Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energierekening in 2024 "honderden euro’s lager"

15-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7803 keer bekeken
  •  
Energierekening 1280

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik is dit jaar 323 euro minder kwijt aan gas en licht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat hiervan uit, op basis van de energieprijzen van januari.

Waarom krijgen huishoudens gemiddeld een lagere energierekening? 220 euro komt op het conto van de dalende energieprijzen ten opzichte van vorig jaar. De andere 103 euro komt omdat doorsnee huishoudens zélf thuis minder energie gebruiken.

Het gaat volgens het CBS om een afname van gemiddeld 12 procent ten opzichte van de gas- en elektrarekening van 2023, ook al hanteerde de regering toen nog een prijsplafond dat de pijn van hoge energiekosten voor huishoudens moest verzachten.

Belasting op gas en transportkosten wel hoger

Niet alles wordt goedkoper aan de energierekening. Zo zorgen kosten voor het transport van gas en elektriciteit voor een tegenvaller van gemiddeld 74 euro per jaar. Ook moeten huishoudens meer belasting betalen op gas, wat gemiddeld 127 euro meer kost.

Een lagere elektriciteitsbelasting drukt de totale kosten juist met iets meer dan 40 euro.

Energie nog wel duurder dan voor energiecrisis

Alles bij elkaar komt de gemiddelde jaarrekening voor energie in Nederland dit jaar uit op 2363 euro. Hoewel dit lager is dan vorig jaar, gaat het nog altijd om een veel hoger bedrag dan voor de energiecrisis.

In 2022 stegen de gasprijzen namelijk extreem sterk, onder andere door de Russische inval in Oekraïne. Begin 2021 berekende het CBS nog dat de gemiddelde energierekening voor dat jaar uit zou komen op iets meer dan 1500 euro.

Vaak een beroep gedaan op noodfonds energie

Veel mensen hebben de afgelopen weken een beroep gedaan op het noodfonds voor huishoudens die hulp nodig hebben om hun energierekening te betalen. Het kabinet en energiebedrijven trekken de portemonnee om tienduizenden gezinnen extra te kunnen helpen, meldt demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid).

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is bedoeld voor huishoudens met een laag of middeninkomen die relatief veel van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. Sinds het loket op 22 januari openging, hebben 85.000 mensen een aanvraag gedaan.

Om te voorkomen dat het noodfonds mensen de deur moet wijzen, storten de energiebedrijven gezamenlijk 8 miljoen euro bij en het ministerie van Sociale Zaken 16 miljoen euro. Dat geld was hiervoor al gereserveerd op de begroting. Daardoor stijgt het beschikbare budget van 60 miljoen naar 84 miljoen euro.

Met het extra geld, voldoende om 38.000 huishoudens extra te helpen, verwacht het noodfonds tot medio maart open te kunnen blijven.

Grote verschillen tussen huishoudens

Overigens zijn de onderlinge verschillen tussen huishoudens groot. Dat komt volgens het CBS niet alleen door de verschillen per contract met energieleveranciers, maar ook het type huis waarin iemand woont. Een alleenstaande bewoner van een nieuw en klein appartement is gemiddeld 1400 euro kwijt. Iemand die in een even klein, maar verouderd appartement woont moet per jaar al 200 euro meer betalen.

Het duurst uit zijn huishoudens met twee of meer mensen in een grote vrijstaande woning. Hun energierekening komt gemiddeld uit op net geen 4000 euro, verwacht het CBS. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor