Consumentenbond: boycot vitaminepillen met teveel B6
01-12-2018
•
leestijd 4 minuten
•
1069 keer bekeken
•
Vanaf 1 oktober jl. is er een wettelijke maximum van 21 milligram aan de hoeveelheid vitamine B6 dat in preparaten mag zitten. Maar fabrikanten mogen nog wel hun producten met meer dan 21 mg verkopen tot de bestaande voorraden op zijn. De Consumentenbond constateert na onderzoek dat er veel producten in de schappen staan met (veel) teveel B6, tot zelfs 12 keer de toegestane hoeveelheid. De bond roept de fabrikanten op de oude voorraden niet meer te verkopen en de consumenten deze vitaminepillen met teveel B6 te boycotten.
Schade aan zenuwstelsel
De Consumentenbond heeft jarenlang samen met Bijwerkingencentrum Lareb aangedrongen op een wettelijk maximum omdat teveel B6 schadelijke gezondheidseffecten kan hebben. Langdurig gebruik van meer dan 21 mg B6 per dag kan het zenuwstelsel aantasten en klachten geven als gevoelloosheid, tintelingen en/of zenuwpijn in handen en voeten. De bond constateerde al in 2014 dat er vaak veel te veel B6 in preparaten zit. De nieuwe wetgeving komt dus niet als een verrassing voor fabrikanten, ze hadden er al rekening mee kunnen houden.
12 keer teveel
De Consumentenbond onderzocht producten met vitamine B6 die te koop zijn bij drogisterijen en online. Dit leverde 23 vitaminepotjes op die meer dan de wettelijk toegestane 21 mg vitamine B6 bevatten. Gemiddeld zit er in die potjes bijna 70 mg B6, ruim 3 keer de toegestane dosis. Een potje bevat zelfs 250 mg B6, bijna 12 keer de toegestane dosis. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6 is nog veel minder: 1,5 mg. Een grotere dosis heeft geen meerwaarde.
Geen toezicht
Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Nu zijn er eindelijk wettelijke maxima, maar mogen fabrikanten hun oude voorraden nog opmaken. Maar ieder toezicht op die voorraden ontbreekt. Daardoor worden consumenten nog steeds blootgesteld aan schadelijke hoeveelheden vitamine B6 en niemand weet hoe lang deze situatie nog gaat duren. Dat is onacceptabel. Wij roepen consumenten op deze producten te boycotten. En we dringen er bij fabrikanten op aan om deze potjes per direct uit de handel te halen.’
Fabrikanten blijven verkopen
Maar de fabrikanten en distributeurs die zich lang hebben verzet tegen de wettelijke bovengrens van 21 mg, zijn niet van plan de verkoop van oude voorraden te staken. In een reactie aan Kassa stelt brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN):
“Bij NPN aangesloten bedrijven voldoen aan geldende wetgeving. Nieuwe wetgeving met een maximale hoeveelheid vitamine B6 van 21 mg, is per 1 oktober ingegaan. De overheid heeft voorzien in een uitverkoopregeling en geen urgente maatregelen nodig geacht. We hebben nu dus te maken met een overgangssituatie. Zodra de producten met hoeveelheden hoger dan het maximum uitverkocht zijn, zal de consument alleen nog supplementen met maximaal 21 mg vitamine B6 in de schappen aantreffen.”
Reactie Holland & Barrett
Holland & Barrett, dat zowel vitaminepillen produceert als in winkels verkoopt, voegt daaraan toe: “Vitamine B6 is een belangrijk voedingssupplement, waar ongeveer 10% van de bevolking een tekort aan heeft. Daarom bedienen we onze klanten met formules van verschillende doseringen, gedurende de doorverkoopperiode. Dit is een industriestandaard. Iedere consument die meer wil weten over vitamine B6 supplementen kan terecht bij onze winkelmedewerkers, welke gekwalificeerd zijn om te adviseren over een brede range van voedingsaspecten. We adviseren klanten echter altijd om eerst een arts te raadplegen, alvorens een nieuw supplement te gebruiken.”
Steekproef
Maar uit een kleine steekproef die Kassa in een aantal reformwinkels houdt, waaronder een paar vestigingen van Holland & Barrett, blijkt dat de meeste winkelmedewerkers niet goed op de hoogte zijn. Een vestiging van Holland & Barrett in Utrecht verkoopt ons zonder problemen 50mg B6 en ook 100mg B6 zou geen probleem opleveren, stelt de medewerker. Een advies om eerst een arts te raadplegen wordt bijna nergens gegeven. Bij drogisterijen waar de supplementen ook worden verkocht wordt meer doorgevraagd naar de klachten en vaker geadviseerd eerst een arts te raadplegen.
'Gewicht van dekbed doet pijn'
Bijwerkingencentrum Lareb heeft de afgelopen jaren in toenemende mate meldingen gekregen van bijwerkingen bij gebruik van B6. Tot nu toe zijn dat 131 meldingen, waarvan dit jaar 31. Directeur Agnes Kant van Lareb: “We krijgen meldingen van soms heftige klachten aan handen en voeten. Het niet kunnen dragen van dichte schoenen of het gewicht van het dekbed op de tenen vanwege de pijn. Soms ook het niet meer kunnen lopen. Een aantal kwam in de medische molen, bv bij een neuroloog en kregen pijnbestrijding, wat helaas ook niet altijd hielp. Bij een deel van de meldingen waren ook hoge concentraties in het bloed vastgesteld. Onze conclusie was dat te hoge doseringen vitamine B6 tot zenuwschade kan leiden.”
'Te hoge dosering dient geen doel'
Agnes Kant staat achter de oproep van de Consumentenbond om de bestaande voorraden met teveel B6 niet meer te verkopen. “Een product dat tot onnodig tot schade kan leiden moet je niet willen gebruiken, moet je niet willen verkopen en moet je niet willen produceren. Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet waarom er producten überhaupt op de markt zijn met zulke hoge doseringen. Waarom is er iets op de markt waardoor mensen er te veel van krijgen? Dat dient geen enkel doel, maar kan dus wel schaden.”
Ze roept consumenten op bijwerkingen van geneesmiddelen maar ook van vitaminepillen en supplementen altijd te melden bij
www.mijnbijwerking.nl