Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ex-kankerpatiënten straks verzekerbaar onder dezelfde voorwaarden: hoe zit het?

21-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
In 2015 heeft Kassa voor het eerst aandacht gevraagd voor het gegeven dat jonge mensen die zijn genezen van kanker voor de rest van hun leven problemen hebben met het afsluiten van verzekeringen. Zelfs als een arts iemand helemaal gezond heeft verklaard, worden ex-kankerpatiënten door verzekeraars toch vaak als risicovol bestempeld. Op 12 december jl. presenteerde minister Hoekstra (Financiën) echter een maatregel, waardoor voormalige kankerpatiënten straks ook een betaalbare overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten.
Minister Hoekstra informeerde de Tweede Kamer over het invoeren van een ‘schone lei’-beleid, waardoor het voor ex-kankerpatiënten straks makkelijker wordt om een overlijdensrisicoverzekering aan te vragen, bijvoorbeeld met het oog op het afsluiten van een hypotheek.

Recht om vergeten te worden

De minister gaat middels een Algemene Maatregel van Bestuur – die onder de Wet Medische Keuringen (WMK) komt te hangen – regelen dat deze voormalige patiënten maximaal 10 jaar nadat ze ziektevrij zijn verklaard, hun ziekte niet meer hoeven te melden bij het aanvragen van een ORV. Voor patiënten bij wie op minderjarige leeftijd kanker is gediagnosticeerd, geldt straks dat ze vijf jaar nadat ze ziektevrij zijn al het ‘recht om vergeten te worden’ hebben.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Verbond van Verzekeraars zijn nauw betrokken geweest bij het vaststellen van de maatregel. Bovendien gaan zij de komende maanden samen aan tafel om – op verzoek van de minister – vast te stellen bij welke vormen van kanker kortere termijnen gehanteerd kunnen worden.

Onderzoek

Dat deze maatregel hard nodig is, blijkt wel uit recent NFK-onderzoek onder ruim driehonderd (ex)-kankerpatiënten, die allemaal na hun diagnose hebben geprobeerd een ORV af te sluiten. Maar liefst zes op de tien ondervraagden lukte dit niet. Het merendeel van hen (62 procent) werd door de verzekeraar geweigerd met als reden de diagnose kanker. Ruim een kwart (26 procent) weigerde zelf vanwege een hoge premietoeslag.

Goed nieuws

De maatregel is dus goed nieuws voor ex-kankerpatiënten, aangezien het straks – wanneer de Algemene Maatregel van Bestuur van kracht is –mogelijk is om onder dezelfde voorwaarden als ieder ander een ORV af te kunnen sluiten.
Mogelijk geldt dit ook voor Kassa-verslaggever Liv Rotteveel. Zij deed als ex-borstkankerpatiënt haar verhaal in de Kassa-uitzending van 2015, toen bleek dat ze bij grote verzekeraars werd geweigerd bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering.

Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars reageert op hun site op de maatregel van minister Hoekstra. “Wij zijn hier blij mee, want het past goed bij de gezamenlijke ambitie van NFK en Verbond om ex-kankerpatiënten een betere toegang tot de overlijdensrisicoverzekering te geven.” Verder valt te lezen: “De schone lei gaat gelden voor alle verzekeraars die op de Nederlandse markt overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het Verbond om een sluitende en houdbare regeling te realiseren.”
Daarnaast heeft het Verbond aangegeven ook soortgelijke opties te gaan onderzoeken voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en mogelijk ook uitvaartverzekeringen voor ex-kankerpatiënten.
Herverzekeraar De Hoop heeft deze week aangekondigd per direct het ‘schone lei’-beleid te gaan voeren.

Tabel

De NFK spreekt van een doorbraak na een jarenlange lobby en ziet de aanstaande gesprekken met het Verbond over het vaststellen van kortere termijnen voor bepaalde kankersoorten positief tegemoet.
Er zal daarvoor vermoedelijk gekeken worden naar Frankrijk en België, waar ex-kankerpatiënten ook ‘het recht om vergeten te worden’ hebben. Daar zijn tabellen waarin per vorm van kanker (en per diagnosestadium) is vastgesteld welke termijn voor die specifieke ziekte geldt. Mirjam van Belzen van de NFK: “In België is die Franse tabel letterlijk overgenomen. Wij gaan er nu vanuit dat wij het stramien met de soorten kanker en stadia gaan overnemen, maar ons in eerste instantie wel gaan richten op de cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie."
Het voornemen van de NFK en het Verbond is om een eerste aanzet van de tabel klaar te hebben op het moment dat de Algemene Maatregel van Bestuur definitief in werking treedt. “We gaan ons eerst richten op vormen van kanker die veel voorkomen bij mensen die aan het begin staan van hun 'huisje-boompje-beestje carrière', aangezien dat de leeftijdsgroep is die het vaakst in aanraking komt met het aanvragen van een ORV”, aldus Van Belzen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor