Het kabinet wil dat permanent wonen in een recreatiewoning gedoogd gaat worden voor de ruim 60.000 mensen die daar afgelopen mei ingeschreven stonden. Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer (BBB) komt daarvoor met een instructiemaatregel waardoor gemeentes hun handhaving voor deze mensen moeten staken. Dit tot onvrede van flink wat gemeentes, die al tientallen jaren een harde strijd voeren tegen permanent wonen in recreatiewoningen. Maar de wooncrisis vraagt om creatieve oplossingen, aldus het kabinet.
Voorstanders van het mogelijk maken van permanent wonen in recreatiewoningen zijn er genoeg. Als voordeel wordt het simpelweg toevoegen van vele duizenden woningen aan het woonbestand genoemd. De huizen staan er immers al, waardoor er niet eerst nog allerlei bouwprocedures doorlopen hoeven te worden.
Daarnaast kunnen handhaving en jarenlange, dure juridische procedures gestaakt worden. Daarmee besparen gemeentes geld. En er gaat doorstroming op de woningmarkt plaatsvinden, omdat mensen veelal een andere woning achterlaten zodra ze in een recreatiewoning gaan wonen.
Tegenstanders vinden dat de wooncrisis niet afgewenteld moet worden op de recreatiesector. Zij zien problemen ontstaan als je wonen op recreatieparken gedoogt waar ook toeristen verblijven. Dan kom je voor de rust en gaat de buurman ’s ochtends vroeg naar zijn werk. Die belangen botsen, aldus tegenstanders.
De economische bijdrage van een gezonde recreatiesector is van groot belang voor veel gemeentes. Zo zijn gemeentes waar veel gerecreëerd wordt vaak voorzien van een ruimer aanbod winkels en horeca. Gemeentes vinden het ook niet oké dat de minister hiermee op hun stoel gaat zitten. Er wordt sinds enkele jaren gewerkt aan het omzetten van zogenaamde niet-vitale vakantieparken naar permanente woonwijken. Dat is al voldoende inspanning, aldus de gemeentes.
In december 2024 riep minister Keijzer gemeentes alvast op om voorlopig te stoppen met handhaven en uitzetten tot de verdere invulling van het gedogen juridisch rond is. Een deel van de gemeentes staakt daarom de handhaving, maar er zijn ook gemeentes – waaronder Ede en Neder-Betuwe – die gewoon doorgaan met handhaven.
Zo hield laatstgenoemde gemeente afgelopen donderdagochtend nog een grote controle op permanent wonen op Woonpark Rivierendal te Ochten, iets waar de gemeente een eind aan wil maken.
Gemeentes schrijven aan minister Keijzer dat ze juist de menselijke maat hanteren in hun handhavingsbeleid. Dit wordt door vele bewoners van recreatiewoningen tegengesproken. Zo kreeg een echtpaar dat met twee kinderen in hun eigen recreatiewoning op eigen grond woont van de gemeente te horen dat ze maar naar het Leger des Heils moesten gaan voor woonruimte, aldus de bewoners.
Ook wordt al jaren geklaagd over invallen door gemeenteambtenaren, politie en douane. De maatregel van Keijzer zal er in ieder geval voor zorgen dat de tienduizenden huidige bewoners van recreatiewoningen niet op zoek hoeven naar een andere woning. Als deze mensen uit hun recreatiewoning gaan, vervalt het recht op permanent wonen voor de vrijgekomen recreatiewoning.
Meer over:
vakantiepark, chalet, recreatiewoning, recreatiewoningen, woningnood, woningmarkt, woningcrisis, mona keijzerMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!