Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Heb jij last van hooikoorts? Zo kun je klachten verminderen

18-04-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
15829 keer bekeken
  •  
hooikoorts_20230418

Het hooikoortsseizoen is weer aangebroken. Minder goed nieuws voor de naar schatting 10 tot 15 procent van de Nederlanders die last hebben van hooikoorts. Het is echter niet allemaal kommer en kwel, want gelukkig zijn de klachten te verminderen. We vertellen je in dit artikel precies wat je moet weten en hoe je de klachten kunt verminderen!

De meeste mensen krijgen hooikoorts tussen hun tiende en dertigste, maar ook op latere leeftijd kan de allergie zich uiten. Sommige mensen groeien over de allergie heen. Meestal gebeurt dat tien tot dertig jaar na uiting van de allergie.

Hooikoortssymptomen

Wanneer je last hebt van hooikoorts – ook wel pollenallergie genoemd – kan er in bepaalde gedeeltes van het jaar een acute allergische reactie optreden als je in aanraking komt met het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Zo kun je door het stuifmeel – oftewel pollen – last krijgen van kriebel aan de neus en jeukende, tranende ogen. Verder moet je bij een allergische reactie op pollen vaak niezen en krijg je last van een loopneus, benauwdheid en vermoeidheid.

Wil je weten of je hooikoorts hebt? Wanneer je een aantal van de bovenstaande symptomen herkent en je het vermoeden hebt dat er sprake is van hooikoorts kun je het beste langsgaan bij de huisarts om je te laten testen. En hoewel corona voor een groot deel van de Nederlanders niet langer actueel of urgent is, moeten we het toch kort benoemen, aangezien sommige symptomen overlap vertonen.

Twijfel je of je hooikoortsklachten of coronaklachten hebt? Dan ben je niet de enige, want veel mensen dachten dat ze hooikoortsklachten hadden in plaats van coronaklachten, zo bleek in augustus 2020. Als je twijfelt, kun je het beste bellen met de huisarts om advies in te winnen. Eventueel kun je nog een coronatest afnemen.

Verschillende soorten allergieën pieken in verschillende perioden

Zoals eerder vermeld, kan er bij hooikoorts een allergische reactie optreden door het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Mensen met hooikoorts kunnen specifiek een graspollenallergie of een boompollenallergie hebben.

Bij een boompollenallergie treden de klachten vooral in het voorjaar op (van begin januari tot en met eind mei), aangezien er in dat deel van het jaar stuifmeel van bomen in de lucht zit. Wanneer de klachten pas vanaf begin mei optreden, is er meestal sprake van een graspollenallergie. De graspollenallergie kent een piek in juni. Begin augustus zijn de meeste soorten al uit bloei en in september zijn alle pollen meestal uit de lucht.

De meeste mensen ervaren voornamelijk klachten tussen de maanden april en juli. Vorig jaar – 2022 – was de piek van het hooikoortsseizoen eerder dan anders, vanwege het uitzonderlijk warme voorjaar.

Deze indicatie is wel mede afhankelijk van het weer: bij een strenge winter zullen bijvoorbeeld bomen later in bloei staan, waardoor de klachten ook later zullen optreden. Bij boompollenallergie worden de meeste klachten veroorzaakt door een allergeen dat in bijna alle soorten bomen die in onze omgeving groeien aanwezig is. Hoewel er meer dan tienduizend soorten grassen bekend zijn, worden de klachten bij graspollenallergie veroorzaakt door vijf allergenen die allemaal aanwezig zijn in stuifmeel van verschillende soorten grassen in onze omgeving.

Vergelijkbare allergieën

Hooikoorts is vaak te verwarren met een allergie voor huisstofmijt of voor huisdieren. Bij al deze vormen van allergie treedt de reactie op door inhalatie, oftewel inademen.

Wat te doen bij hooikoorts?

1. Check de pollenkaart

Als je hooikoorts hebt én je weet van welke soort pollen en stuifmeel je het meest last hebt, is het handig om op internet een zogeheten pollenkaart of pollenkalender te raadplegen. Hierop is af te lezen welke pollen er in welke periode in de lucht aanwezig zijn. Op de website van Buienradar is een pollenkaart te zien met daarop real-time informatie over de hoeveelheid pollen in de lucht én de verwachte hoeveelheid hooikoortsgerelateerde klachten. Maar een korte speurtocht levert al snel de kennis op dat er meerdere vergelijkbare kaarten zijn.

Met zo'n kalender kun je deels voorkomen dat je ineens opgezadeld zit met dikke ogen, een snotterende neus en jeuk, doordat je vooraf je medicatie en activiteiten erop kunt afstemmen. Enkele van dit soort kalenders zijn ook te installeren als gratis apps op je telefoon.

Waarom heet de allergie dan ‘hooikoorts’? De allergie dankt zijn naam aan de samenhang van het hooikoortsseizoen met de hooitijd.

2. Maak gebruik van antihistamine

De klachten van hooikoorts kun je op verschillende manieren proberen te verminderen. Zo kun je gebruik maken van neusspray of tabletten met antihistamine*, dat vrijwel direct werkt. Deze medicatie is bedoeld voor mensen met lichte hooikoortsklachten. Met een éénmalige dagelijkse dosering zijn klachten veelal te voorkomen.

Antihistamine kan enkele bijwerkingen hebben, waarvan slaperigheid de bekendste is. Met nieuwere vormen van antihistamine – zoals levocetirizine, cetirizine en loratadine – treedt dit effect minder op. In sommige omstandigheden, bijvoorbeeld als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kan gebruik van antihistamine afgeraden worden.

*Antihistamine onderdrukt de allergische reactie, door de werking van het lichaamseigen histamine te blokkeren. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact komt met een stof waarvoor je allergisch bent.

3. Slaap voldoende

Daarnaast worden mensen met hooikoorts aangeraden om minstens zeven uur slaap per dag te pakken. Op deze manier zou je minder last hebben van hooikoortssymptomen. Het helpt hierbij om ook regelmatig je beddengoed te verschonen, omdat ook hier stuifmeel op terecht kan komen, om zo eerder in slaap te kunnen vallen.

4. Draag een zonnebril

Wanneer je een zonnebril draagt, kun je met name oogklachten verminderen. De zonnebril houdt de voornaamste aanraking van stuifmeel met je ogen tegen.

5. Vermijd buitenactiviteiten

Indien je erge last hebt van hooikoorts, is het verstandig om in het piekseizoen van jouw allergie bepaalde buitenactiviteiten zoals naar het strand of het park gaan zoveel mogelijk te vermijden als de pollen in de lucht hangen. Ook geldt dit voor het drogen van je was: dit kun je beter binnen dan buiten drogen om te voorkomen dat er stuifmeel op je schone was terecht komt.

6. Probeer immunotherapie

Mocht het bovenstaande niet voldoende helpen, kun je immunotherapie in overweging nemen. Dit is een behandeling om patiënten toleranter te maken voor allergie(ën). Zo kun je injecties krijgen ter behandeling of kun je – bij een graspollenallergie – kiezen voor smelttabletten.

Video: Hooikoorts: wat is het en wat kun je eraan doen?

Bron: Apotheek.nl, Hooikoortsradar, Pollennieuws, RTV Oost, Thuisarts.nl

Artikel geactualiseerd en geüpdatet op 18 april 2023

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor