Een ei klaarmaken in de magnetron, dat kan toch niet? Dat klopt ten dele: stop een ei nooit met schaal en al in de magnetron. Het ei zal ontploffen en er wacht je een flinke schoonmaakklus. Toch kun je op een paar simpele manieren wél een eitje bereiden in de magnetron. Zin in een gekookt eitje, een omelet of een gepocheerd ei? Zo zet je die in een handomdraai op tafel.
Klaar voor het experiment? We delen drie heel eenvoudige bereidingswijzen. Ideaal voor de paasbrunch of het doordeweekse ontbijt, als je ’s ochtends weinig tijd hebt.
Een ei koken op het fornuis of de inductiekookplaat duurt al gauw zo’n 5 minuten. Met de magnetron ben je binnen een minuut klaar, zonder dat je een pannetje water nodig hebt. Hoe doe je dat precies?
- Pak een magnetronbestendige soepkom of ruime mok.
- Vet die aan de binnenkant heel licht in met wat boter of (olijf)olie, dan krijg je het eitje er eenvoudig uit als het klaar is.
- Breek het ei in de kom. Zorg dat de dooier heel blijft.
- Zet de kom in de magnetron en doe er een bordje of een magnetronbestendig deksel(tje) op.
- Stel de magnetron in op 900 watt en op 40 seconden.
- Je eitje komt er mooi gekookt à la magnetron uit.
Kies voor een 10 à 20 seconden langere bereidingstijd als je voorkeur uitgaat naar een wat harder gekookt ei. Probeer het gewoon een paar keer uit en je weet precies hoeveel seconden jouw favoriete ei – zacht, medium of hard - in de magnetron moet.
Tip: Zin om een combinatie van een gekookt en geklutst ei te proberen? Kluts het ei dan even kort met een vork. Giet het ei in de ingevette kom of mok en plaats het in de magnetron. Houd vervolgens de bereidingswijze aan zoals die hierboven staat.
Bonustip: Je kunt meerdere kommen tegelijk in de magnetron plaatsen als je twee of meer gekookte eitjes in één keer wilt klaarmaken, bijvoorbeeld voor je paasontbijt of -brunch!
Een ei bereiden in de magnetron? Zo moet het dus niet! Tekst loopt verder onder deze YouTube-video.
Ook een omelet bereid je simpel, snel en zonder koekenpan in de magnetron:
- Breek twee eieren in een kom. Klop de eieren los en breng ze desgewenst op smaak met een beetje peper en zout. Zin in een gevulde omelet? Naar smaak kun je er nog wat snippers prei, paprika of andere groenten aan toevoegen en doorroeren.
- Pak een diep bord en vet de binnenzijde in met een klein laagje boter of (olijf)olie. Door dit te doen, kun je de omelet makkelijk van het bord schuiven zodra deze klaar is.
- Giet het eimengsel in het bord en dek het af. Dat kan met een ander bord of een magnetronbestendig deksel. Een vel keukenrol erover leggen werkt ook goed tegen het eventuele spatten. Zorg wel dat het vel het ei niet raakt.
- Zet het bord in de magnetron. Stel deze in op 900 watt en op twee minuten bereidingstijd.
- Na twee minuten is je omelet klaar om op te peuzelen.
Tip: Vind je het ei na twee minuten net niet gaar genoeg? Plaats de omelet naar wens 20 of 30 seconden langer in de magnetron. Ook hier is de les: probeer het een paar keer uit en je weet precies hoelang je favoriete omelet in de magnetron moet.
Wil je weleens een gepocheerd eitje bereiden met behulp van je magnetron? Volg dan de volgende stappen:
- Pak voor een gepocheerd ei een magnetronbestendige soepkom en vul het met een derde deel water en een scheutje azijn.
- Breek het eitje in de kom. Zorg ervoor dat het ei net onder water staat.
- Prik de eierdooier een keer kort in met een puntig mes of tandenstoker.
- Dek de kom af met een magnetronbestendig bordje of deksel.
- Stel de magnetron in op 900 watt en op 60 seconden.
- In slechts één minuut tijd is je gepocheerde eitje klaar om uit de kom te scheppen en lekker op te eten.
Bronnen: Culy, Jumbo, Libelle
Meer over:
eieren, magnetron, ei, koken, omelet, pasen, paasontbijt, paasbrunch, kassa's hulpartikelenMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!