Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dit verandert er in 2015 voor jou

02-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2015.jpg
Een nieuw jaar hangt vaak samen met veranderingen. Wordt mijn zorgpremie hoger, heb ik meer of minder te besteden en kan ik nog chippen? Wat staat jou in 2015 allemaal te wachten? Wij zetten 10 veranderingen op een rij.
1. De chipknip is verleden tijd
Vanaf 2015 is het niet meer mogelijk om te betalen met de chip op je pinpas. Er was nog wat onduidelijkheid over het terugkrijgen van je tegoed, maar banken storten automatisch je chipknipsaldo terug op je rekening. Na 17 jaar komt er nu een einde aan dit betaalmiddel. 
2. De hypotheeknormen worden strenger
In 2015 worden op advies van het Nibud nieuwe strengere hypotheeknormen ingevoerd. Huizenkopers kunnen minder lenen. De percentages voor inkomens tot 28.000 euro liggen tussen de 3 tot 6,5 procentpunt lager. Voor inkomens daarboven liggen de percentages ongeveer 0,5 tot 3 procentpunt lager. Met deze nieuwe strengere norm wil het Nibud voorkomen dat consumenten in geldproblemen komen door een te hoge hypotheek. Daar staat tegenover dat de rente fors is gedaald. Met gelijke maandlasten kan dan een grotere hypotheek worden genomen.
3. Apps Apple worden duurder
Vanaf 1 januari ga je waarschijnlijk meer betalen voor producten die je in de App Store koopt. Doordat Apple de fiscale sluiproute via Luxemburg dichtgooit, gaan de belastingtarieven omhoog. Als gebruiker ga je nu de belastingtarieven van je eigen land betalen in plaats van de veel lagere Luxemburgse tarieven. Als de prijzen van apps gelijk blijven, dan betaal je voor de goedkoopste app straks 93 cent in plaats van 89 cent in Nederland. Voor Android-apps betaal je al de btw-tarieven van je eigen land.
4. Zorgpremie en eigen risico hoger
De zorgpremie wordt gemiddeld 5 euro per maand hoger dan in 2014, namelijk 97 euro per maand. Het verplichte eigen risico staat voor 2015 vastgesteld op 375 euro, 15 euro meer dan in 2014. 
5. Nieuwe verkeersborden
Als je vanaf 1 januari door Nederland rijdt, dan heb je kans om 14 nieuwe verkeersborden tegen te komen. De borden geven onder andere aan waar busbanen liggen en vertellen waar passeerstroken zijn voor landbouwvoertuigen. De borden worden in het leven geroepen om zelfbedachte borden die wegbeheerders neerzetten te vervangen. Benieuwd hoe ze eruit zien? Bekijk hier de borden.
6. Stijging koopkracht
In 2015 stijgt de koopkracht van de gemiddelde Nederlander met 0,5 procent. Gepensioneerden gaan niet vooruit of achteruit, ze blijven staan op nul. Werkenden en uitkeringsgerechtigden gaan er gemiddeld 0,5 procent op vooruit, tweeverdieners zien hun koopkracht met 0,25 procent stijgen en alleenstaanden met 0,5 procent. De koopkracht bij gezinnen met kinderen stijgt met 0,75 procent, die bij kinderloze gezinnen met 0,5 procent
7. Maand langer belastingaangifte
In 2015 heb je een maand langer de tijd om je belastingaangifte in te vullen. De aangifte hoeft namelijk niet voor 1 april binnen te zijn, maar voor 1 mei. Hierdoor kunnen meer mensen gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte, die vanaf 1 maart beschikbaar is.
8. Kleine auto’s worden duurder
Volgend jaar moet ook voor nieuwe kleine zuinige auto’s bpm worden betaald, deze auto’s zijn nog tot eind 2014 vrijgesteld van deze belasting. De prijsstijgingen zijn een gevolg van een nieuwe schijf in het bpm-tariefstelsel. Voor auto’s zoals de Toyota Aygo en Citroën C1, kan het prijsverschil oplopen tot duizend euro, blijkt uit berekeningen van de ANWB. 
9. Decentralisatie zorg
Het is je vast niet ontgaan, gemeenten nemen in 2015 veel taken van het rijk over betreffende de zorg . Gemeenten mogen vanaf 1 januari zelf weten hoe zij de uitvoering van jeugdhulp en de langdurige zorg gaan betalen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp en dagbesteding. De gemeente is ook verantwoordelijk voor aanpassingen aan woningen of speciale woonvoorzieningen. Op de website www.hoeverandertmijnzorg.nl wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen.
10. Goedkopere Europese treintickets
Wil je in 2015 een treinreis maken naar een Europese bestemming, dan hoef je minder voor een kaartje te betalen dan dat je in 2014 deed. De tarieven voor treintickets binnen Europa gaan namelijk van 2015 flink omlaag bij NS International. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor