Criminelen dreigen via mail met openbaarmaking 'privé-beelden'
12-03-2018
•
leestijd 2 minuten
•
1006 keer bekeken
•
Criminelen sturen momenteel e-mailtjes rond waarin de ontvangers wordt gezegd dat van hen intieme privé-beelden zijn gemaakt. De afzenders dreigen deze online te verspreiden, tenzij de ontvanger binnen vijf dagen 500 euro betaalt. Maar in werkelijkheid hebben de criminelen dergelijke beelden helemaal niet.
Meldingen bij Fraudehelpdesk
Dat meldt Fraudehelpdesk. Inmiddels heeft de organisatie een aantal meldingen binnengekregen van deze poging tot afpersing, zo zegt een woordvoerder zondag. Omdat het vaak enkele weken duurt voordat criminelen dit soort mails in vele duizenden over het land hebben verspreid, verwacht hij dat dat aantal nog wel oploopt. Bekijk onder dit artikel voorbeelden van nepmails, eentje met als onderwerp
'Voorkom een grote schande'
heeft. Een andere gelijksoortige nepmail heeft het onderwerp
'Snel betalen graag',
met de naam 'Peter' als afzender.
Dreiging met openbaarmaking video
In de mail zeggen de criminelen dat de computer van de ontvanger is gehackt en dat van die persoon een ,,video is gemaakt waarop te zien is hoe jij jezelf bevredigt". ,,Met een druk op de knop kan ik deze video doorsturen naar alle contactpersonen van je e-mail en social media", stellen de oplichters. Ook uiten ze in de mail intimiderende taal. Ze zeggen de videobeelden onmiddellijk te verspreiden als ze erachter komen dat er aangifte is gedaan bij de politie.
Mail is "schieten met hagel"
Volgens de woordvoerder van Fraudehelpdesk, een organisatie die burgers en bedrijven wil behoeden voor oplichtingspraktijken, is zo'n oplichtingsmail voor de criminelen een vorm van ,,schieten met hagel". ,,Er is altijd wel iemand die vreest dat de beelden echt zijn gemaakt, het zekere voor het onzekere neemt en betaalt. In dit geval bijvoorbeeld een jongere, die bang is dat zo'n video op facebook belandt."
Het afpersen met vermeende beelden van seksuele handelingen is een variant op een standaard afpersingsmail waarvan mensen ,,zich een hoedje kunnen schrikken", aldus de zegsman. ,,Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als je een nep-mail binnenkrijgt van de Belastingdienst of het CJIB, met de boodschap dat je de instantie nog geld bent verschuldigd. Ze spelen ermee in op je sentiment." Dit soort mails worden door de criminelen, die zich mogelijk in het buitenland bevinden, op willekeurige basis verstuurd, aldus de woordvoerder. ,,Ze kopen gewoon een heleboel e-mailadressen op." ANP/Fraudehelpdesk/Kassa