Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister Bruins wil in gesprek met de NZa om 'dit soort situaties voortaan te kunnen voorkomen'

07-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
795 keer bekeken
  •  
Je betaalt een gedeelte van je eigen risico als je naar het ziekenhuis moet. Maar toch kan het gebeuren dat je in een jaar waarin je géén behandeling hebt gehad je je wettelijke verplichte eigen risico moet betalen. Hoe kan dat?

DBC-zorgproduct

Als je naar een medisch specialist gaat, wordt er een Diagnose Behandeling Combinatie, beter bekend als ‘DBC-zorgproduct’, geopend. Dat bestaat uit alle stappen en handelingen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen. Ziekenhuizen en andere zorgverleners gebruiken dit DBC-systeem om hun zorgkosten te declareren bij de zorgverzekeraars.

Hoe werkt het?

Bij je eerste afspraak in of bezoek aan het ziekenhuis start meteen het DBC-zorgproduct. De eerste behandelingsperiode wordt aangemerkt voor de duur van 90 dagen. Als je daarna niet meer naar de specialist gaat, opent het ziekenhuis een ‘leeg vervolgtraject’ dat 120 dagen duurt. Dat doen ze omdat je dan, als dat nodig is, weer zonder verwijzing terechtkunt in het ziekenhuis. Vervolgens mag het ziekenhuis dit lege vervolgtraject met nog twee keer 120 dagen verlengen.

Je kan in totaal dus 450 dagen (dat is bijna vijftien maanden) in een behandeltraject zitten, óók als je in dat jaar geen behandeling hebt gehad. Daardoor kan het dus gebeuren dat je in een jaar waarin je géén ziekenhuiszorg hebt ontvangen toch je eigen risico van 385 euro moet betalen . Als je pech hebt betaal je twee of zelfs drie keer je eigen risico over een behandeling die je maar één keer hebt gehad. Voor meer informatie hierover kun je het stappenplan van de zorgwijzer raadplegen.
Zorgeconoom Wim Groot zegt dat deze ingewikkelde systematiek bedacht is voor de declaratie van medisch specialisten. Er is nooit nagedacht over de doorberekening van het eigen risico. "Ziekenhuizen zouden patiënten erop moeten wijzen dat ze , door het openen van vervolg DBC’s , pas na de laatste controle geconfronteerd worden met het eigen risico en ze dus misschien twee keer zouden moeten betalen."

Eigen Risico

SP Tweede Kamerlid Maarten Hijink vindt het eigen risico niet rechtvaardig, want het is volgens hem een boete op ziek zijn. De SP wil daarom af van het eigen risico en wil daarnaast stoppen met die hele marktwerking in de zorg en DBC’s. Dat scheelt volgens de SP veel bureaucratie en stopt het stimuleren van onnodig veel handelingen. Hijink: "Concurrentie in de ziekenhuiszorg heeft niet geleid tot een lagere prijs, maar tot willekeur in prijs. Dit is voor niemand goed, want het levert onduidelijkheid op voor de patiënt, veel administratieve lasten voor het personeel en maakt de zorg onnodig duur."

Ziekenhuizen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Zelfstandige klinieken Nederland (ZKN) betreuren het dat patiënten te maken krijgen met de techniek rond de Diagnose Behandelcombinaties. Ze hebben begrip voor de frustratie van patiënten die tegen deze problemen oplopen, omdat het een enorm ingewikkeld systeem is. Ze verwijzen vervolgens naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die volgens hen helder patiënten informeren.

NZa wil af van het DBC-systeem

Erik Bloem, woordvoerder NZa, vindt dat het DBC-systeem zijn langste tijd heeft gehad. "We willen graag toe naar een systeem dat in ieder geval leidt tot een duidelijke en herkenbare factuur voor de patiënt." De volledige reactie van de NZa vind je onderaan dit artikel tussen alle reacties.

Minister Bruins erkent dat systematiek complex is

Ook minister Bruins (Medische Zorg) geeft in een reactie aan het belangrijk te vinden dat mensen over goede informatie beschikken over de zorg. Hij zegt dat hij zich heel goed voorstellen dat mensen de DBC-systematiek zeer complex vinden en dat het tot onduidelijkheid leidt. Bruno Bruins: "De situatie van meneer de Groot is voor mij reden om dit verder uit te pluizen. Ik ga daarom in gesprek met de NZa om te bekijken hoe we dit soort situaties voortaan kunnen voorkomen." Zijn volledige reactie vind je tussen de reacties onderaan het artikel.

Waar moet je zijn?

Als je wilt weten of je eigen risico moet betalen voor bepaalde zorg of een bepaalde afspraak in het ziekenhuis, kan je altijd de financiële administratie van het ziekenhuis bellen. Zij moeten je informeren over eventuele kosten en in welk jaar deze kosten vallen. Bij je zorgverzekeraar kun je vervolgens navragen wat dit betekent voor je eigen risico.

Reacties

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor