Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote zorgen over forse huurverhoging

  •  
08-03-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
20127 keer bekeken
  •  

Steeds meer gemeenten vinden dat de overheid het besluit om de huren per 1 juli fors te verhogen moet terugdraaien. Ze roepen daarnaast de corporaties op om de huurverhoging niet door te voeren. Zij maken zich grote zorgen of huurders hun woning nog wel kunnen betalen.

Sommige gemeenten roepen huurverhoging een halt toe

De gemeenteraad in Amsterdam nam afgelopen week een motie aan om de huurverhoging een halt toe roepen. Ook de gemeente Eindhoven, Apeldoorn, Oss, Hilversum, Lingewaard en Hoorn hebben zich tegen de huurverhoging gekeerd. Wel moet het lokale gemeentebestuur nog met de corporaties in gesprek, omdat de gemeenteraad geen directe invloed heeft op hun huurbeleid.

Andere gemeenten staan wel achter huurverhoging

Andere gemeenten daarentegen, zoals Maastricht, geven aan achter de huurverhoging te staan. Volgens wethouder Johan Pas van de gemeente Maastricht is de financiële positie van hun corporaties niet zodanig dat het verantwoord is om de huren een lager percentage, dan landelijk bepaald, te laten stijgen. Met verhuurders van particuliere woningen praten heeft al helemaal weinig zin, zo stelt Pas op RTV Maastricht. Volgens Pas hebben zij, in tegenstelling tot de woningcorporaties, geen wettelijke opdracht de huren te matigen en dat zullen zij vrijwillig niet doen.

Huurverhoging nodig volgens woningcorporaties

Ook Aedes, de koepel van woningcorporaties, geeft aan dat de huurverhoging nodig is voor woningverbetering en verduurzaming. ‘We willen er zijn voor zowel zittende als toekomstige huurders. De huurverhoging is daarvoor helaas hard nodig, omdat het huishoudboekje van corporaties al jaren niet sluitend is’, aldus woordvoerder Ernst Koelman. De corporaties wijzen ook op onderzoek van het Nibud dat is uitgevoerd in opdracht van Aedes waaruit blijkt dat huurders merendeels goed in staat zouden moeten zijn om de huurverhoging te dragen.

‘Kosten nieuwbouw en verduurzaming op huurder afgewenteld’

De Woonbond die opkomt voor de belangen van huurders, stelt echter dat de rekening voor nieuwbouw en verduurzaming niet alleen afgewenteld mag worden op huurders. ‘Dit zijn grote maatschappelijke opgaven, waarvan de rekening nu volledig op het bordje van de huurder geschoven wordt. Wij maken ons daar grote zorgen over’, aldus directeur Zeno Winkels die ervoor pleit om de huren niet verder te laten stijgen dan de inflatie.

Huurprijzen mogen dit jaar met meer dan 4% stijgen

De huur voor zogenoemde middenhuurwoningen mag dit jaar als het aan de overheid ligt met maximaal 7,7% omhoog. Voor woningen in de vrije sector mag de huur met maximaal 4,1% omhoog en de maximale huurverhoging voor sociale huurwoningen is 5%. Vorig jaar gingen de huren ook al fors omhoog. Het ging toen om de grootste huurstijging in dertig jaar volgens het CBS.

Politiek gaat in gesprek over huurverhoging

Tijdens het voorjaarsdebat gaan de politieke partijen opnieuw met elkaar in gesprek over de noodzaak om de huren te verhogen. De SP pleit ervoor om de huren te bevriezen. GroenLinks-PvdA diende op 14 februari een voorstel in voor een spoedwet om de huren te bevriezen bij de Raad van State. Het is nog wachten op de uitkomst. De meeste huurders ontvangen, zoals het er nu uitziet, voor 1 mei een voorstel voor de huurverhoging per 1 juli.

Zelf bezwaar maken tegen een huurverhoging?

Het is dus nog even wachten op de brief met daarin de aankondiging van de huurverhoging (of bevriezing). Wil je bezwaar maken tegen huurverhoging wanneer de brief op de mat valt? Schriftelijk bezwaar maken tegen een huurverhoging per 1 juli kan tot en met 30 juni.

Het is daarvoor wel verstandig om te controleren of de huurverhoging terecht is. Dat kan via de huurverhoging-check van de Woonbond. Op dit moment staat alleen nog de controle van vorig jaar online; die van 2025 zal nog verschijnen.

Succesvolle gronden om bezwaar te maken zijn in het geval van de gereguleerde sector bijvoorbeeld dat de huur door de stijging hoger wordt dan de maximaal toegestane huurprijs volgens het puntenstelsel. Als de huur al hoger is dan maximaal toegestaan, kun je eveneens bezwaar maken. Je kunt dan tevens een procedure starten om de huur te verlagen. Ook als de huurverhoging te laat wordt aangekondigd, kun je bezwaar maken en als bijvoorbeeld een verkeerd percentage is berekend.

Bewaar maken in de vrije sector

Voor woningen in de vrije sector is het eveneens verstandig om in de gaten te houden of de verhuurder het juiste percentage in rekening brengt voor de verhoging. Let er ook op of in het contract een zogenoemd ‘huurverhogingsbeding’ staat. Daar staat in wat je kunt verwachten bij de jaarlijkse huurverhoging. Ontbreekt dit huurverhogingsbeding in jouw contract? Dan mag je verhuurder de huur helemaal niet verhogen. Als de verhuurder toch huurverhoging wil vragen, moet hij eerst voor een contract zorgen mét een deugdelijk huurverhogingsbeding.

Bezwaar maken in de middenhuur

Voor middenhuurwoningen geldt dat de verhuurder zich aan vier regels moet houden om de huur te verhogen. Ten eerste mag hij de huur, net als in de vrije sector, alleen verhogen als in het contract een 'indexeringsclausule' staat. Ten tweede mag hij de huur slechts een keer per jaar verhogen. Hij moet zich houden aan de maximale huurverhoging en maximale huurprijs.

Kijk voor meer informatie op de site van de Woonbond en het Juridisch Loket.

Actie voeren?

Wil je verdergaand actie ondernemen tegen de huurverhogingen, kun je ook terecht bij de organisatie Wij Weigeren de Huurverhoging. Je kunt via deze organisatie bijvoorbeeld promotiemateriaal bestellen om samen met mede-bewoners een vuist te maken tegen de huurverhoging.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor