Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duizenden extra verpleegkundigen op de ic's nodig voor uitbreiding

30-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg-dokter-arts-930x520

Om de capaciteit op de intensive cares (ic's) vanwege het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen uit te breiden tot 1700 plaatsen, zijn volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) duizenden extra verpleegkundigen nodig, zeker als de gewone zorg ook moet doorgaan. Het netwerk zocht dit uit in opdracht van minister Martin van Rijn (Medische Zorg).

Volgens het netwerk is het heel ambitieus om in het najaar van 2020 al 1350 ic-bedden structureel beschikbaar te hebben en bij een eventuele volgende golf van virusbesmettingen snel uit te breiden naar 1700 bedden. "Voor de korte termijn is het vanuit het perspectief van opleiden niet haalbaar om bij een tweede piek de reguliere zorg 100 procent te laten doorgaan; dat zal dan gemiddeld 80 procent zijn", constateert het LNAZ. Voor de coronacrisis bedroeg de ic-capaciteit nog 1150 bedden. Om op een tweede golf voorbereid te zijn, moet dat aantal snel toenemen. Dat kost een hoop werk. Dat wordt lastig, aangezien de opleiding tot ic-verpleegkundige 18 maanden duurt.

Aantal specialisten niet op peil

In de afgelopen jaren bleek al dat het lastig is om het totale aantal specialisten op peil te houden. Er werden te weinig van deze specialisten opgeleid. Volgens het netwerk moeten er jaarlijks 800 tot 1000 ic-verpleegkundigen instromen. Er begonnen in 2017 slechts 405 op de ic’s. De instroom zal flink omhoog moeten. Dat vraagt om creatieve oplossingen. Ervan uitgaande dat iedere ic-verpleegkundige voor twee patiënten zorgt, zijn 1415 extra ic-verpleegkundigen nodig om tot 1700 bedden te komen. Wanneer ook de verpleegafdelingen volstromen - wanneer er een tweede golf komt -, zijn er 2453 verpleegkundigen meer nodig om alle reguliere zorg ook doorgang te laten vinden. Op korte termijn kunnen die aantallen niet worden gehaald.

Capaciteit verhogen

Het netwerk stelt dat verpleegkundigen verantwoordelijk moeten worden voor een groter aantal patiënten. Onder andere zo wordt de capaciteit vergroot. Daarin moeten de verpleegkundigen op de ic's ondersteuning krijgen van andere verpleegkundigen. Volgens de LNAZ moet dat niet langer dan een maand duren. Verder moeten ondersteuners zo snel mogelijk, het liefst nog voor 1 oktober, worden opgeleid. Verder stelt het netwerk voor om contracturen van deeltijdmedewerkers uit te breiden. De overheid wordt aanbevolen om snel een 'landelijk dekkend systeem' op te tuigen waarmee het aantal besmettingen en patiënten vroeg kunnen worden gesignaleerd.

Voor crisissituaties zijn afspraken gemaakt met Duitsland. "Alleen al in Noordrijn-Westfalen zijn 300 ziekenhuizen bereid om hulp te bieden", schrijft het LNAZ. Hoeveel patiënten daar terecht kunnen op de ic is niet exact duidelijk. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor