Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Facebook Protect inschakelen? Zó moet dat!

09-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12610 keer bekeken
  •  
facebookprotect_inschakelen_20220609

Sommige gebruikers van Facebook krijgen de vraag om Facebook Protect in te schakelen. Eigenlijk is het niet echt een vraag, maar meer een verkapte verplichting. Want doe je dat niet? Dan verlies je op een gegeven moment de toegang tot je account, zo krijgen gebruikers te horen. In dit artikel leggen we uit wat Facebook Protect is én hoe je het inschakelt.

"Je account heeft de mogelijkheid om veel mensen te bereiken, waardoor we een strengere beveiliging vereisen. Dit programma is ontwikkeld om accounts zoals dat van jou te beschermen."

Bovenstaande tekst krijgen gebruikers van de Facebook-app te lezen indien zij een melding krijgen over Facebook Protect. Kort samengevat heeft deze functie betrekking op een aantal beveiligingskenmerken, waaronder je wachtwoord en de vraag of je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld.

Facebook Protect bestaat sinds 2019 en is dus niet per se nieuw, maar signalen wijzen erop dat de functie over een grotere groep gebruikers wordt uitgerold. Een belangrijk verschil is dat Facebook Protect bij aanvang vrijwillig was, maar dat we inmiddels spreken van een verplichting: je verliest immers de toegang tot je account als je niet akkoord gaat.

En dus is het handig dat je weet wat het is én hoe je het inschakelt, mocht ook jij dit verzoek krijgen.

Voor wie is Facebook Protect?

Om te beginnen: het is momenteel niet zo dat álle gebruikers Facebook Protect moeten inschakelen: het gaat om mensen met een groot aantal vrienden of volgers en om mensen die één (of meer) Facebookpagina('s) met een groot bereik beheren.

Maar omdat de functie zoals gezegd onder meer draait om tweestapsverificatie, is het niet ondenkbaar dat alle gebruikers er op een zeker ogenblik aan moeten geloven.

Inloggen via de meest eenvoudige methode (bestaande uit de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord) is vanwege het alsmaar toenemende aantal datalekken simpelweg niet veilig genoeg meer.

En als één van jouw wachtwoorden buiten jouw schuld om op straat komt te liggen, kunnen kwaadwillenden daar in theorie direct een hoop schade mee aanrichten. Het verplichten van tweestapsverificatie is in die zin een verdedigbaar standpunt.

E-mail of een notificatie in de app

Gebruikers die Facebook Protect moeten inschakelen, krijgen een notificatie in de app of ontvangen een e-mail van Facebook.

In het laatste geval ontvang je een e-mail van een @facebookmail.com-adres, en dat is écht van Facebook. Daar hebben we onlangs een artikel over geschreven, en in dat artikel leggen we ook uit hoe je precies kunt zien welke mails Facebook jou heeft verstuurd. Zo kom je nooit meer voor onaangename verrassingen te staan.

Dit artikel gaat verder na onderstaande link.

Hoe schakel je Facebook Protect in?

Als je de pop-up krijgt, kun je de instructies volgen en is het in een handomdraai geregeld. Maar als je het liever handmatig doet op een door jou zelfgekozen moment, kan dat natuurlijk ook.

In je browser werkt het als volgt. Ga naar Facebook.com en klik – eenmaal ingelogd – op het pijltje in de rechterbovenhoek.

Op je smartphone kies je rechtsonder de menuknop en vervolgens het tandwiel in de rechterbovenhoek. 

In beide gevallen volg je daarna de onderstaande stappen:

  • Kies Instellingen en privacy;
  • Kies Instellingen;
  • Kies Wachtwoord en beveiliging;
  • Controleer of Facebook Protect is ingeschakeld. Zo ja, dan zit je goed. Zo nee;
  • Tik op Facebook Protect, lees de melding op je scherm en kies Volgende;
  • Lees ook de informatie op het vervolgscherm en kies wederom Volgende;
  • Op de volgende pagina staat of jouw wachtwoord aan de veiligheidseisen voldoet en of tweestapsverificatie is ingeschakeld;
  • Allebei goedgekeurd? Dan kies je Voltooien. Is één van deze elementen aan een veiligheidsupdate toe? Kies dan voor Nu oplossen om de instellingen te verbeteren

Voor sommige gebruikers – met name degenen die al een sterk wachtwoord hebben ingesteld én tweestapsverificatie hebben ingeschakeld – is het inschakelen van Facebook Protect slechts een formaliteit. Andere gebruikers krijgen de gelegenheid om dit alsnog te doen, en dat komt de veiligheid van jouw account alleen maar ten goede.

Verder belooft Facebook je na het inschakelen ook notificaties te sturen in het geval er nieuwe functionaliteiten worden opgeleverd.

Lees ook:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor