Heeft een hond als het koud en nat is buiten een trui of regenjasje nodig? Of houdt zijn natuurlijke vacht het dier voldoende warm? Volgens hondenkenner Hanneke Reitsma is kleding voor sommige type honden zeker een uitkomst. Maar er zijn grenzen: “Een hond is geen accessoire die je leuke outfitjes aantrekt.”
Hanneke Reitsma’s werkzame leven draait om honden. Ze is onder andere kynologisch gedragstherapeut voor baasjes met 'lastige' honden. In 1991 leerde zij al honden trainen aan de Martin Gaus Academie (thans Edupet) in Lelystad. Aan diezelfde opleiding is zij ondertussen zelf docent en examinator. Hoe denkt Reitsma over het kleden van honden?
“De ene hond is de andere niet, zoveel is zeker. Honden die qua vacht nog sterk op de wolf lijken, hebben onderwol en dekhaar”, legt Reitsma uit. “Zo’n vacht biedt goede bescherming tegen diverse weersomstandigheden. Veel herderachtigen en poolhonden hebben zo’n type vacht.”
“Andere honden hebben door selectie op hun bijzondere ‘looks’ of werkeigenschappen een totaal andere vacht gekregen: een heel lange, wollige of juist extreem korte vacht. Dan zijn er ook nog hondenrassen met dunne, sluike vachten waar geen onderwol meer in zit. De wind waait daar dwars doorheen… Ik vind het niet gek hoor om zo’n hond dan aan te kleden en te beschermen, zeker als het hard waait en koud en nat is.”
Als het vriest en het zonnetje schijnt, dan is het voor de meeste honden die in beweging zijn goed uit te houden zonder kleding, geeft de hondenkenner aan. “Maar we hebben ook windhonden met extreem dunne vachten en naakthonden gefokt. Voor zulke honden is het wel fijn om iets aan te hebben beneden een bepaalde temperatuur. In de zomer moet je een naakthond zelfs tegen de zon beschermen.”
Kortom, honden voorzien van kleding is geen zwart-witverhaal zoals sommige hondenliefhebbers wellicht denken. “Er zijn heel veel honden die echt geen functionele vacht meer hebben”, benadrukt Reitsma. “Daarnaast heb je ook oudere honden, of ziekelijke honden… of honden die te kort zijn geschoren bij de trimsalon. Bij die heb je alle functies die een vacht biedt weggehaald.”
Een mens zet de verwarming hoger of trekt een warme trui aan als het koud is. Hoe zit dit bij honden: laten die het hun baasje weten als ze het koud hebben? “Vooral kleinere hondjes geven een signaal af door te gaan trillen, met name als je even stilstaat”, vertelt Reitsma. “Grote honden rillen vaak minder snel, maar die kunnen het wel degelijk koud hebben.”
Dat een hond bibbert, hoeft niet automatisch te betekenen dat het dier het koud heeft, tekent de hondentrainer hier wel bij aan. “Trillen kan ook een signaal van stress of ongemak zijn.”
De moeder van Mike in het datingprogramma Winter Vol Liefde (beeld: RTL) in een video op TikTok. “Dit is echt niet oké voor die hondjes”, vindt hondenexpert Hanneke Reitsma.
Voor honden met heel lang haar zie je steeds vaker regenjassen, weet Reitsma uit de praktijk. “Als je een labradoodle of bobtail met veel haar hebt, dan duurt het best lang voordat de natgeregende vacht weer droog is. Voor de regen trekt een baasje zo’n hond dan soms een regenjas aan. Dan dient het vooral het gemak van de mens, omdat ze liever geen natte hond in huis hebben. Een regenjas heeft zo’n hond niet per se nodig; met een handdoek droogwrijven of drogen met een waterblazer is ook een optie.”
Naast de regenjas heb je tegenwoordig zelfs badjassen speciaal voor honden. Hoe kijkt de kynologisch gedragsdeskundige daar tegenaan? “Vroeger deden jagers hun hond heus geen badjas aan. Tegenwoordig is jachttraining vaak een sport, zonder dat er echte prooien worden geschoten. Die jachthonden moeten soms lang wachten nadat ze een apport hebben opgehaald uit het water. Zolang zo’n hond in beweging blijft, is er niks aan de hand, maar als hij lang stil moet zitten of liggen, is zo’n badjas wel fijn.”
Als je je nou afvraagt, wat voor kleding heb ik nodig voor mijn oude, kouwelijke hondje of hond met een dunne vacht? Waar en door wie moet je je laten adviseren? “Als je voor het eerst iets koopt, koop het dan in een fysieke winkel”, raadt Reitsma aan. “Een echte dierenwinkel, waar je kan passen en zien hoe het valt. Het moet goed om de borst, rug en buik passen. Liefst zonder irriterende of drukkende naden of zakjes. Je ziet en voelt in een winkel ook welke stof is gebruikt. Laat je leiden door de functionaliteit en comfort, niet door een grappige look. En, goedkoop is meestal niet heel duurzaam en van mindere kwaliteit.”
Andere tips die Reitsma hondeneigenaren wil meegeven: “Het kledingstuk moet goed uitwasbaar zijn en doen wat het belooft, dus bijvoorbeeld water- en winddicht zijn. Of lekker warm en zacht, zoals fleece voor in de winter. Een T-shirt voor honden? Dat is doorgaans niet functioneel.”
Geeft een hond signalen als die kleding niet prettig vindt? “Veel honden vinden aangekleed worden in eerste instantie sowieso vreselijk. Als een pup voor het eerst een halsbandje om krijgt, gaat hij ook als een gek zitten krabben aan zijn nek. Veel honden laten het op en duur gebeuren, omdat ze denken: verzetten heeft geen zin.”
De ene hond is ook veel sensitiever dan de andere, weet Reitsma. ”De een denkt: ‘het boeit mij niet, je doet je best maar.’ Andere honden zullen het echt verschrikkelijk vinden.”
Moet je dan als baasje doorzetten of het kledingstuk maar niet aantrekken? “Een hond weet natuurlijk niet altijd wat goed voor ‘m is. Dus als je een oud chihuahuatje hebt dat pijnlijke gewrichtjes heeft, dan is het voor hemzelf beter als hij iets aan heeft. Maar het is wel belangrijk dat je dat een beetje met beleid doet. Houd rekening met je hond en zijn gesteldheid.”
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!