Onlangs maakte Vereniging Eigen Huis bekend dat de energierekening hoger uit dreigt te vallen. In 2022 gaat het zogeheten capaciteitstarief per huishouden met ongeveer 60 euro per jaar omhoog. Elektriciteit en gas zijn een eerste levensbehoefte, maar de energiekosten worden helaas wel steeds hoger. We zetten een paar tips voor je op een rij om makkelijk te besparen op je energierekening.
We verdelen de tips in de volgende drie groepen om het makkelijker te maken: stroomverbruik, gasverbruik en het gebruik van warm water.
De energierekening gaat voor 30 procent op aan stroomverbruik. Het elektriciteitsverbruik kan per huishouden behoorlijk verschillen. Als je alleen woont verbruik je minder dan als je bijvoorbeeld een gezin van vier hebt. Maar het verbruik is afhankelijk van meer factoren; hoeveel elektrische apparaten staan in het huis, hoe vaak worden die apparaten gebruikt en hoe energiezuinig zijn ze?
Koop je een nieuw elektrisch apparaat? Kijk dan naar het energielabel, want die geeft aan hoe zuinig een apparaat is. Apparaten met energielabel A en B zijn het zuinigst. Die apparaten zijn doorgaans duurder, maar op de lange termijn verdien je het geld terug. Apparaten met energielabel G zijn het minst zuinig.
In een gemiddelde eengezinswoning kun je al zo’n 700 euro besparen. Het loont dus om goed te kijken naar hoe hoog je de verwarming aan hebt staan en hoe goed je woning is geïsoleerd. Tussen huishoudens zijn de verschillen in het gasverbruik groot. 1 van de 5 huishoudens gebruikt minder dan 1000 m³ en 1 van de 6 huishoudens gebruikt zelfs meer dan 2400 m³. Doorgaans zijn appartementen kleiner en ingesloten door andere appartementen, waardoor het gasverbruik laag is. Vrijstaande huizen zijn groter en het gasverbruik is daarom ook hoger.
Huishoudens kunnen heel wat besparen op de energierekening door een woning goed te isoleren, zonnepanelen aan te schaffen of een zuinige verwarmingsinstallatie te installeren. Op de website Verbeterjehuis van Milieu Centraal kun je een overzicht vinden van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen. Het loont soms ook om jaarlijks over te stappen van energieleverancier.
Bron: Milieu Centraal, Gaslicht.com
Meer over:
tips, besparen, energienota, kassa's hulpartikelen, energierekening, energie besparen, energieMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!