Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gehoorschade dreigt voor één op vier. Zo voorkom jij gehoorproblemen!

03-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2443 keer bekeken
  •  
gehoorprobleem doof oortjes koffie 1127
Gehoorproblemen hebben de toekomst. Die sombere voorspelling doet Wereldgezondheidsorganisatie WHO. In 2050 krijgt één op de vier mensen er wereldwijd mee te maken. In totaal gaat het dan om 2,5 miljard mensen. Wat kun je nu al doen om te voorkomen dat jij straks een van die mensen met gehoorproblemen bent?
De WHO heeft woensdag 3 maart uitgeroepen tot de jaarlijkse World Hearing Day (Internationale Dag van het Gehoor) en heeft in dat kader een alarmerend rapport geschreven. "Het aantal mensen met gehoorverlies kan in de komende drie decennia met meer dan anderhalf keer toenemen", waarschuwt de WHO. Van de 2,5 miljard mensen wereldwijd met gehoorschade in 2050 zullen er 700 miljoen mensen een medische behandeling nodig hebben.
In ons land hebben nu al 1,2 miljoen mensen van boven de 40 problemen met hun gehoor, blijkt uit recent onderzoek van VeiligheidNL en het Erasmus MC. Dit kan negatieve invloed hebben op (leer)prestaties, psychisch welzijn, je kansen op de arbeidsmarkt, inkomen en je sociale leven.

Voorkomen

Er zijn volgens de WHO nog wel mogelijkheden genoeg om problemen met het gehoor te voorkomen. Daarvoor moet bijvoorbeeld de blootstelling aan herrie worden verminderd. Het helpt ook als infecties, ziektes en geboorteafwijkingen beter worden behandeld of voorkomen.

Wil jij je gehoor beter beschermen? 5 tips

Zorg voor veilige muziekspelers/mp3-spelers/smartphone
Luister je graag muziek met oortjes in of een koptelefoon op? Kijk uit naar een muziekspeler die voldoet aan de Europese norm, die sinds afgelopen januari geldt voor nieuwe spelers. De standaard maximuminstelling van het volumeniveau bedraagt 85 decibel. De meeste moderne smartphones of andere muziekspelers beschikken al over een volumebegrenzer die jou waarschuwen als je muziek te hard staat.
Oordopjes (met muziekfilter)
Luister je graag live naar muziek? Vanwege corona zijn er helaas nauwelijks liveshows, maar wellicht komende zomer wel weer. Zorg dat je naar een concert gaat met oordoppen. Je hebt ze met een speciaal muziekfilter. Die beschermen je oren en zorgen er tegelijkertijd voor dat je van de muziek kunt genieten. In 2015 heeft Kassa er een aantal getest.
Schakel je baas in
Werk je soms of vaak in de herrie? Laat dit niet passeren. Je werkgever verplicht is om gehoorbescherming beschikbaar te stellen bij het werken bij een geluidsniveau vanaf 80 dB.
Pas op tijdens het klussen
Een (cirkel)zaag, boor, grasmaaier of ander apparaat dat je in of om het huis gebruikt kan ook een aanslag zijn op je gehoor. Doe daarom oordoppen in als je aan een lawaaiige klus begint.
Pas op als je motor rijdt
Volgens VeiligheidNL hebben zo'n 2 miljoen Nederlanders last van tinnitus. Dat betekent dat je continu een piepend of suizend geluid waarneemt. Dit proces kan sluipenderwijs gaan. Een van de oorzaken van tinnitus is motorrijden, zo liet Kassa recentelijk zien. Zorg voor (goede) gehoorbescherming als je op de motor stapt.
[tekst gaat verder onder de video]

Test je gehoor

Als je gehoorschade hebt opgelopen aan de trilhaartjes in het slakkenhuis van je oor dan kan daar helaas niks tegen gedaan worden door een dokter. Wees dus zuinig op je gehoor. Wil je weten of je gehoor nog goed is of achteruitgaat? Test je gehoor een keer per jaar, zo merk je gehoorschade op. Doe hier een online gehoortest.
Bronnen: Kassa, VeiligheidNL, Arboportaal, WHO
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor