Extra geld voor jeugdzorg: kabinet maakt 1,3 miljard euro vrij
04-06-2021
•
leestijd 3 minuten
•
384 keer bekeken
•
Er gaat nog eens 1,3 miljard extra geld vanuit Den Haag naar de jeugdzorg, maakte het demissionaire kabinet woensdag bekend. Eerder zegde het kabinet al 300 miljoen toe, maar een arbitragecommissie oordeelde dat er veel meer geld bij moet komen.
Volgens de commissie hebben gemeenten minstens 1,9 miljard euro nodig om de jeugdzorg volgend jaar goed uit te kunnen voeren. De overige 214 miljoen deze zorg nu tekort komt, moet uit een kostenbesparing komen.
'Ook in de toekomst extra geld nodig'
De arbitragecommissie sprak zich ook uit over de jaren na 2022, tot en met 2028. Ook voor die jaren zijn er miljarden extra nodig. Dat oordeel "dient als zwaarwegende inbreng voor de kabinetsformatie", stellen het ministerie van Volksgezondheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een gezamenlijke verklaring.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is blij met het akkoord, maar stelt ook dat "de oplossing voor de lange termijn niet alleen een kwestie van geld is, er zijn ook maatregelen voor nodig." Dat stelt ook Jeugdzorg Nederland. Voorzitter Hans Spigt vindt dat er meer aandacht moet komen voor de mensen die het werk uitvoeren. Blokhuis gaat ervan uit dat de gemeenten de besparing van ruim 200 miljoen realiseren. Als het toch niet lukt, is de staatssecretaris niet bereid direct "bij te lappen". "Dan moeten we kijken waar dat aan ligt."
'Geld sijpelt weg'
Vakbond CNV Zorg & Welzijn noemt het "wrang" dat het tot een arbitragezaak moest komen. De bond vindt het wel mooi dat het geld er komt, maar volgens voorzitter Anneke Westerlaken "moeten we beseffen dat het slechts om een oplossing gaat voor één jaar." CNV roept het kabinet op de gelden ook echt duidelijk voor de jeugdzorg te "oormerken". "Voorkomen moet worden dat het geld wegsijpelt naar administratie, overhead, absurde winsten van jeugdzorg-cowboys en bijzaken." Overheadkosten zijn kosten die een organisatie aan zichzelf besteedt.
VNG-voorzitter Jan van Zanen is blij dat er duidelijkheid is voor volgend jaar. "Maar we zijn er nog niet", waarschuwt hij. "Voor de jaren daarna moeten afspraken worden gemaakt met het nieuwe kabinet. Wij gaan ervan uit dat het nieuwe kabinet net als het demissionaire kabinet ook conform de uitspraak zal handelen."
Sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg kampen ze met tekorten. "Vandaag voelt als gerechtigheid", reageerde Eelco Eerenberg (wethouder in Utrecht en lid van VNG-subcommissie Jeugd). Jeugdzorg kampt met volgens hem grote werkdruk, veel administratieve rompslomp en lange wachtlijsten. Ongeveer 10 procent van de jongeren zit al in de jeugdzorg. "Dat moeten we keren."
Nood is hoog
Kassa liet in meerdere uitzendingen zien dat de wachtlijsten in de jeugd-GGZ onaanvaardbaar lang waren geworden. Door de aanhoudende lockdown werd de crisis onder kwetsbare jongeren steeds groter.De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kwam onlangs met een alarmerend rapport waarin stond dat een steeds grotere groep kinderen de dupe is van het beleid. In januari riep voorzitter Jacobine Geel van de Nederlandse GGZ in Kassa op tot actie. Ook Mind, NVVp, Kinder- & Jeugdpsychiatrie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vroegen continue om aandacht.
Bronnen: ANP/Kassa