Ferratum omzeilt toezicht en blijft hoge kosten rekenen voor minileningen
23-09-2017
•
leestijd 3 minuten
•
610 keer bekeken
•
Flitskredietaanbieder Ferratum werd in 2013 al op de vingers getikt door de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder legde Ferratum toen een boete op van 300.000 euro. Andere flitskredietaanbieders die hetzelfde deden (te veel rente vragen voor leningen, verpakt als extra kosten onder allerlei verschillende noemers) zijn de afgelopen jaren verbannen van de Nederlandse markt. Aanbieder Ferratum geeft echter niet op en heeft via een maas in de wet een manier gevonden om consumenten hoge kosten te kunnen blijven vragen bij het verstrekken van een zogeheten minilening. Mag dat zomaar?
Flitskrediet
Kassa heeft vaker aandacht besteed aan dit soort
flitskredietaanbieders
. Bedrijven waar je ogenschijnlijk makkelijk en snel een kleine lening kunt afsluiten die je binnen een paar weken weer terug moet betalen. Maar dit soort flitskredieten gaan vaak gepaard met hoge extra kosten, die meestal niet direct zichtbaar zijn. Zo betaal je zonder dat dat direct duidelijk is met deze extra kosten naast de reguliere rente soms wel een paar honderd procent aan rente op jaarbasis! Deze extra kosten zijn vaak verstopt onder de noemer administratiekosten, spoedkosten, garantiekosten of andere termen om kosten te rekenen die daarmee los komen te staan van de reguliere rente.
Garantiekosten
Ferratum een van oorsprong Finse multinational, opereerde eerst vanuit Nederland maar heeft zich na de boete die zij kregen van de AFM in het Verenigd Koninkrijk gevestigd. Ferratum kan nu, met een vergunning van de Britste financiële toezichthouder op zak, online nog steeds flitskredieten aan Nederlandse consumenten aanbieden. Het bedrijf rekent nog steeds hoge zogeheten ‘garantiekosten’ bovenop de lening. In de reportage zien we dat gedupeerde Danny bij een lening van 500 euro naast de rente van 13,99% ook nog eens 140,88 euro aan garantiekosten moest betalen. Bij het aanvragen van de minilening op de website van Ferratum moet je kiezen tussen garantie via Global Guarantee, een bedrijf dat aan Ferratum gelieerd is, of een gratis garantstelling door een vriend of familielid. Omdat je in het laatste geval een hoop persoonlijke gegevens en financiële informatie van de garant te stellen persoon moet doorgeven, waarbij schaamte vaak ook een rol speelt, kiezen de meeste mensen toch voor die hoge garantiekosten via Global Guarantee, stelt lector Schulden & Incasso Nadja Jungmann in de uitzending van Kassa. Voor mensen die al in een financieel kwetsbare situatie zitten, kunnen deze buitensporige extra kosten snel voor nog grotere financiële problemen zorgen.
AFM
Nicole Reijnen, woordvoerder van de
Autoriteit Financiële Markten
, reageert in de reportage. Door strengere wetgeving sinds 2011 heeft de AFM ervoor kunnen zorgen dat het op de Nederlandse markt niet meer mogelijk is om flitskredieten met zulke hoge extra kosten aan te bieden, omdat een vergunning van de AFM verplicht werd gesteld. Echter omdat Ferratum de flitskredieten vanuit Engeland aanbiedt, mogen zij volgens de Europese regelgeving consumenten in andere EU-landen via de onlinemarkt nog wél dit soort flitskredieten met hoge extra kosten aanbieden. De AFM pleit voor een reclameverbod, zodat buitenlandse aanbieders helemaal geen reclame meer mogen maken voor hun flitskredieten, en is in gesprek met buitenlandse toezichthouders. De toezichthouder adviseert consumenten om vooraf bij de toezichthouder informatie in te winnen over een kredietaanbieder voordat zij een flitslening afsluiten.