Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De digitale euro; wat is het nut ervan?

23-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5369 keer bekeken
  •  
digitale euro 1127
De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een nieuw betaalmiddel: de digitale euro. Wat is het nut van zo’n digitale vorm van geld? Kassa zet het voor je op een rij!
Op dit moment biedt de ECB twee vormen van geld aan, namelijk transacties via je bankrekening en contant geld. Maar daar komt in de toekomst wellicht een nieuwe vorm bij; de digitale euro. Momenteel onderzoekt de ECB of dit geïntroduceerd kan worden.
Je kunt deze digitale euro vergelijken met bankbiljetten, maar dan in elektronische vorm. De digitale euro vervangt contant geld niet, maar vult het aan, stelt de ECB. Hoe zo’n digitale euro eruit kan zien, is volgens de ECB nog te vroeg om te zeggen.

Nieuwe vorm van geld: digitale euro

Deze nieuwe vorm van geld waaraan de ECB werkt, moet ervoor zorgen dat burgers in het eurogebied gratis toegang houden tot een eenvoudig, veilig, betrouwbaar en universeel geaccepteerd betaalmiddel. Hiermee kun je, als de digitale euro er ook echt komt, ook sneller betalen. Met de digitale euro wil de ECB ervoor zorgen dat de waarde van ons geld behouden blijft en dat de ECB dit kan waarborgen en reguleren.
"Steeds vaker kiezen Europeanen voor digitale manieren om geld uit te geven, te sparen en te beleggen. Onze rol is het vertrouwen in geld te verzekeren. Dat betekent ervoor zorgen dat de euro klaar is voor het digitale tijdperk. We moeten klaarstaan om een digitale euro uit te geven, mocht dat nodig zijn", stelt Christine Lagarde, president van de ECB.

Wat is het nut ervan?

Het klinkt wellicht overbodig; nóg een betaaloptie. Want je kunt immers al pinnen met je bankpas, via je bankrekening geld overmaken en ook nog aan de kassa met contant geld betalen. Toch zien steeds meer centrale banken ‘digitaal centralebankgeld’ als de toekomst, stelt het NRC.
De ECB wijst als het gaat om het nut van de digitale euro op de veiligheid van het betaalmiddel. Zo stelt het dat je in situaties waarin je liever niet meer contant betaalt, dan kunt kiezen voor de digitale euro. Daarnaast zou met de digitale euro iedereen toegang hebben tot het betalingsverkeer, meldt RTL Nieuws.

Cryptovaluta

Er ontstaan tegenwoordig steeds meer digitale munten in de particuliere sector ontstaan. Denk aan cryptovaluta als de bitcoin of de libra van Facebook. De waarde van dergelijke munten fluctueren enorm. Bij de digitale euro zal dit minder het geval zijn, door de waarde ervan te koppelen aan dat van de contante variant.
Ook zijn cryptomunten niet gereguleerd, waar de digitale euro dat wel zou zijn. Dit betekent dat er controle is of geld niet wordt witgewassen of wordt ingezet voor onder meer het financieren van terrorisme.

Wat is het verschil met het geld op je bankrekening?

Tot nu toe klinkt de digitale euro nog gewoon als het geld dat je al op je betaalrekening hebt staan. Het geld op deze rekening wordt ook wel ‘giraal geld’ genoemd; geld dat je niet kan aanraken en dat bestaat uit tegoeden bij banken. Hoewel de digitale euro nog het meest op deze vorm van geld gaat lijken, is dit ‘girale geld’ en de digitale euro niet geheel hetzelfde.
Bij jouw girale geld ben je afhankelijk van je bank. Jij hebt als particulier het geld toevertrouwd aan jouw bank, die er een claim op kan maken. Wanneer de bank failliet gaat, is dit ook van invloed op jou. In financieel onzekere tijden is jouw bank daardoor niet altijd even veilig als je zou willen. Ook ben je afhankelijk van je bank als je iets overboekt naar een online winkel, als je een Tikkie van een vriend(in) betaalt of als je prooi wordt van ‘spoofing’.

Digitale euro in beheer van ECB

Bij de digitale euro is het geld in beheer van de ECB. Waar een normale bank kan ‘omvallen’, kan een centrale bank dit niet. Hierdoor zou in theorie nooit iemand zich zorgen hoeven maken over of een bank wel of niet omvalt en wat voor gevolgen dit voor de hele economie heeft. Wel zouden inwoners van de eurozone een rekening bij de centrale bank moeten krijgen. Volgens RTL Nieuws is de ECB hier nu nog helemaal niet op toegerust.
Het is overigens niet de bedoeling dat mensen straks, als de digitale euro ooit een intrede maakt, hun spaargeld weghalen bij hun bank en dit omzetten in digitale euro’s bij de ECB, stelt NRC. Dit zou namelijk de rol van de banken in het financiële systeem aantasten en het risico op een ‘bankrun’* tijdens een financiële crisis vergroten.
*Een bankrun staat ook wel bekend als een run op de bank of een bankstormloop. Wanneer een bank failliet dreigt te gaan, ontstaat de kans dat rekeninghouders massaal hun spaargeld gaan opnemen bij de bank. Hierdoor ontstaat er dan bij de bank een acuut liquiditeitsprobleem.

Wanneer komt de digitale euro er?

Of de digitale euro ooit echt een verschijning gaat maken, is nog zeer onzeker. Op dit moment werkt de ECB nog aan het concept van de digitale euro. De ECB verwacht half 2021 te beslissen of het ook echt start met een digitale euro. Als het na dit onderzoek besluit door te gaan met het uitrollen ervan, onderzoekt de centrale bank allereerst hoe burgers en bedrijven gebruik maken van de digitale euro en welke eisen zij hebben. Daarna zal pas worden gekeken hoe zo’n munt er verder uit komt te zien.
Bron: ECB, NRC, RTL Nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

josamkoen
josamkoen
24 nov. 2020 - 10:09
De ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat ik er angstig van wordt. Het zal mij niet verbazen dat dit reeds om de hoek is. Ontwikkelingen die wij als burgers niet in handen hebben. Alles wordt over o s hoofden gedaan en beslist.
pmvogel
pmvogel
23 nov. 2020 - 19:30
De centrale bank garandeert per bank € 100.000. Hiervoor is geen digitale Euro nodig
holiday
holiday
23 nov. 2020 - 19:14
De ECB ondersteunt de digitale euro, alleen maar omdat het de verantwoordelijkheid van de banken weg neemt. Nu kan je een bank verantwoordelijk stellen als er iets fout gaat, met de digitale euro kan je niemand meer verantwoordelijk stellen. Zo gaat het nu ook met de crypto. een foutje en je bent je geld kwijt.
QPB
QPB
23 nov. 2020 - 17:11
Nou zeg, wat een stelletje hypocrieten, zijn we nu ineens allemaal pro bank terwijl we er allemaal altijd op af hebben gegeven. Laat maar komen die digitale euro
1 Reactie
manwijf
manwijf24 nov. 2020 - 8:22
Wat u zegt is wel erg tegenstrijdig. U bent tegen de bank, maar wil wel een digitale euro? Waar denkt u dat die vandaan komt?
Foxs
Foxs
23 nov. 2020 - 14:38
Zo snel als mogelijk is mee beginnen want nu zijn we van de bank afhankelijk laten ons alles zelf doen en de prijs die wij er voor moeten betalen wordt ieder jaar maar meer en als je wordt opgelicht dan geven ze niet thuis
1 Reactie
spikkel
spikkel23 nov. 2020 - 22:33
Waar ga je je digitale geld stallen ? Dat is gratis. Als je gehackt wordt krijg je alle schade vergoed. De ECB gaat dat allemaal regelen. Keep on dreaming.
manwijf
manwijf
23 nov. 2020 - 13:28
De ECB is overigens ook die fijne instelling die onze rente bewust zo laag houdt. Dat is de reden dat onze pensioenen niet geïndexeerd kunnen worden en dat de huizen prijzen de pan uit rijzen. Maar goed, daar zijn veel voorstanders voor, nl al die EU adepten. Voorlopig kunnen we in ieder geval niet stellen dat het ons voorspoed heeft gebracht. Het kost miljarden en het ziet er naar uit dat dat alleen maar erger wordt. De urgendarekening komt ook nog. Een handelsunie alleen ware beter geweest.
3 Reacties
holiday
holiday23 nov. 2020 - 19:20
Alle landen, bedrijven en particulieren hebben zoveel schulden dat als de rente omhoog zou gaan dan gaat alles failliet, daarom gaat de rente niet meer omhoog.
manwijf
manwijf24 nov. 2020 - 8:17
@holiday Precies en vraag je af waarom. Veel schulden creëren maakt mensen afhankelijk en als je geen kant meer op kunt dan ben je de Sjaak. Arme mensen hou je makkelijk in het gareel. Domme ook trouwens. Veel makkelijker dan rijke bijdehante types.
Hanp
Hanp24 nov. 2020 - 15:19
Baken en [R]overheid zijn en blijven onbetrouwbare zo niet criminele instellingen Ik heb hier net gelezen dat oudjes de banken vertrouwen Ik ben 81 en vertrouw de banken al jaren niet
pk49
pk49
23 nov. 2020 - 13:23
prima,lijkt me. Ik doe alles digitaal en heb in jaren geen cash meer gebruikt. En als 7o+er heb ik er geen enkel moeite mee, ondanks allerlei vooroordelen.
1 Reactie
manwijf
manwijf24 nov. 2020 - 8:13
@PK49 Het zijn dan ook precies de ouderen die zo naief zijn om te denken dat banken het goed met u bedoel. Ik help u uit de droom: dat doen ze niet. Als u het dan niet nodig vindt voor uzelf, doe het dan voor u nageslacht. Totale controle kan nooit goed zijn. De bank noch de overheid wist vroeger ook niet wat u verdiende en u liet ze toen ook niet in uw portemonnaie kijken of uw kassabon controleren. Gaf u altijd door wie u iets toestopte of van wie u iets kreeg? Vroeg u toestemming waar u het geld wel en niet mocht uitgeven? Een volgend regiem kan dat zomaar invoeren. Rutte is ook al niet te vertrouwen.
manwijf
manwijf
23 nov. 2020 - 13:21
Lijkt me gewoon 'afschaffing contant geld'. Dat onderzoek hebben ze overigens allang gedaan. Met digitaal geld zijn we 100% te controleren. Of we niet de verkeerde producten kopen bv. Dat kan vlees zijn, maar ook openhaardhout. Overheden blijken niet altijd afspraken na te komen, om niet te zeggen onbetrouwbaar te zijn. Hoe vaak zijn afspraken al niet nagekomen, of zijn ze gedraaid als het om beleid gaat. Alle kartelpartijen doen er aan mee en een weerwoord wordt gecensureerd. Afijn, het doel is het onder de knoet houden van de argeloze burger. En dat lukt, want de meesten denken, ik heb niets te verbergen.
Penghi
Penghi
23 nov. 2020 - 12:55
Nóg meer macht naar Europa of is het werkelijk een goed concept? Voorlopig, met zoveel minidictators in disguise in dat hele EU-gedoe, ben ik ernstig wantrouwend en geloof vooralsnog helemaal niet in goede bedoelingen. Ik denk dat ik maar terug ga naar de sok......
Engelse drop
Engelse drop
23 nov. 2020 - 12:36
Het geld, geld waar je de kleur niet van mag uitspreken. Daar gaat het allemaal om. En niet om het de klant makkelijker te maken. Verder is het weer een manier om op gelicht te kunnen worden
gibson
gibson
23 nov. 2020 - 12:36
Spoofing ??.. Wie te goed van vertrouwen is, is streng juridisch gezien te goedgelovig. Stop met het presenteren van jankende oudjes ......
ferry43
ferry43
23 nov. 2020 - 11:13
Ik zie het nut ervan niet in. Mijn bank-en spaarrekening zijn nu al digitaal. Je hebt nu al de garantieregeling bij je bank. Ze willen ook niet dat je, je geld bij je bank opneemt en naar die centrale bank overzet. Het kost de burger alleen maar weer extra geld. De EU is al duur genoeg.
2 Reacties
audb
audb23 nov. 2020 - 11:43
Garantie bij een bank : €100.000 bij de ECB is dat je hele bedrag wat je op je rekening hebt en als je echt veel geld op de bank heb staan is dat een verstandige keuze lijkt mij. Zeker voor bedrijven kijk maar naar de IJslandse bankencrisis die over de kop ging en mensen naar hun centen konden fluiten : https://nl.wikipedia.org/wiki/IJslandse_bankencrisis
manwijf
manwijf23 nov. 2020 - 13:31
@Audb Bij bijna elke bank krijg je garantie tot 100.000. Degenen die getroffen werden door Icesave waren meest particulieren.
sh472299
sh472299
23 nov. 2020 - 11:00
Dit wordt nog meer controle van de overheid en Europa over alle Nederlanders en Europeanen. Het begin is al gemaakt met het land kapot te maken door de zgn. corona.
1 Reactie
audb
audb23 nov. 2020 - 11:44
En wat is het verschil tussen nu? De banken weten nu ook wat je uitgeeft en waar dus zie ik de verschil niet echt. En ik hoop niet dat u Corrona krijgt want stel dat de regering er achter komt wat gaat er dan met u en uw gezin en/of familie gebeuren? :)
Henry1954
Henry1954
23 nov. 2020 - 10:47
Heeft allemaal te maken met controle .
frisiantje
frisiantje
23 nov. 2020 - 10:28
Dit klinkt fantastisch maar een digitale munt heeft nogal wat haken en ogen. Zo lever je flink wat vrijheden in, de overheid krijgt steeds meer controle en inzicht over je bestedingspatroon. Uitleg: https://youtu.be/lkgV7LJv5Os
heremietkreeft
heremietkreeft
23 nov. 2020 - 10:25
Verre? toekomstmuziek lijkt mij. Er zal dan nog heel veel geregeld moeten worden waarbij niet te vergeten de rol en verdienmodel van de private banken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor