Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dieper in de schulden door de overheid

09-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Driekwart van de mensen met schulden houdt te weinig over om van te leven, omdat schuldeisers te veel geld incasseren. Zij zijn wettelijk verplicht om een bedrag ter hoogte van de beslagvrije voet op de rekening te laten staan. Dat is het wettelijk bestaansminimum waarmee mensen hun gas, water licht, huur en boodschappen moeten betalen.
Cyril Buis kreeg hiermee te maken. Een gerechtsdeurwaarder legde beslag op zijn loon en tegelijkertijd legde de Belastingdienst beslag op zijn huur- en zorgtoeslag waardoor hij met Kerst plotseling geen geld meer had om boodschappen te doen. "Mijn dochtertje heeft de feestdagen noodgedwongen bij mijn ex doorgebracht, omdat ik alleen nog krentenbollen in huis had."
Buis schakelde de Sociaal Raadlieden in, een landelijke organisatie die mensen met schulden bijstaat. Zij zorgden ervoor dat Cyril weer een inkomen ontvangt ter hoogte van de beslagvrije voet. Maar het bedrag dat de schuldeisers te veel hadden geïncasseerd krijgt hij niet met terugwerkende kracht terug. 

Nieuwe wet

Een nieuwe wet, vereenvoudiging beslagvrije voet, die dit jaar zou ingaan, had ervoor moeten zorgen dat de beslagvrije voet voortaan op de juiste manier berekend zou worden. Onder meer door de invoering van een goed functionerend beslagregister waarin zowel gerechtsdeurwaarders als schuldeisers van de overheid kunnen zien hoeveel schuld er precies bij iemand geïncasseerd kan worden. Ook zou er een coördinerend deurwaarder komen die hierop zou toezien. Maar deze wet is met twee jaar uitgesteld vanwege ict-problemen bij de Belastingdienst en het UWV.
Sociaal Raadlieden hebben tijdelijke maatregelen voorgesteld ter overbrugging van de periode tot de ingang van de Wet. Voorzitter André Moerman: "Het is onacceptabel dat deze belangrijke wet pas over twee jaar ingaat. De huidige beslagvrije voet is gebaseerd op veel informatie die de debiteur moet aanleveren. Voor iemand met een kop vol problemen, is dat vaak nodeloos ingewikkeld, waardoor de beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld. Hierdoor worden mensen nodeloos verder het moeras van de schulden en stress in geduwd. Nieuwe schulden ontstaan, de ene schuld wordt vervangen door de andere, met alle extra kosten van dien."

Veel mis

Ook de Nationale Ombudsman trekt hierover aan de bel met hun vandaag gepubliceerde rapport ‘Invorderen vanuit het burgerperspectief’. Uit een analyse van 2000 klachten over het invorderen van de schulden door de overheid blijkt er veel mis te gaan. Reden voor de Nationale Ombudsman om een behoorlijkheidskader op te stellen met regels waar schuldeisers van de overheid zich aan zouden moeten houden bij het innen van schulden.
Het rapport is inmiddels overhandigd aan het ministerie van Sociale Zaken, net als de voorgestelde maatregelen van de Sociaal Raadslieden ter overbrugging van de wet Vereenvoudiging Beslagvrije voet. Ze zullen worden besproken tijdens het algemeen overleg aanstaande donderdag 14 februari in Den Haag over het armoede-en schuldenbeleid.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor