Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB ziet begrotingstekort hoger uitvallen

21-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro_geld_5_04.jpg
Het begrotingstekort gaat volgend jaar nog iets hoger uitvallen dan het Centraal Planbureau (CPB) 3 weken geleden dacht. Het tekort komt door aanpassingen van 200 miljoen euro uit op 4,6 procent, een tiende procentpunt meer dan de rekenmeesters van het kabinet op 1 maart dachten.
Onderhandeligen
Dat vormt een extra tegenvaller voor VVD, CDA en PVV die in het Catshuis onderhandelen over miljardenbezuinigingen. Wil het kabinet van 4,6 procent terug naar de Europese eis van een tekort van 3 procent, dan moet netto 9,6 miljard euro bezuinigd worden.
Dat blijkt uit de definitieve ramingen die het CPB dinsdag openbaar heeft gemaakt. Het CPB raadt het kabinet aan zowel te bezuinigen als hervormingen door te voeren waardoor de economie weer kan gaan groeien, de belastinginkomsten stijgen en zodoende het tekort kleiner wordt.
Vertrouwen
Het gebrek aan vertrouwen bij consumenten en de daardoor lage consumptieve bestedingen vormen de basis van de slechte economische groei in Nederland. Nederland doet het bovendien fors slechter dan Duitsland, waar de groei na de recessie van 2009 inmiddels veel sneller en forser terugkomt.
De grote recessie van 2009 en de eurocrisis in 2011 hebben Nederland harder getroffen dan veel andere Europese landen. Naast de bekende crisislanden in Zuid-Europa krimpt de economie dit jaar ook nog in Nederland.
Dupe
Zowel bij het sneller verhogen van de AOW-leeftijd, bij het aanpassen van de hypotheekrenteaftrek als bij het aanpassen van werkloosheidsuitkeringen en ontslagvergoedingen zijn vooral de toekomstige generaties de dupe. Toch treedt datzelfde effect op bij niets doen: dan loopt de staatsschuld verder op en komt de rekening ook bij toekomstige generaties.
Zekerheid geven
CPB-directeur Coen Teulings pleit ervoor dat politici de burger zo snel mogelijk zekerheid geven over de toekomst. Aanpassen van de hypotheekrenteaftrek kan, mits er een heel lange overgangstermijn is. Nu zitten alle potentiële huizenkopers toch maar te wachten op wat het kabinet gaat doen.
Teulings vindt ook dat de AOW sneller verhoogd moet worden. ,,Dat helpt de economie echt vooruit.'' Wanneer de maatregelen dan precies worden ingevoerd, is minder van belang, net als de eis van Brussel dat Nederland in 2013 het tekort weer onder de 3 procent heeft gebracht.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor