Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hamburger van kweekvlees wordt maandag gepresenteerd

05-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
vlees_bbq1.jpg
De Maastrichtse hoogleraar Mark Post presenteert maandag in Londen een hamburger van rundvlees dat hij zelf heeft gekweekt. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht heeft opgekweekt in zijn laboratorium.
De belangstelling voor de presentatie is groot, volgens Post. ,,Het is op een geheime locatie omdat we bang zijn dat er anders te veel journalisten op af komen.'' De presentatie is wel via een livestream te volgen op culturedbeef.net.
Er hoeft wat Post betreft geen twijfel te bestaan over de echtheid van zijn 'kweekburger'. ,,Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt'', zei hij.
Stamcellen
De hamburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In laboratoriumbakjes zijn deze cellen uitgegroeid tot stukken vlees.
Proeven
Post maakte eerder al bekend dat hij erin geslaagd was op deze manier een hamburger te maken, maar een presentatie liet op zich wachten. Tijdens de bijeenkomst van maandag wordt de kweekburger ter plaatse klaargemaakt en zullen twee vrijwilligers het stukje rundvlees proeven.
Alternatief
Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen.
Geldverspilling
De Vegetariërsbond zegt in een reactie geen noodzaak te zien voor de ontwikkeling van kweekvlees. Ze noemen het geldverspilling om veel geld te investeren in iets kunstmatigs als kweekvlees, terwijl er al veel vleesvervangers op de markt zijn. Wel vinden ze het positief als deze kunstmatige hamburger bij kan dragen aan het einde van de vee-industrie met zijn megastallen en plofkippen.
10 of 40 jaar
,,Maar het duurt sowieso nog dertig tot veertig jaar voordat kweekvlees voor iedere consument beschikbaar kan komen. Die tijd hebben we niet.'', benadrukt Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond. Post is daar iets optimistischer over: hij denkt dat kweekvlees binnen tien jaar in de supermarktschappen kan liggen. Post kreeg in 2004 een subsidie van 2 miljoen euro van de Nederlandse overheid voor de ontwikkeling van het kweekvlees. Nadat dat geld op was, vond hij een nieuwe financier. Wie dat is, is niet bekend.
ANP
Gaat u kweekvlees eten? Doe de poll!
In het videofragment licht hoogleraar Post toe wat kweekvlees is en hoe het is ontwikkeld. Bron:
DWDD december 2009 .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor