Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dure onbetrouwbare thermometers vliegen de winkel uit

24-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
34106 keer bekeken
  •  
Consumenten die willen uitsluiten of ze het coronavirus onder de leden hebben, schaffen momenteel massaal onbetrouwbare dure thermometers aan. Vooral infrarood- en oorthermometers zijn populair, maar die meten niet goed of iemand koorts heeft. Dit blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit (VU) in samenwerking met Kassa.
Een onderzoeker van de VU testte een digitale rectaalthermometer, een infrarood voorhoofdthermometer, een oor- en een speenthermometer waarmee ouders kunnen nagaan of hun baby koorts heeft. Hij ging ook na wat een staafthermometer aangeeft als je die in de mond stopt. De thermometers werden getest door een proefpersoon die na inspanning in een klimaatkamer een opgewarmde lichaamstemperatuur had van 38.5 °C. Deze lichaamstemperatuur is een simulatie van de lichaamstemperatuur tijdens koorts. Er werd voor gezorgd dat deze temperatuur constant bleef tijdens de metingen.
Terwijl de thermometer tussen de billen 38.5 °C toonde, gaven alle andere thermometers een te lage lichaamstemperatuur aan. De infraroodthermometer kwam als slechtste uit de test. Die gaf bijna twee graden te laag aan in vergelijking tot de interne lichaamstemperatuur die je volgens de wetenschappers als uitgangspunt moet nemen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft. Ook de oorthermometer gaf tot bijna 1,5 graad te laag aan. De meting onder de tong en leverde eveneens een te lage waarde op.

Infraroodmethode staat al langer ter discussie

Volgens Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit (VU), staat de infraroodmeetmethode in wetenschappelijke publicaties al langer ter discussie. "Je meet hiermee de huidtemperatuur en die is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als je koorts hebt en je hebt hierdoor zweet op je voorhoofd, of je huid koelt af door de buitenlucht dan geeft de thermometer geen betrouwbare meting. De kerntemperatuur van het lichaam is het meest constant en die kun je het beste meten met een rectaal thermometer."
Ook de oorthermometer is minder betrouwbaar, omdat de gehoorgang kan afwijken per persoon. "Als iemand een nauwe gehoorgang heeft, wordt de wand van de gehoorgang gemeten en niet het trommelvlies waardoor de koorts gemist kan worden", aldus Daanen.

Duurdere thermometers vliegen over de toonbank

Opmerkelijk genoeg zijn vooral de duurdere infrarood voorhoofdthermometer en oorthermometer razend populair. De Etos geeft aan twee keer zoveel ‘normale’ thermometers te verkopen als vorig jaar en vijf keer zoveel thermometers in het duurdere segment.
Bol.com zegt ten opzichte van dezelfde weken vorig jaar zelfs meer dan vijftien keer zoveel thermometers te verkopen. Het meest populair is de oorthermometer en er is een toenemende vraag naar digitale infrarood thermometers.
Ook bij Kruidvat en Trekpleister vliegen de thermometers de winkels uit. Daar zijn juist de infrarood thermometers (de non-contactmeters) het meest in trek, gevolgd door de oorthermometer.

Rectaal temperatuur meten

Volgens Daanen is het echter het beste om te kiezen voor de thermometer die rectaal de temperatuur meet. "Deze koop je voor een paar euro en die geeft het beste de kerntemperatuur van het lichaam aan, zodat je zeker weet of je wel of geen koorts hebt."
Overigens is het volgens het RIVM ook mogelijk dat je corona hebt zonder verhoging of koorts. Een checklist met symptomen staat op de website van het RIVM.

Grote twijfels over infraroodthermometers bij ingang bedrijven en winkels

Er zijn ook grote twijfels over de betrouwbaarheid van infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca neerzetten bij de ingang om coronapatiënten te weren. Uit een aanvullende steekproef van Kassa en de VU blijkt dat een bezoeker  met een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden niet  werd tegengehouden door deze meetsystemen. Zie hiervoor onze eerdere berichtgeving van vandaag.

Vanavond schuiven bij Kassa Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie van de VU, Veerle Kohlen, studente bewegingswetenschappen aan de VU, privacy-expert Jeroen Terstegge en Roland Schoonen van Fire Horse Amsterdam aan om verder te praten over de betrouwbaarheid van infraroodthermometers.

Reactie

Volgens fabrikant FLIR is er wel degelijk een verhoging te meten, waardoor de camera’s een hulpmiddel kunnen zijn in de strijd tegen COVID-19. FLIR meet daarnaast relatief en niet absoluut om afwijkingen ten opzichte van de mensen massa te detecteren. Hoe kritisch je dit doet, kun je zelf afstemmen. 

De FLIR Warmtebeeldcamera, ook wel een Infraroodthermografie camera genoemd, kan een verhoogde huid temperatuur detecteren, die op de aanwezigheid van koorts kan duiden.

Wanneer deze meting gevolgd en bevestigd wordt door een meting met een officieel medisch apparaat voor het meten van de lichaamstemperatuur, zoals een medische thermometer, kan het gebruik van een infraroodcamera als een aanvullend diagnostisch hulpmiddel worden gebruikt bij de verspreiding van virale ziekten zoals vogelgriep, Mexicaanse griep of COVID-19. Zie hieronder de officiële reactie van FLIR op deze situatie.

Meer weten over de betrouwbaarheid van thermometers? Kijk dan naar Kassa: om 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor