Veel mensen zien de vriezer als een tijdmachine waarin je eten onbeperkt houdbaar blijft. Toch is dat niet helemaal waar: niet alle groente- en fruitsoorten zijn geschikt om in te vriezen, en de houdbaarheid verschilt per soort. Wij zetten voor je op een rij welke soorten je kunt invriezen, hoe je dat het beste doet en hoelang ingevroren groente en fruit houdbaar blijven.
Het meeste fruit – waaronder banaan, aardbei, mango, meloen, ananas, druiven en bessen – overleeft acht tot twaalf maanden in de vrieskou. Verwijder voor het invriezen wel even de schillen en pitten én was het fruit goed.
Toch zijn er ook fruitsoorten die zich minder goed lenen om in te vriezen, of een speciale behandeling vereisen. Wij zetten hieronder een aantal veel genuttigde soorten voor je op een rij.
Appels en peren kun je het beste in stukjes of schijfjes invriezen. Ze verkleuren alleen wel snel. Om dit te voorkomen, was je de partjes en leg ze voor het invriezen twintig minuten in een oplossing van twee eetlepels citroensap op één liter water. Zo kun je de stukjes zeker acht tot twaalf maanden bewaren.
Je kunt een kiwi het beste zonder schil en in blokjes gesneden invriezen. Een kiwi blijft helaas wel maar zo’n drie maanden goed in de vriezer. Na het ontdooien verandert de textuur ook enigszins, maar je kunt de blokjes dan nog prima gebruiken in bijvoorbeeld een smoothie of in zelfgemaakt ijs.
Citrusvruchten kun je voor het invriezen het beste in plakjes snijden. Je kunt ze dan ook acht tot twaalf maanden bewaren, en ze zijn perfect om je water of een cocktail mee op te fleuren.
Een andere manier om je sinaasappel te bevriezen is het uitpersen en invriezen van het sap van de vrucht. Je kunt het sap dan drie maanden in de vriezer bewaren.
Een hele mandarijn kun je beter niet invriezen. Voordat je mandarijnen invriest, moet je ze eerst in partjes snijden. Daarna kun je de partjes mandarijn in een zakje doen en invriezen. Op deze manier zijn de stukjes ongeveer een jaar houdbaar.
Ten slotte een fruitsoort waarvan de meeste mensen denken dat het een groente is: tomaat! Rauwe tomaat kun je beter niet invriezen, die komt namelijk niet zo smakelijk uit de vriezer, de structuur verdwijnt waardoor de tomaat verandert in een papperig geheel. Je kunt deze dan wel nog goed gebruiken voor sauzen of soep. Ze zijn zo’n zes tot twaalf maanden te bewaren in de diepvries.
Dan door naar de groenten. Je kunt de meeste groentesoorten het beste kort blancheren voordat je ze in de vriezer stopt. Blancheren is een techniek waarbij groenten kort worden ondergedompeld in kokend water, zonder dat ze helemaal gaar koken. Doe geen deksel op de pan en dompel de groente na de korte kooktijd direct onder in ijskoud water om het garen te stoppen. Op deze manier blijven je broccoli, paprika, bloemkool, boontjes, prei, rodekool, spinazie, wortel en witlof zo’n negen tot twaalf maanden goed.
Er zijn ook wat groenten die wat extra aandacht vereisen, of die je beter niet kunt invriezen, die bespreken we hieronder.
Het wordt afgeraden om gekookte spinazie in de vriezer te bewaren. Mocht je hier toch voor kiezen, bewaar deze dan niet langer dan drie maanden. Niet-gekookte spinazie blijft een jaar goed in de diepvries.
Pepers kun je prima invriezen, maar na een jaar kan de peper zijn knapperige smaak wat verliezen. Spoel de pepers wanneer je ze uit de vriezer haalt even af met lauwwarm water en ze zijn klaar voor gebruik!
Ook de populaire ‘vruchtgroente’ avocado is prima in te vriezen. Hoe je dit het beste doet? Snijd de avocado in blokjes of plakjes en besprenkel deze met citroensap om verkleuring te voorkomen. Op deze manier is avocado tot acht maanden in de vriezer te bewaren.
En ten slotte, de geliefde komkommer. Rauwe komkommer kun je beter niet bewaren in de vrieskou. Omdat komkommer namelijk voor 94 procent uit water bestaat, wordt hij na het ontdooien papperig. Wanneer je je komkommer toch wilt invriezen, moet je deze eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Op deze manier is de komkommer toch tot twaalf maanden te bewaren in de diepvries.
Wat zijn jouw ervaringen met het invriezen van groente en fruit? Deel je tips in de comments hieronder!
Albert Heijn, Lekker van bij ons, Dagelijkse kost, Libelle lekker, Voedingscentrum, Culy, Iglo, invriezen.eu, Natuur & Milieu
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!