Je zou jezelf kunnen afvragen waarom je vrijwillig in een bad met ijswater wil zitten. Toch worden sociale media overspoeld met deze trend. Zo zou het goed zijn voor lichaam en geest. Een heuse ‘boost’ voor je gezondheid dus. Kassa-redacteur Eva Strating ging de uitdaging aan!
Eva en Roxanne gaan langs bij personal trainer Wieteke van den Boogert. Drie jaar geleden is Wieteke zelf voor het eerst in een ijsbad gegaan. Dat bleek zo’n bijzondere ervaring, dat ze in de Verenigde Staten een opleiding tot XPT-coach* heeft gevolgd. Nu begeleidt ze mensen die deze ijskoude ervaring willen ondergaan.
*XPT staat voor ‘Extreme Performance Training’. Het is een prestatiegerichte methodiek die aanvankelijk is bedacht om de ademhaling van watersporters te verbeteren.
Dat ijsbaden populair zijn, blijkt wel uit het alsmaar groeiende aanbod in workshops, cursussen en opleidingen waarin je kan leren om mensen te begeleiden bij hun ijskoude onderdompeling. Deze cursussen zijn tegenwoordig niet alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Ook in Nederland groeit het aanbod. Wat is het voordeel van een ijsbad nemen?
Kassa-redacteur Eva was benieuwd naar de voor- en nadelen van zo’n ijsbad en ging langs bij Wieteke. “Nou ik zet het vooral zelf in om mensen weerbaarder te maken, dus eigenlijk heel erg mentaal. Maar er zijn natuurlijk weldegelijk wetenschappelijke onderzoeken geweest dat het fysiek wel voordelen met zich mee brengt”, vertelt Wieteke. “Je gaat echt gewoon een mentale barrière doorbreken… als je daarmee leert omgaan, dan kan je ook beter omgaan met de stresssituaties in je dagelijkse leven.”
Ook professor Wouter van Marken Lichtenbelt, van Maastricht University, geeft aan dat een ijsbad op zijn tijd voordelen kan hebben. Zo heeft het een bewezen effect op de stofwisseling, via de suikerhuishouding van het lichaam.
Of het ook net zo goed is voor je immuunsysteem, daar is professor Marken Lichtenbelt wat terughoudender in. “Daar zijn nog weinig effecten van bekend.” Desondanks geeft hij aan dat het sowieso geen kwaad kan, tenzij je hart- en vaatziektepatiënt bent – dan is enige voorzichtigheid geboden.Kortom, het lijkt erop dat zo’n trendy ijsbad daadwerkelijk voordelen kan hebben voor je welzijn. Er wordt nog druk onderzoek gedaan naar de effecten op het immuunsysteem. Toch laat dit Eva er niet van weerhouden om in de ton met ijswater te stappen.
Eenmaal bij de ton met ijswater doet Eva nog een aantal ademoefeningen, onder begeleiding van Wieteke. Die ademoefeningen maken een groot verschil, want zodra je lichaam in het koude water komt, dan is hyperventilatie vaak de eerste reactie van je lichaam. Het zou dus niet verstandig zijn als Eva er zomaar inspringt, zo waarschuwt Wieteke. “Dat zou kunnen, maar het is niet handig om dat zo te doen, want je lichaam gaat eigenlijk direct in een paniekreactie.”
Als de ademoefeningen gedaan zijn, dan is daar het grote moment waarop Eva zich gaat onderdompelen in het ijskoude water. Ben je benieuwd hoe Eva omgaat met het ijsbad én hoe ze achteraf erop terugkijkt? Bekijk dan de video boven het artikel.
Heb jij last van hart- of vaatziekten of andere gezondheidsproblemen? Overleg dan altijd eerst met je huisarts.
Wat is jouw mening over ijsbaden? Laat het ons weten via de reacties hieronder.
Meer over:
, , ,Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!