Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten hebben groot tekort aan groen

21-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
speelplaats stad groen gemeente

Gemeenten maken veel te weinig ruimte voor groen in de openbare ruimte, blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu.  Er is steeds meer aandacht voor het belang van groen in de stad, maar toch is meer dan de helft van de buurten in deze steden ‘versteend’.

Ook nieuwbouwwijken vergroenen nog steeds nauwelijks.  Dit is niet goed voor de leefbaarheid van steden en gaat ten koste van de biodiversiteit. Natuur & Milieu wilt dat de overheid groennormen gaat invoeren om de verstening tegen te gaan.

Straten blank en hittestress door stenen

Hoewel beleidsmakers de mond vol hebben van het belang van groen, ziet Natuur & Milieu in de praktijk toch vooral een volgend stenen tijdperk naderen. Dat wil niemand, vandaar het pleidooi aan de overheid, aldus de milieuorganisatie. Door de verstening staan straten na een heftige regenbui uren blank, of het veroorzaakt hittestress in de zomer.

Verplichte groennormen

Groennormen moeten wettelijk verplicht worden voor alle nieuwbouw en stadvernieuwing, als het aan de milieuorganisatie ligt. "Zodat alle wijken die we de komende jaren gaan bouwen natuurrijk en klimaatbestendig zijn", aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu.

Buurten van beton

Uit het onderzoek blijkt dat in de 32 grootste gemeenten van ons land (100.000 inwoners of meer) 53 procent van de buurten niet voldoet aan het criterium van Milieu & Natuur voor 75m2 groen per woning. In deze buurten wonen in totaal 3,5 miljoen mensen. Bij één op de tien buurten is er geen aaneengesloten stuk groen van minimaal één hectare te vinden. Van de vier grootste gemeenten hebben Rotterdam en Utrecht naar verhouding minder versteende buurten dan Den Haag en Amsterdam.

Woningbouw natuurinclusief

Natuur vecht zich niet zomaar terug in de openbare ruimte, daarvoor is wetgeving nodig, stelt Natuur & Milieu. De nieuwe Omgevingswet is daarvoor een uitgelezen kans. Daar moet een landelijke verplichting in komen tot natuurinclusief bouwen die van toepassing is op nieuwbouw en stadsvernieuwing. De nieuwe minister van Wonen, Hugo de Jonge, zou hiervoor een voorstel moeten doen. Op korte termijn moet dat gebeuren, gezien het grote aantal bouwprojecten dat de komende jaren plaats moet vinden, aldus de organisatie.

Bron: Natuur & Milieu

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor