Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zwemmen in buitenwater: hoe is het gesteld met de waterkwaliteit?

07-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
362 keer bekeken
  •  
buitenzwemmen
Wateronderzoekers maken zich ernstige zorgen over de gezondheid van het toenemende aantal zwemmers dat een duik neemt in grachten, vaarten en sloten. Deze wateren worden vaak niet gecontroleerd op ziekmakers, zoals poepbacteriën, terwijl die er wel veelvuldig in voorkomen.
Hierdoor lopen mensen grote kans om het bijzonder besmettelijke norovirus op te lopen. In het ergste geval kunnen zij de ziekte van Weil krijgen door ratten die vooral in steden veel voorkomen. Dit blijkt uit een rondgang van het consumentenprogramma Kassa langs gerenommeerde waterspecialisten, zoals Deltares, Tauw, Sanitas Water en H20ké.

Buitenzwemmers beter informeren

Deze waterspecialisten vinden dat gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en provincies beter zouden moeten informeren over de risico’s van ‘wildzwemmen’ en dit zouden moeten ontmoedigen door bijvoorbeeld bordjes ‘verboden te zwemmen’ of ‘pas op riooloverstort’ neer te zetten. Door het water regelmatig te meten, zouden ze recreanten ook beter kunnen informeren over de waterkwaliteit.

Waterkwaliteit in stedelijk gebied

Dat de waterkwaliteit in stedelijk gebied te wensen kan over laten, heeft volgens de onderzoeksbureaus vooral te maken met de rioleringen die overstromen na hevige regenval. "Maar ook na weinig regenval kan het water snel verslechter en doordat er bijvoorbeeld straatafval, honden- en kattenpoep in stroomt. Verder kun je te maken hebben met pleziervaart die gebruik maakt van een toilet die direct op opern water loost", aldus wateronderzoeker Bas van der Zaan van Deltare De waterkwaliteit kan sterk wisselen per dag afhankelijk van hoe snel het doorstroomt.
In stedelijk water komen door de riooloverstort ook drugs-en medicijnresten voor. Het is onbekend wat hiervan de gevolgen zijn voor de gezondheid van de mens.

Een derde van het water wordt niet gemeten

Het idee leeft dat het Nederlandse oppervlaktewater nog nooit zo schoon is geweest, maar dat beeld klopt volgens Natuur en Milieu niet. "Uit recent onderzoek van ons blijkt dat slechts een procent van het oppervlaktewater voldoet aan de normen die daarvoor zijn gesteld . Een derde van het water, waaronder veel grachten en sloten, wordt helemaal niet gemeten. Dat is extra zorgelijk, omdat juist deze wateren worden blootgesteld aan allerlei verontreinigingsbronnen ", aldus directeur programma’s Rob van Tilburg.

Consumenten kunnen zelf ook wat doen. Bekijk de tips van Rob van Tilburg hieronder.

Mensen met een verzwakte weerstand lopen grootste risico op ziekte

Zwemmers met een verzwakte weerstand, zoals ouderen, chronisch zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen lopen het grootste risico om ziek te worden. Uit recent onderzoek van de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder deelnemers van zes City Swims blijkt dat afhankelijk van de weersomstandigheden vijf tot maar liefst dertig procent van de deelnemers buik- of darmklachten kregen. 
Het RIVM adviseert recreatieve zwemmers mede om deze reden om alleen in officieel zwemwater te zwemmen. Deze locaties staan op de website zwemwater.nl. Uit een enquête van Kassa onder 700 mensen blijkt echter dat bijna de helft nog nooit heeft gehoord van deze pagina. Bijna een kwart van de mensen die de website wel kent, kijkt er nooit op.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor