Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geldstress zorgt voor extra druk op geestelijke gezondheidszorg

13-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4795 keer bekeken
  •  
schulden geld 1127

Uit onderzoek van incassobureau Intrum blijkt dat één op de vier Nederlanders kampt met mentale klachten door geldstress, zo meldt De Telegraaf. Binnen de geestelijke gezondheidszorg is steeds meer aandacht voor geldproblemen. Het kabinet wordt opgeroepen meer aan de aanpak van schulden te doen.

Financiële en geestelijke problemen zijn sterk met elkaar verbonden, zo vertelt Hanneke Goosen, docent Toegepaste Psychologie, aan de Telegraaf. “Mensen kunnen te maken krijgen met psychische problemen en daardoor het overzicht op hun financiële situatie verliezen, maar psychische problemen kunnen ook beginnen met geldstress.”

Geld stress zorgt voor kortetermijndenken

Gebrek aan geld leidt tot stress en een beperking van ons vermogen om verschillende zaken tegelijk aan te pakken. Dit kan leiden tot een neiging om korte termijn beslissingen te nemen, waarbij niet wordt gedacht aan de gevolgen voor de lange termijn. Deze korte termijn beslissingen hebben vaak negatieve gevolgen voor zowel de financiële situatie als de gezondheid.

Grote druk op geestelijke gezondheidszorg

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het risico op het gebruik van geestelijke gezondheidszorg met 7 procent toeneemt bij mensen met problematische schulden. Voor de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg, die al te maken heeft met aanzienlijke wachtlijsten, zou een doeltreffende aanpak van schulden enige verlichting kunnen bieden.

Dit zou ook voordelig zijn voor de Staat zelf, aangezien de geschatte kosten van de schuldenproblematiek variëren van 11 miljard tot 17 miljard euro per jaar. Ter vergelijking, de totale schuldenlast van Nederlanders bedraagt slechts 3,5 miljard euro.

Opstapeling boetes zorgt voor extra geldstress

De stapeling van boetes bij betalingsachterstanden en schulden zorgt voor een toename van stress. Hierdoor wordt de problematiek vergroot. Hanneke Goosen vindt het onethisch dat er zoveel geld wordt verdiend met het innen van schulden.

“Door de extra kosten wordt het voor mensen steeds ingewikkelder uit de schulden te komen. Daarbij is een agressieve manier van innen natuurlijk ook niet bevorderlijk voor het mentale welzijn van mensen. Dat kan ervoor zorgen dat mensen minder controle ervaren en daardoor meer hulpeloos gedrag laten zien.”

Plannen kabinet om schuldhulpverlening te verbeteren

Het kabinet heeft een plan goedgekeurd om de schuldhulpverlening op lokaal niveau te verbeteren in alle gemeenten, en daarvoor jaarlijks 40 miljoen euro toe te wijzen. Er is een ambitieus doel gesteld: tegen 2030 moet het aantal huishoudens met schulden (momenteel 726.000) gehalveerd zijn.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor