Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote onzekerheid door brandgevaarlijke cv-ketel van Ferroli

19-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2480 keer bekeken
  •  
Bewoners die een levensgevaarlijke cv-ketel van Agpo Ferroli in huis hebben, verkeren waarschijnlijk nog vele maanden in onzekerheid. Vorige week maakte de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bekend dat oudere modellen cv-ketels van Ferroli ernstig oververhit kunnen raken en zelf in brand kunnen vliegen.

Daarom droeg de toezichthouder de fabrikant op om op al deze ketels een thermische voorziening aan te brengen die het apparaat uitschakelt bij oververhitting. Deze voorziening is er nog niet en moet speciaal voor dit probleem ontwikkeld worden. Keuringsinstantie Kiwa moet die daarna nog testen en goedkeuren.

Onzeker wanneer beveiligingsmechanisme beschikbaar is

Ferroli kan daarom niet aangeven wanneer deze beveiligingsmechanisme beschikbaar is en is hierover in gesprek met diverse leveranciers. Het is nog niet bekend of bewoners hiervoor moeten betalen. Volgens technisch onderzoeker Peter Coppes is het überhaubt niet mogelijk om een goed functionerend beveiligingsmechanisme te ontwikkelen. Bij de redactie van Kassa blijven de calamiteiten met deze ketels ondertussen binnenstromen.

Onderzoek NVWA

Het NVWA-onderzoek naar de veiligheid van deze ketels werd gestart naar aanleiding van duizenden gevallen van smeltschade en diverse woningbranden waaraan Kassa aandacht besteedde. Uit dit onderzoek blijkt dat op basis van de huidige veiligheidsvoorschriften deze ketel nooit op de markt had mogen komen. Het gaat om ketels van de typen Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux, geproduceerd in de periode 1997-2008.

Brandgevaar grootst bij cv-ketels met warmte-terugwin-unit

Volgens de NVWA is de kans op brand het grootst bij ketels die zijn gecombineerd met een warmte-terugwin-unit. Uit het onderzoek blijkt verder dat Ferroli de toezichthouder om de tuin heeft geprobeerd te leiden met een proefopstelling die niet overeen kwam met de praktijk. De NVWA kwam er echter achter dat alle brandbare materialen uit het apparaat waren verwijderd en dat het wel degelijk in brand kon vliegen.

Onzeker waar gevaarlijke cv-ketels hangen

De fabrikant heeft niet goed in kaart waar de brandgevaarlijke ketels hangen en hoe het de bewoners gaat bereiken. Het bedrijf liet Kassa weten dat er circa 150.000 van deze ketels zijn. Op dit moment heeft het circa 85.000 van deze ketels in beeld die in onderhoud zijn bij onderhoudsbedrijven. Er zijn echter ook veel ketels die niet in onderhoud zijn en waarvan onbekend is waar ze hangen.

Onbegrip vanuit technische onderzoekers

Deskundigen die Kassa raadpleegde, waaronder technisch onderzoeker Peter Coppes, emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale en het grootste onderhoudsbedrijf Breman, vinden het onbegrijpelijk dat Ferroli en andere onderhoudsbedrijven niet oproepen om de ketels zo snel mogelijk te laten vervangen. Breman vervangt deze ketels al jaren preventief, terwijl veel andere onderhoudsbedrijven daar de noodzaak niet toe zien. "Omdat de NVWA moet handelen binnen haar wettelijk mandaat heeft zij helaas niet de bevoegdheid om het gebruik van deze cv-ketels te weigeren", aldus Coppes.

Uit onderzoek van Kassa blijkt verder dat ook ketels zonder wtw-unit in brand kunnen vliegen. Zo rukte de brandweer onlangs uit naar een pand in Zoetermeer en brandde een woning in Barendrecht compleet uit. Het ging hierbij om ketels zonder wtw-unit. Iedereen met een dergelijke ketel kan volgens de NVWA het beste contact opnemen met de monteur.

Daniël Koerhuis (VVD) en Sandra Beckerman (SP) dringen er bij Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) op aan dat alle ketels zo snel mogelijk worden vervangen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor