Duizenden vacatures met leeftijdsdiscriminatie, oudere werkzoekende de dupe
12-07-2018
•
leestijd 1 minuten
•
112 keer bekeken
•
In ruim 40.000 tot 60.000 vacatures uit 2017 is sprake van leeftijdsdiscriminatie, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. In de 1,8 miljoen onderzochte vacatures is in tienduizenden gevallen leeftijd een criterium en dat schrikt vooral oudere werkzoekenden af.
Verboden
In vacatureteksten komt bijvoorbeeld naar voren dat er gezocht wordt naar een ‘starter’, een ‘student’ of zelfs ‘mensen tussen de 18 en 35 jaar’. Dat is in strijd met de wet, want die verbiedt het om onderscheid naar leeftijd te maken op het gebied van werk. Het gaat hierbij om zowel directe als indirecte leeftijdsdiscriminatie. Bij woorden als ‘jong’ en ‘oud’ en bij een cijfermatige verwijzing (‘je bent maximaal 35 jaar’) is er sprake van directe leeftijdsdiscriminatie. Als er gevraagd wordt naar een ‘starter’ of ‘schoolverlater’ gaat het om indirecte discriminatie.
Leeftijdseis weegt zwaar
Uit een enquête van het College komt naar voren dat een leeftijdseis in een vacature zwaarder weegt dan de reistijd, het typte contract en het salaris. Maar volgens het College blijft het niet bij de vacatureteksten en strekt leeftijdsdiscriminatie uit van de selectiefase tot aan de beëindiging van het contract.
Aanpakken
Het College heeft met twaalf organisaties gesproken die verantwoordelijk zijn voor 40% van de vacatures met leeftijdsdiscriminatie. Het College wil zo onder andere de politiek aansporen om leeftijdsdiscriminatie aan te pakken.