Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Het festivalseizoen gaat van start: dit moet je weten

29-06-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2026 keer bekeken
  •  
BestKeptSecret
Het heeft even geduurd, maar vanaf het eerste weekend van juli kan je weer genieten van een festival. Maar let op: het aantal festivals dat doorgaat, is flink uitgedund. Kassa zocht voor je uit hoe deze festivalzomer er precies uit gaat zien.
28 juni 2021 is de datum die bij veel organisatoren van evenementen met rood is omcirkeld. Vanaf die dag mogen de eerste festivals weer georganiseerd worden. De eerste maand moet dat nog enigszins bescheiden, met maximaal 25.000 bezoekers en een lengte van maximaal 24 uur. Na 28 juli worden ook die beperkingen losgelaten.

Het festivalseizoen gaat van start: dit moet je weten

Welke aan corona gerelateerde maatregelen blijven er nog over voor festivals? Voor de bezoekers wordt het vrijwel een terug naar ‘normaal’. Wat je nodig hebt om binnen te komen is het toegangsbewijs en een coronabewijs. Daarmee toon je aan dat je gevaccineerd bent of antistoffen hebt aangemaakt. Kun je dat niet, dan is een negatieve coronatest die niet ouder is dan 40 uur ook goed. Eenmaal op het festivalterrein hoef je geen anderhalve meter afstand te houden of mondkapje te dragen.

Veel festivals gaan toch niet door

De festivalagenda is flink op de schop gegaan door alle coronaperikelen. Die kent deze zomer een stuk minder grote namen. Zo kwamen de versoepelingen voor Pinkpop, Concert at Sea, Defqon 1 en Best Kept Secret te laat. Daar kun je dus op zijn vroegst vanaf volgend jaar weer naartoe.
Andere festivals die normaal gesproken in het voorjaar georganiseerd worden, zijn verplaatst naar augustus en september. Paaspop, normaal gesproken een festival tijdens het paasweekend, is bijvoorbeeld verschoven naar 4 en 5 september. Hetzelfde geldt voor Down the Rabbit Hole, dat de week ervoor begint. De festivals Into the Woods en DGTL gaan midden september van start.

Logistieke problemen

Je voelt ‘m misschien al aankomen: die enorme verschuiving zorgt bij veel festivals voor problemen. Zo is het de vraag of er wekelijks genoeg tenten, toiletten en biertaps beschikbaar zijn. In het geval van Awakenings, het grootste technofestival van Nederland, bleek een gebrek aan hulpdiensten de grote spelbreker. Het festival kreeg daardoor geen vergunning voor een nieuwe datum.
Er zijn meer festivals die ondanks de versoepelde maatregelen een streep door deze zomer moeten zetten. Zoals Zwarte Cross. Voor dit festival in de Achterhoek, dat jaarlijks de meeste bezoekers trekt, bleek het te lastig om voldoende personeel te vinden. De organisatie kiest nu voor een kleinschaliger alternatief: de Mega Immuun Party. Dat is een driedaags festival eind september, waar per dag ongeveer 20.000 bezoekers heen kunnen.

Deze festivals gaan wél door

Festivals die van oorsprong in augustus en september georganiseerd worden, hebben relatief geluk gehad. Zij hadden hun vergunningen, tenten en personeel al een tijdje geregeld, dus kunnen de meeste gewoon doorgaan. Lowlands, goed voor 60.000 bezoekers, staat voor 21 tot en met 24 augustus gepland. Een week later wacht Mysteryland, dat 100 duizend bezoekers trekt. 60.000 andere bezoekers kiezen in dat weekend voor Decibel.
Omdat de meeste mensen hun kaartje al voor de uitbraak van de pandemie gekocht hebben, zijn er nog weinig tickets beschikbaar. De kaarten van Lowlands zijn al lang en breed uitverkocht. Voor Mysteryland zijn er alleen nog dagkaarten beschikbaar. Bij Decibel kun je nog wel aan weekendtickets komen.

Afgelast?

Is jouw festival afgelast, dan heb je recht op een voucher of een geldbedrag. Je hoort altijd de totale aanschafwaarde van het ticket terug te krijgen, dus ook eventuele service- en boekingskosten.
Tickets voor festivals die door corona zijn verplaatst, blijven geldig. Ook als ze pas in 2022 plaatsvinden. Dat is mogelijk door de Regeling Ticketgelden Coronacrisis, die binnen een maand na de eerste coronauitbraak in het leven werd geroepen. Door de regeling blijven kaartjes tot 26 maanden na de originele datum van het fesitval geldig.

Geld terug?

Kun je niet op de nieuwe datum, dan moet je dat volgens de regeling ‘binnen afzienbare tijd’ laten weten aan de organisator. Ook dan krijg je een voucher of geld terug. De organisator krijgt 12 maanden de tijd om het geld terug te geven.
Door de Regeling Ticketgelden zul je in de praktijk zien dat de meeste festivals niet voor afgelasting, maar voor uitstel kiezen. Wil je je geld terug, dan moet je daar dus zelf achteraan. Best Kept Secret is een van de weinige festivals die de editie van 2021 hebben geannuleerd en volgend jaar weer met een schone lei begint. Mensen die voor dat festival een kaartje hebben gekocht, krijgen hun aankoopbedrag terug.
festival2

Festivalagenda

Benieuwd of je favoriete festival doorgaat? Of ben je op zoek naar een leuk muziekevenement voor deze zomer of komend najaar? Raadpleeg de agenda op deze sites:
- Festivalinfo.nl
- Ticketmaster.nl
Mojo.nl
Bron: Trouw, Volkskrant, Parool, EenVandaag, Festileaks, Haarlems Dagblad, Festivalfans.nl, Festival.Travel, VPRO 3voor12
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

MountEverest
MountEverest
7 okt. 2019 - 9:33
Ik zou iedereen die kritiek heeft op de minister willen vragen om zij-instromer te worden en zo het lerarentekort helpen oplossen. Zelf heb ik de grootste bewondering voor mensen die voor de klas gaat staan. Lesgeven is een boeiend maar zeer zwaar beroep. Maar weinigen halen de eindstreep. Dat geldt zeker voor degenen die in het middelbaaronderwijs werken.
3 Reacties
Paul250371
Paul2503717 okt. 2019 - 11:58
"lesgeven" is een boeiend maar zeer zwaar beroep. Maar weinigen halen de eindstreep. Het is net alsof je naar een ministerpost van de VVD refereert.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 13:07
De mensen die kritiek hebben op de minister, hebben, net als jij, ook enorme bewondering voor het beroep. Daarom hebben ze ook kritiek op de minister. Misschien wel juist omdat ze weten dat zij er niet geschikt voor zouden zijn, dat je het toch wel als missie zou kunnen zien. En dat zich aanbieden als zij-instromer helemaal niemand goed zou doen. Er zouden mensen kunnen zijn die voor een goed salaris wel willen lijden. Maar dan moet je echt ergens anders zijn.
HaloOfFlies
HaloOfFlies8 okt. 2019 - 12:10
Dat wilde ik dus inderdaad doen. Alleen niet als zij-instromer, maar als reguliere student. Alles uitgezocht, ik zou 2 jaar avondstudie moeten volgen (heb al veel diploma's), vooral voor het didactische gedeelte, voor m'n Pabo diploma. Ondertussen dus wel ook stage lopen. Ging net samen met de parttime baan die ik al had/heb. Kosten van de opleiding zou ik zelf moeten betalen - zo'n 1500/jaar meen ik. Da's te doen, maar door een nieuwe regeling zouden zij-instromers gratis mogen studeren. Dus dan maar liever als zij-instromer, scheelt toch weer…. Bleek er in mijn regio helemaal geen lerarentekort te zijn. Dichtstbijzijnde vacature was in Arnhem, en ook daar vrijwel niets. Laat maar dan! Werk nu een paar uur extra voor een andere opdrachtgever. Over een paar jaar kijk ik wel weer, misschien dan alsnog.
DaanOuwens
DaanOuwens
6 okt. 2019 - 17:54
Het aantal niet vervulde vacatures in het onderwijs is beperkt. Er werken in basisonderwijs ongeveer 150.00 leraren. Uit de verhalen hoor ik dat er 1500 vacatures niet ingevuld zijn. Ongeveer 1 % tekort dus. Er zijn marktsectoren waar het tekort meer dan 10% is. Dus zo slecht gaat het niet in de onderwijs. Ze doen het beter dan de markt. Verder vraag ik mij af wat Slob moet doen om die 1500 leraren aan te leveren. Klonen? Importeren uit het buitenland? Lijkt mij dat er vooral een taak ligt voor de sector zelf. Er is meer geld naar het PO gegaan. Zorg dat het goed wordt ingezet. Er zijn talloze manieren waarop dit soort proberen opgelost kunnen worden. Maar niet achteraf, daar had de sector een paar jaar geleden mee moeten beginnen, meer leraren opleiden dan nodig is, ouderen eerder laten uitstromen of parttime laten werken, minimaal 100 zij-instromers per jaar aannemen. Nu kan er niets anders gedaan worden dan het probleem zo hanteerbaar mogelijk te houden. Kijk waar docenten niet optimaal worden ingezet. Sluit te kleine klassen, sluit te kleine scholen. Neem maatregelen die de problemen voor nu beheersbaar houden. Maar de minister vragen om 1500 docenten is onzin. Verder trouwens dom filmpje van het ministerie, dat doen als activiteit op de dag van de leraar is vragen om dit soort gezeur. Er loopt daar blijkbaar een incompetente PR-afdeling rond. Wellicht zijn die om te scholen tot leraar. Ongetwijfeld HBO of Universitair opgeleid. Die kunnen dus iets nuttigers doen.
17 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens6 okt. 2019 - 17:55
Foutje, moet zijn: ….minimaal 1000 zij-instromers per jaar aannemen. Ik vergat een 0. Straks gaan er weer mensen over die 100 zeuren.
Imperialist
Imperialist7 okt. 2019 - 4:47
Het is niet voor het eerst dat Daan zijn totale gebrek aan kennis van het onderwijs etaleert. Onlangs nog wilde hij iedereen die langer dan 20 jaar in het onderwijs werkt, ontslaan. De ‘oplossingen’ die hij aandraagt zijn voer voor consultants en externe managers. Geen wonder, dat is hij zelf ook.
DaanOuwens
DaanOuwens7 okt. 2019 - 8:42
@ Imperialist Jij schrijft: Het is niet voor het eerst dat Daan zijn totale gebrek aan kennis van het onderwijs etaleert. Daan levert wel een tekstje met onderbouwing. Jij niet. Ik neem aan een totaal gebrek aan kennis bij jou.
MountEverest
MountEverest7 okt. 2019 - 9:11
@Imperialist: Een interim-manager is net een meeuw: hij schijt alles onder en gaat er dan vandoor.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 9:12
Potverdrie. Hoe simpel kan het zijn. Je had consultant in het onderwijs of bij het Ministerie moeten zijn, dan hadden we deze problematiek helemaal niet gekend. Meld je alsnog aan. Je bent de kip met het gouden ei.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 9:14
"Zorg dat het goed wordt ingezet. Er zijn talloze manieren waarop dit soort proberen opgelost kunnen worden." Noem je dat 'onderbouwing'????
DaanOuwens
DaanOuwens7 okt. 2019 - 10:38
@ vdbemt Jij schrijft: “Zorg dat het goed wordt ingezet. Er zijn talloze manieren waarop dit soort proberen opgelost kunnen worden.” Noem je dat ‘onderbouwing’???? Ja. Kijk maar: Maar niet achteraf, daar had de sector een paar jaar geleden mee moeten beginnen, meer leraren opleiden dan nodig is, ouderen eerder laten uitstromen of parttime laten werken, minimaal 1000 zij-instromers per jaar aannemen. Domme reactie van je. Stond in de regels daarna. Nog iets te melden of net zoals de anderen geen kennis van zaken?
Imperialist
Imperialist7 okt. 2019 - 10:39
Beste Daan, ik werk al 26 jaar in het onderwijs. Voor de klas, ja.
Peterrr2
Peterrr27 okt. 2019 - 11:29
@DaanOuwens, ik denk dat je wel een aantal zinnige dingen noemt. Besturen kijken altijd naar nu en niet naar morgen. Er zijn ook de afgelopen jaren, terwijl iedereen wist dat het tekort alleen maar zou groeien, nog genoeg mensen na twee contracten weggestuurd omdat besturen geen risico wilde nemen. Ik weet dat er daardoor jonge leerkrachten werk zijn gaan zoeken en ook hebben gevonden buiten het onderwijs. Die ben je dus kwijt. Probleem is alleen, wat kun je er aan doen? Zo'n bestuur straffen? En dan? Waar ik wel een kanttekening bij zet is je berekening dat het probleem van 1% niet zo groot is. Dat is het dus wel!!! Als er een tekort aan schilders is. Dan doen de schilders gewoon het werk dat ze kunnen doen en de mensen die daardoor niet aan de beurt komen hebben pech. Ze moeten even wachten of het zelf doen. Het is niet het probleem van de schilders dat niet iedereen geholpen kan worden. Als een school bijvoorbeeld twaalf groepen heeft en één niet kan bemannen, dan kun je niet tegen die kinderen zeggen: 'Jammer joh, jullie moeten maar ergens anders naartoe, probeer het volgend jaar maar weer bij ons.' Dus in het onderwijs is een lerarentekort ook echt een tekort. Zeker als het om basisonderwijsklassen gaat. Ik vind dit een wezenlijk verschil als het gaat om andere sectoren.
Peterrr2
Peterrr27 okt. 2019 - 11:31
En voordat Gravin me weer betrapt op een taalfout... Ik schreef: omdat besturen geen risico wilde nemen. Daar moet natuurlijk wilden staan. Had ik de gauwigheid overheen gekeken....
DaanOuwens
DaanOuwens7 okt. 2019 - 12:07
@Imperialist Jij schrijft: Beste Daan, ik werk al 26 jaar in het onderwijs. Voor de klas, ja. Dat kan heel goed zonder enig benul te hebben van de problemen in het onderwijs. En dat blijkt ook je inhoudsloze reactie.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 13:11
@DaanOuwens. Ik geef toe. Ik ben een beetje dom. Dit advies van jou "Ja. Kijk maar: Maar niet achteraf, daar had de sector een paar jaar geleden mee moeten beginnen, meer leraren opleiden dan nodig is, ouderen eerder laten uitstromen of parttime laten werken, minimaal 1000 zij-instromers per jaar aannemen." is NIET achteraf?? Waar was je aan het begin van de crisis?
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 15:26
@Daan Ouwens "Dat kan heel goed zonder enig benul te hebben van de problemen in het onderwijs. En dat blijkt ook je inhoudsloze reactie." Ja. DIT is nog eens een reactie met inhoud.
DaanOuwens
DaanOuwens7 okt. 2019 - 17:25
@ vdbemt Jij schrijft: Ja. DIT is nog eens een reactie met inhoud. Mijn reactie naar aanleiding van : Het is niet voor het eerst dat Daan zijn totale gebrek aan kennis van het onderwijs etaleert. Waarom zou ik anders reageren? @ Peterrr Jij schrijft: Probleem is alleen, wat kun je er aan doen? Zo’n bestuur straffen? En dan? Lastig. Het zou een onderdeel moeten zijn van het inspectie programma van de onderwijs inspectie. Niet alleen toetsen op basis van de beschikbare kwalificaties, maar ook op wat de organisatie doet om in de toekomst goede docenten in dienst te hebben. Maar ik ben met je eens dat het lastig is. Veel werkgevers hebben moeite te investeren in de oplossing van problemen die zich in de toekomst zullen voordoen. een mooi voorbeeld is de transport sector. Daar werken ongeveer 100.000 chauffeurs in het beroepsgoederen vervoer en zij beweren zelf dat er een tekort aan 30.000 chauffeurs dreigt. Dan doet het PO het een stuk beter. Maar inderdaad sommige mensen leren nooit. Dan schrijf je: Waar ik wel een kanttekening bij zet is je berekening dat het probleem van 1% niet zo groot is. Ik snap dat. Maar daarom geef ik de Transport sector als voorbeeld. Acteren op arbeidsmarktproblemen is lastig. Het vraagt ook om de bereidheid te investeren. Ik denk dat in het PO de enige mogelijke oplossing zit in het flexibiliseren, want uiteindelijk doen ze het dus best goed. Dan denk ik niet aan uitzenders maar aan werkgevers die meer mensen in dienst hebben dan zij in de formatie nodig hebben. Neem jongere docenten vast en fulltime aan. Laat het ministerie loonkosten risico's afdekken. Geef deze docenten een goede ervaren mentor en zet ze in bij alle scholen in de regio of stad. Hiermee creëer je een vast pool van mensen met zekerheid en biedt je werkgevers flexibiliteit bij tekorten en ziekte. Volgens mij moet er een landelijke overcapaciteit zijn van 2% tot 3%. Dus niet genoeg docenten, maar teveel docenten. Zo zou ik het aanpakken, dat is niet de enige of perfecte oplossing. In de ene sector of beroepsgroep zal dit werken in de andere niet. Daarom vind ik het uitwerken van oplossingen een zaak van werkgevers en werknemers en het ministerie en de betrokken opleiders. Maar ze moeten wel bereid zijn te innoveren. Meer plannen uit de oude doos lossen niks op.
Peterrr2
Peterrr27 okt. 2019 - 20:06
@DaanOuwens, In het verleden heb ik ook wel eens geopperd bij de directeur van de school waar ik toen werkte. Waarom neem je geen extra leerkracht aan, zodat je altijd iemand achter de hand hebt. Zijn antwoord was: 'Dan gaat het ziekteverzuim nog verder omhoog, want dan denken mensen 'ik blijf lekker thuis' er is nu toch iemand aanwezig die mijn groep opvangt.' Of het ook zo gaat weet ik niet. Wat ook weer lastig is. Bedrijven maken winst en dan kun je dus zoiets (overcapaciteit) budgetteren. In het onderwijs wordt geen winst gemaakt, dus dan is het lastig. Ik denk dat er gewoon meer opgeleid moet worden en nog belangrijker dat het beroep aantrekkelijker gemaakt wordt. Dus meer ondersteuning in de scholen. Dat je als leerkracht niet van alles extra moet organiseren.
DaanOuwens
DaanOuwens7 okt. 2019 - 20:58
@ Peterrr Jij schrijft; Dan gaat het ziekteverzuim nog verder omhoog, want dan denken mensen ‘ik blijf lekker thuis’ Volgens mij klopt dat wel, maar het is geen goede reden om het niet te doen, het is een oneigenlijk argument. Hij haalt twee zaken door elkaar. Voor zijn verzuim heeft hij zijn arbo-dienst, als mensen niet zo ziek zijn dat ze niet kunnen werken, dan kunnen ze werken. Dat moet hij regelen met de bedrijfsarts. Daar ligt de oplossing voor dat probleem. En de extra docent is hardnodig. Maar het moet volgens mij niet geregeld worden op het niveau van 1 school. Het moet om een paar honderd docenten gaan, zodat ook een serieus volume ontstaat aan extra docenten. Je andere suggesties, meer betalen en meer ondersteuning, bieden slechts een tijdelijke oplossing. Na een relatief korte periode is het probleem terug. De hoogte van het salaris blijkt voor beroepsgroep zoals leraren slechts een tijdelijke motivator. Leuke collega's, perspectief, ruimte voor eigen ideeën, goede leidinggevenden, vrijheid om de werkzaamheden zelf vorm te geven en in te delen zijn veel belangrijker. Er zijn wel technieken waarmee je kan snijden in het takenpakket van een docent. Maar die laat ik maar even buiten beschouwing want deze toon bevalt mij beter, als ik daar over begin wordt je weer boos. Maar denk eens in de richting van klusjes die je nu moet doen en niet leuk vind. Zijn die eigenlijk wel nodig? Kan dat niet anders zonder ze te delegeren? Moet je echt proefwerken nakijken? Of kunnen kinderen dat zelf doen? Moeten echt alle docenten met de ouders spreken? Er zitten altijd zaken in het takenpakket die je er zelf uit wil hebben en er eigenlijk ook wel uit kunnen omdat ze niet noodzakelijk zijn. Werknemers functioneren het beste als ze de dingen doen die ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Die twee hangen meestal samen. Als je docenten de mogelijkheid geeft te doen wat ze graag willen neemt de ervaren werkdruk af, daalt het ziekteverzuim en het personeelsverloop. Er zijn allerlei manieren om te sleutelen aan een betere docentenbaan. Ik denk dat mensen in het onderwijs dat moeten gaan doen. Daar ligt de uitdaging voor professionals. Als jij en je collega's met dat soort vraagstukken aan de slag zouden gaan heb ik daar veel respect voor.
Peterrr2
Peterrr27 okt. 2019 - 22:20
Als het om het ervaren van werkdruk gaat ben ik geen goed voorbeeld. Ik ben slechts invaller en doe dat naast mijn zzp-werk buiten het onderwijs. Dus ik kan er niet goed over oordelen wat er allemaal bijkomt naast het lesgeven, omdat ik daar nu niets mee te maken heb. Ik draai mijn klas zo goed als het kan en houd me niet bezig met schoolzaken. Over meer betalen heb ik het nooit gehad. Opmerkelijk dat je dat noemt in je reactie. Ik heb zelfs altijd geroepen dat er niet veel mis is met een onderwijssalaris. Ook in het basisonderwijs kun je er best van rondkomen, al zal het voor beginners nu wel lastig worden om een huis te kopen, maar dat zal wel in meer beroepsgroepen een probleem worden. Wat betreft het aantrekkelijk maken.... Ik ben destijds gestopt omdat lesgeven nog een bijzaak was geworden. Er komt zoveel op je af, je moet zoveel dingen naast het lesgeven zelf gedaan worden. Dat is gewoon niet leuk meer. Tenminste, zo vond ik het. Mensen buiten het onderwijs zien dat niet. Vorig jaar moest ik bijvoorbeeld een fietsexamen doen met mijn groep. Ik denk dat ik daar 20 uur mee bezig ben geweest aan voorbereiding en zo zijn er vaak nog veel meer dingen, die maar even gedaan moeten worden. Daarom vind ik dat elke school een aantal mensen moet hebben die dit soort taken je uit handen kunnen nemen. Ik ben er van overtuigd dat als je als leerkracht de dingen kan doen waarvoor je opgeleid bent, dat is kinderen verder helpen in hun ontwikkeling, dat je nooit opgebrand raakt. Het is dan een prachtig beroep, ook voor mannen! Er zullen vast meer dingen zijn om te zorgen dat de tekorten kleiner worden, daar heb ik me nooit echt in verdiept. Wel heb ik het idee dat het niet helpt dat besturen op dit moment lekker kunnen besparen op loonkosten die ze niet uitgeven. Geld komt binnen op basis van de leerlingenaantallen. Als niet alle plekken ingevuld worden hoef je dus ook minder uit te geven aan salarissen, terwijl je als bestuur wel blijft ontvangen waar je recht op hebt. Volgens mij geeft dit geen prikkel om snel meer mensen aan te trekken.
Aurora01
Aurora01
6 okt. 2019 - 16:06
We zijn er nu toch wel een beetje achter dat CU politici geen erg grote bijdrage leveren aan het wel en wee van ons land. Uitspraken omhuld met een gristelijk sausje is wel het hoogtepunt. Een minister van defensie van weleer dacht er goed aan te doen door de hoogste militiare onderscheiding toe te kennen aan een "held", de minister van onderwijs breekt de ingezette afbraak van zijn voorganger nog verder af (kom niet aan het bijzonder onderwijs) en de minister van landbouw blijft lekker op haar handen zitten. Geweldig die CU politici.
1 Reactie
MountEverest
MountEverest7 okt. 2019 - 9:13
"(kom niet aan het bijzonder onderwijs)" Terecht. Het bijzonder onderwijs is gegarandeerd in artikel 23 van de grondwet. Maar liefst 70% van de ouders stuurt hun kinderen naar het BO.
Kruimeltjes2
Kruimeltjes2
6 okt. 2019 - 10:41
Wat een paternalisme, wat een hypocrisie.
Gefaald
Gefaald
6 okt. 2019 - 8:57
Onderwijs is een echte vrouwensector, met bijbehorende deeltijdwerkstructuur. Waarom vrouwen niet voltijds willen werken is mij een raadsel. Is dat nou nature of nurture ?
7 Reacties
vdbemt
vdbemt6 okt. 2019 - 10:36
Wellicht is het het verstand, dat je niet leeft om te werken. Maar werkt om te leven. En dan bovendien niet altijd maar meer willen, terwijl het al goed genoeg is. Om op die manier ook aandacht voor je omgeving (naasten) te kunnen hebben. In plaats van die opzij te schuiven, omdat je werk je geen tijd gunt.
madbako
madbako6 okt. 2019 - 15:37
@Gefaald 6 oktober 2019 at 10:57 Onderwijs is een echte vrouwensector, met bijbehorende deeltijdwerkstructuur. In het basisonderwijs wel. Daar moeten die gifpijltjes nog wat gepamperd worden. In het voortgezet onderwijs is de mainstream mannelijk. Kortom, je moet nog een hoop kennis op doen Gefaald. Hoe vaak moeten we je nog betrappen op je falen
Mr Ed
Mr Ed6 okt. 2019 - 20:01
"Wellicht is het het verstand, dat je niet leeft om te werken. Maar werkt om te leven. En dan bovendien niet altijd maar meer willen, terwijl het al goed genoeg is. Om op die manier ook aandacht voor je omgeving (naasten) te kunnen hebben. In plaats van die opzij te schuiven, omdat je werk je geen tijd gunt." Is veel voor te zeggen, maar om dan constant om meer geld vragen is dan wel een beetje hypocriet.
Gefaald
Gefaald7 okt. 2019 - 8:59
@madbako Prima hoor, laten we er van uitgaan dat alleen het basisonderwijs wordt gedomineerd door vrouwelijke docenten. Dus dan vraag ik nu alleen de onderwijzers in het basisonderwijs waarom ze de capaciteitsproblemen niet willen helpen oplossen door voltijds te gaan werken. Eigenlijk zou ik het al een prima resultaat vinden als we de capaciteitsproblemen van het basisonderwijs zouden kunnen oplossen. Dan hoeven er geen basisscholen meer dicht en zo ! Het middelbaar onderwijs gaan we dan daarna nog wel aanpakken . OK ?
MountEverest
MountEverest7 okt. 2019 - 9:16
Omdat vrouwen in het basisonderwijs meestal part-time werken vragen basisscholen hen om meer te werken en dat lukt ook wel.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 9:27
@Abel. Dat je niet fulltime werkt, wil niet zeggen dat je geen issue mag maken van het salaris per uur dat voor jouw beroepsgroep betaald wordt. Lager dan beroepsgroepen op vergelijkbaar niveau. Hypocriet zijn het kabinet en Arie Slob om voor heel Nederland de leerkrachten te 'bedanken' en 'begrip te tonen'. En dan te zeggen dat geld de oplossing niet is. Geld 'alleen' is de oplossing niet. Maar het toont wel echt respect en waardering voor de beroepsgroep. Wat Slob doet, is DISrespect tonen: bedankt onderwijzers, dat jullie, ondanks de moeilijke situatie waarin jullie zitten, toch voor dat magere salaris blijven werken. Want meer krijg je niet. Echt: bedankt.
madbako
madbako7 okt. 2019 - 9:40
@Gefaald 7 oktober 2019 at 10:59 @madbako . Dus dan vraag ik nu alleen de onderwijzers in het basisonderwijs waarom ze de capaciteitsproblemen niet willen helpen oplossen door voltijds te gaan werken. Per saldo is de deeltijd baan in het basisonderwijs al een full time baan. Gelukkig is de keus aan hen of ze volledig of in deeltijd werken. Het tekort kan je gewoon simpel oplossen door een baan in het onderwijs aantrekkelijk te maken en meer leraren op te leiden en aan te trekken. Is ook goed voor de 4% werkeloosheid die er nog is. En natuurlijk kan je ze het vragen. Kennelijk hebben de leraren een voor hun moverende reden om het niet te doen.
gimli55
gimli55
6 okt. 2019 - 8:06
De kosten worden geminimaliseerd en gesocialiseerd, de winsten gemaximaliseerd en geprivatiseerd. De afbraak is al flink wat jaren aan de gang en zal verder doorzetten met de bekende gevolgen. De wal keert het schip en het is wachten op de klap. Voorbeelden te over in de zorg, onderwijs, vervoer, veiligheid en toezicht. Je moet het alleen wel willen zien.
7 Reacties
Gefaald
Gefaald6 okt. 2019 - 10:32
@gimli5 Ik heb ook veel kritiek op de overheid, maar om nou te beweren dat het land zo ongeveer uit elkaar valt .... Ik kom ook wel eens in andere landen in Europa, en dan kan ik niet anders dan vaststellen dat het hier relatief gezien beter is geregeld dan in de rest van Europa. Objectief bezien is het misschien een ramp in ons land, maar dan vraag ik me wel af welke landen in de wereld dan überhaupt goed georganiseerd zijn. En ja, met een lastendruk van 50% mag je zeker ook verwachten dat dingen kloppen. Persoonlijk vind ik dat de burgers meer van hun geld zelf mogen besteden en dat de lastendruk dus OMLAAG moet. Maar goed, daar raken we aan het verschil tussen links en rechts.
madbako
madbako6 okt. 2019 - 15:41
@Gefaald 6 oktober 2019 at 12:32 @gimli5 En ja, met een lastendruk van 50% mag je zeker ook verwachten dat dingen kloppen. Persoonlijk vind ik dat de burgers meer van hun geld zelf mogen besteden en dat de lastendruk dus OMLAAG moet. Maar goed, daar raken we aan het verschil tussen links en rechts. Jammer alleen dat de overheid met aan het hoofd die lullo van een Rutte daar toch anders over denkt. Voor de burger gaan de lasten alleen maar omhoog. Dus zelfs rechts denkt er niet zo over. Logisch dat links dan zegt: lasten niet omlaag, dan de lonen omhoog. Simpeler kan het niet
gimli55
gimli557 okt. 2019 - 9:15
@Gefaald Relatief gaat het goed, het is altijd zwak om te vergelijken met andere landen. Je kunt derhalve alleen zeggen dat het rampzalig guaat als je laatste in de rij bent, volgens jou. Objectief dus feitelijk is Nederland misschien een ramp, dat is erg vaag. Je stelt iets wat je daarna weer afzwakt. Er is meer verschil dan de financien tussen links en rechts. Idealen en visie door links en keiharde poen door rechts. Kosten socialiseren en winsten privatiseren, het is het verschil tussen neoliberaal en sociaal. Toekomst visie die zo 1 dimensionaal is bij rechts, ik tel GL en de PvdA ook bij rechts. Er is al 40 jaar geen onderscheid tussen links en rechts. E is neoliberaal beleid en geen alternatief, hooguit ern afzwakking van neoliberaal beleid. Dat leidt tot verslechtering toezicht op de veiligheid, financien, rechtspraa en vast nog meer zaken. Het systeem is aan het instorten en er is werkelijk nog geen alternatief. Dat geldt niet alleen voor Nederland maar eigenlijk globaal. Trump is het ultieme voorbeeld als gezagdrager van een aftakelend politiek systeem.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 9:31
@Gefaald. "Objectief bezien is het misschien een ramp in ons land, maar dan vraag ik me wel af welke landen in de wereld dan überhaupt goed georganiseerd zijn." Wel. De Skandinavische landen bijvoorbeeld. Duitsland. Zwitserland. Oostenrijk. België. Luxemburg.
Gefaald
Gefaald7 okt. 2019 - 11:08
@vdbemt In Duitsland worden de kinderen door de overheid aangeslagen voor de verzorgingskosten van hun ouders in verpleeghuizen. Bijvoorbeeld. Bovendien zijn de uitkeringen in Duitsland veel lager dan bij ons. Jij ziet Duitsland kennelijk als lichtend voorbeeld. Dat houdt voor Nederland dus in grote bezuinigingen op de ouderenzorg en de uitkeringen. Nee vdbemt, Duitsland valt af. Blijft over Scandinavië. OK, dat is dan echt een paradijs kennelijk. Misschien heb je gelijk. Maar het zijn dan wel de enige landen in de wereld die nog beter zijn dan ons land.
Gefaald
Gefaald7 okt. 2019 - 11:10
@vdbemt België en Oostenrijk ken ik goed. Echt, de verzorgingsstaat is daar veel minder goed dan hier ! Praat maar eens met de mensen daar, dan kom je er heel snel achter.
gimli55
gimli557 okt. 2019 - 18:54
@Gefaald Dat het ergens slechter gaat, ontslaat niemand om te wijzen op de lokale fouten. Dat is dus een onzin argument.
quatsch
quatsch
5 okt. 2019 - 23:46
Links wil zeer goed onderwijs voor de brede laag van de bevolking. Rechts wil uitmuntend (particulier) onderwijs voor de 'happy few'. Dit laatste bereik je momenteel door niet meer dan noodzakelijk te investeren in het onderwijs. Je laat vervolgens 'de markt inspringen' op het gebrek aan gelden in het reguliere onderwijs, zodat ze zeer dure 'kwaliteits opleidingen' kunnen gaan aanbieden. Bedelen/eisen/smeken voor meer gelden voor onderwijs is bij rechtse regeringen aan dovemansoren gericht. Misschien dat na Rutte de zon wederom zal gaan schijnen voor het onderwijs.
3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen6 okt. 2019 - 12:09
In de VS zie je waar dat toe leidt: opleidingen die zo duur zijn dat studenten na hun bachelor moeten gaan werken om hun master te kunnen betalen. En dan hebben ze zoveel schulden dat een ethische baan er niet meer in zit en ze hardhandig moeten graaien.
Frits Jansen
Frits Jansen6 okt. 2019 - 12:11
Ik ben geen socialist maar vind wel dat wie er de talenten voor heeft moet kunnen studeren. In de VS is dat niet zo, en is de "sociale mobiliteit" dus minder.
bv-user-49742
bv-user-497426 okt. 2019 - 17:48
Spreiding van kennis, macht en inkomen, het motto van het kabinet den Uyl, het meest linkse kabinet in de Nederlandse geschiedenis, is met de komst van het neoliberalisme zorgvuldig en gestadig de grond ingeboord.
Satya
Satya
5 okt. 2019 - 23:31
Geld is wel een probleem. Zeuropeanen hebben niets meer voor elkaar over. Onmenselijkheid is overduidelijk de boventoon in ieder debat. Hoe egoïstischer je bent hoe beter. Gekwetst zijn is een keuze is de nieuwe filosofie. Men is verbaast dat dit een gevolg is. Idiots are taking over. Kwetsen is een keuze en waarom zou ik dat willen.
3 Reacties
Gefaald
Gefaald6 okt. 2019 - 8:54
@Satya Ik vind jouw boodschap wat verwarrend. Op het allereerste gezicht las ik er in dat gekwetst worden een keuze is, en toen vroeg ik me meteen af of jij je boodschap ook zou kunnen overbrengen aan Sylvana Simons en Anousha Nzume & Co. Maar bij nader inzicht vrees ik dat jij eigenlijk bedoelt dat alle gekwetsten gelijk hebben, en dat de mensen die klagen over zoveel kleinzerigheid niet moeten zeuren. Tja, zo stijgt de slachtoffercultus weer naar nieuwe hoogtes. Het slachtofferschap is kennelijk nog steeds het hoogst haalbare in onze samenleving. Wat leven we toch in een zielige tijd.
LaBou
LaBou 6 okt. 2019 - 11:37
"Het slachtofferschap is kennelijk nog steeds het hoogst haalbare in onze samenleving. Wat leven we toch in een zielige tijd." Inderdaad. Het is eigenlijk ook ontzettend zielig dat dit het beste argument is dat je naar voren kunt brengen. Niet kijken naar oorzaken en oplossingen: gewoon zeggen dat mensen niet moeten zeuren en verder gewoon zelf zoveel mogelijk graaien ten koste van diezelfde mensen (je eigen woorden uit een ander draadje).
Satya
Satya6 okt. 2019 - 18:21
Gefaald Als kwetsen het doel is zijn het inderdaad zielige tijden.
Gi Raf
Gi Raf
5 okt. 2019 - 16:18
''Het hele jaar, iedere dag, werken jullie keihard aan de toekomst van kinderen en jongeren in Nederland.'' Volstrekt apekool natuurlijk. Onderwijzers/leraren werken nu juist niet het hele jaar, iedere dag, keihard aan de toekomst van kinderen en jongeren in Nederland. Het overgrote deel werkt slechts parttime! Om de rest van de werkweek thuis achter het aanrecht te kunnen staan of op de tennisbaan, wat dan ook. Als het maar geen lesgeven is aan kinderen. En dan hebben we het nog maar niet over de mega lange schoolvakanties waarin geen lessen worden gegeven. Hoe vermoeiend is dat? Wel een dure opleiding volgen maar als er gewerkt moet worden kinderen in de kou laten staan. En dat kan allemaal omdat de onderwijswereld helemaal opgeslokt is door de kaste van gezinnen met bovenmodaal inkomen uit 2 banen (de rijke helft van Nederland dus). Met tweeverdiener subsidie. De oplossing voor het probleem is simpel. Begin als eerste maar eens de tweeverdienersubsidie af te schaffen voor gezinnen met een bovenmodaal inkomen.
23 Reacties
vdbemt
vdbemt5 okt. 2019 - 21:13
Welke wereld leef jij? Er zijn banen waar je niet moeilijk moet doen over overuren, omdat het salaris daarnaar is. Daar hoort het leraarschap niet bij. Zij maken wel de extra uren, maar (basisonderwijs) krijgen een doodgewoon salaris. Ik ken genoeg bedrijven die met hun extra (ADV, oude-lullen of hoe je het ook maar noemen wil) dagen, ook aan 8 weken vakantie komen. Wat is er trouwens mis met parttime werken? (Voor de leraar is het dan minder parttime dan het lijkt, die neemt nog werk mee naar huis. Neem jij werk mee naar huis?). Als meer mensen parttime zouden werken, zouden we nog minder werkelozen hebben. In geval van ouders is beide parttime, hartstikke mooi wanneer ze kinderen hebben (ook wanneer ze geen kinderen hebben). "Wel een dure opleiding volgen maar als er gewerkt moet worden kinderen in de kou laten staan." Hoezo 'gewerkt MOET worden' ? OF en hoeveel iemand werkt, bepaalt die toch helemaal zelf. En die tweeverdienerssubsidie moet je even uitleggen.
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 okt. 2019 - 22:21
Je weet er geen bliksem van, dat is wel duidelijk.
Woh
Woh5 okt. 2019 - 22:56
Giraf, weet jij wat misantropie betekent? https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Misantroop Houdt moed, er is behandeling mogelijk.
Satya
Satya5 okt. 2019 - 23:15
Han hoezo niet. Het klopt toch wat hij schrijft? De jaloezie die tussen de regels te lezen is erg onprettig maar hij heeft gelijk. Of de waarde gevoed door jaloezie die hij eraan toekent terecht is betwijfel ik. Maar goed in de basis heeft hij gelijk .
Imperialist
Imperialist6 okt. 2019 - 6:53
Han heeft gelijk: Giraf heeft geen idee en Satya: het klopt helemaal niet wat hij schrijft. Een voltijd werkende leraar werkt 1659 uur per jaar. Dat zijn ongeveer 43 werkweken van 38 uur. Als een leraar meer vakantieweken heeft, ' betaalt' hij die zelf door intensievere werkweken. De mogelijkheden om docenten te stimuleren meer uren te gaan werken, moet zeker onderzocht worden. Maar te stellen dat die docenten in hun vrije tijd achter het aanrecht staan of, met hun blijkbaar riante salaris, op de tennisbaan van Blaricum, is een misselijkmakend frame. Ook in de zorg werken veel mensen parttime (' eigen personeel verleiden om meer uren te gaan werken kan een oplossing zijn voor de personeelstekorten (...) Een belangrijke drempel is werk en thuis of de zwaarte van het werk' - factsheet arbeidsmarkt zorg 1019). Ook allemaal luie flikkers die liever voor de buis zitten dan te werken? Of zou het een oplossing zijn dat de overheid zich eens als een betere, moderne werkgever opstelt, in plaats van altijd aan windowdressing te doen door het imago op te willen poetsen.
TRAXX2
TRAXX26 okt. 2019 - 7:04
Mwah.... lange schoolvakanties.... Urban Myth. Als de leerlingen hun vakantie hebben wil dat niet zeggen dat de leraren ook thuis zitten. Vergeet niet het afronden van het oude schooljaar en het voorbereiden van het nieuwe schooljaar. Doet de leraar gewoon op school maar ook thuis. Ook aan het einde van een lesdag heeft hij/zij thuis nog veel correctiewerk en voorbereidingen te doen. Zoals je zegt is het ook een dure opleiding. Vervolgens worden deze mensen onvoldoende betaald, raken overwerkt. Het mooiste voorbeeld zie ik op mijn werk (spoor). Op het moment dat onderwijsmensen (HBO'ers) ervoor kiezen om mijn collega te worden en zeggen dat ze ongeacht de onregelmatigheid, het zeer vroege opstaan of erg laat naar bed gaan en alle psychische "ongemakken" beter af zijn dan in het onderwijs.... dan zegt dat héél veel over die sector....
madbako
madbako6 okt. 2019 - 8:26
@Satya 6 oktober 2019 at 01:15 Han hoezo niet. Het klopt toch wat hij schrijft? Ook jij bent dus zo'n suffie die denkt dat leraar zijn op de werkdagen is van 08:30 tot 15:30 uur en dat de leraar zijn werk er op heeft zitten en lekker van zijn vrije tijd gaat genieten. Ook jij weet dus helemaal niet hoe het werkt. Doe eens een weekje meelopen op een basisschool.
OlavM
OlavM6 okt. 2019 - 8:27
@ Gi Raf: Wat een raar en vertekend beeld schets je hier over de situatie van de leerkrachten. Het grootste probleem is natuurlijk dat veel te weinig in het onderwijs is en wordt geïnvesteerd, en dat in een periode waarin een overschot op de Rijksbegroting is ontstaan. Er is een groot tekort aan leerkrachten. Vooral in de grote steden en dan vooral wijken waarin de problemen zich toch al opstapelen. De kwaliteit van het onderwijs holt achteruit. Scholen moeten inmiddels sluiten wegens een tekort aan leerkrachten. Veel moet worden geïnvesteerd in het aantrekkelijker maken van het leraarsvak, niet alleen door het verhogen van de betaling in vooral het basisonderwijs, maar ook door verlichting van de werkdruk zodat meer tijd en energie kan worden besteed aan de kerntaken. Het is algemeen bekend dat heel veel op de bordjes van de leerkrachten wordt gelegd. Zij moeten niet alleen lesuren draaien –zoals jij schijnt te denken-, maar die lessen ook voorbereiden, werk van de leerlingen beoordelen, en heel veel taken daarbuiten verrichten: spreekuren houden met en bezoeken aan ouders, sociale en individuele problemen van de kinderen signaleren, doorverwijzen, allerlei maatschappelijke thema’s in het onderwijs verwerken, veel bureaucratie uitvoeren, enz. Alleen al het verwerken van de continue stroom aan nieuwe en veranderende regelgeving uit Den Haag kost enorm veel tijd. Ook in de schoolvakantieperiodes zijn leraren voor een deel bezig met het afsluiten van het afgelopen onderwijsjaar en het voorbereiden van het volgende. Terwijl daarnaast voldoende tijd nodig is om zich weer op te kunnen laden voor het mooie, maar veel eisende vak van leerkracht. Part time werken in het onderwijs is dan ook veel meer dan het draaien van een beperkt aantal lesuren. Relatief is een leerkracht dan veel meer tijd bezig met andere werkzaamheden. Door het lerarentekort is verhoging van het inkomen van leerkrachten een belangrijk aspect, zeker waar het steeds moeilijker is in steden betaalbare huisvesting te krijgen. Alles bij elkaar genomen is jouw verhaal dus een paskwil te noemen.
vdbemt
vdbemt6 okt. 2019 - 8:38
@Satya. Nee, Satya, hij heeft geen gelijk. Het is wat Han zegt: hij weet er geen bliksem van. Ik ben ooit in het onderwijs begonnen. Ik ben eruit bezuinigd (Lich. Opv.. Bewegen vinden onze regeringen niet belangrijk). Heb daarna meerdere bedrijven meegemaakt. Er zijn weinig banen stressvoller dan die van een leraar. Die 'lange vakanties" worden voor een kwart tot eenderde ingevuld met voorbereidingen, etc. Waar de meeste medewerkers in het bedrijfsleven het kantoor uitstappen en de dag klaar zijn, neemt de leerkracht werk mee naar huis. Ooit bij stilgestaan dat het parttime werken voor een aantal gewoon nodig is om overeind te blijven? En dan dit: "de kaste van gezinnen met bovenmodaal inkomen uit 2 banen (de rijke helft van Nederland dus). Met tweeverdiener subsidie." Als je alle2 gewoon modaal verdient, dan is dat samen natuurlijk bovenmodaal. Als je alletwee parttime werkt (en wat is daar mis mee? Kinderen hebben 2 ouders en willen die ook meemaken), blijft het gewoon modaal. Dat ben je dus niet rijk. En dan die tweeverdienerssubsidie? Gi Raf zit met zijn hood in de wolken en ziet niet wat er werkelijk gebeurt.
vdbemt
vdbemt6 okt. 2019 - 8:40
Dan ben je dus niet rijk.......; hoofd in de wolken.
de Boer2
de Boer26 okt. 2019 - 8:57
Wat is Giraf die tweeverdieners subsidie nou weer? Is dat de andere kant van de aanrechtsubsidie? In elk geval heeft de Boer als devies: geef gul en zie niet om. Maar je hebt het ook over parttime werk. En dat is inderdaad bij onderwijsgevenden usance. In principe is deeltijdarbeid prima, het voldoet aan individuele wensen. Maar zoals met veel regelingen het geval is is deeltijdwerk aan eigen succes ten onder gegaan. Het paste precies in een opzet van de een werkt full time buien de deur , de ander in deeltijd thuis.En het past exact als een handschoen bij het geven van onderwijs. En toen ging meer dan de helft van het personeel over tot de deeltijdarbeid. En dat waren allemaal vrouwen. En toen had je de feminisering bij de staart en hele grote teams van parttimers en een enkele fulltimer. Wat zou er nou gebeuren als zij die in deeltijd werken verleid zouden worden om meer uren te gaan werken| ? Zou dan niet het tekort zelfs kunnen omslaan in een overschot? De Boer zou nog wel veel meer willen schrijven over problemen en mogelijke oplossingen. Maar dat doet ie maar niet. Want de Boer is banger voor de toorn van Van der Horst dan voor die van de wrekende God. .
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst6 okt. 2019 - 13:05
@TRAXX Ik ben ook vanuit het onderwijs het spoor opgegaan en het bevalt me prima! Als ik vroeger thuis kwam was ik niet vrij maar begon het lieve leven: lessen voorbereiden, nakijkwerk, inlezen in nieuwe onderwerpen, telefoontjes van ouders beantwoorden (liefst om 18.00 u., wanneer je net in je gehaktbal zit te prikken). En die vakanties: heb eens negen (9) eindexamen onderwerpen moeten voorbereiden (havo en VWO) in de vakantie omdat mijn collega halsoverkop anderhalf jaar op Sint Maarten ging lesgeven. Mocht ik met mijn tweede graads aardrijkskunde-bul de taken van een eerstegrader overnemen. Geen cent méér verdiend en hoewel iedereen een voldoende op zijn eindlijst had, nog geen bedankje of bloemetje bij de diploma-uitreiking. Mijn vakantie was wel geheel bezet. En de verziekte weekenden, tussenvakanties waar voor proefwerkweken en tentamenweken waren gepland (wel graag direct na de vakantie je cijfers inleveren....) laat ik het maar niet meer overhebben. Mag je dan wat meer vakantie hebben voor het gezicht? Zou ik alles in uren uitrekenen, dan zou ik nog tekort zijn gekomen. En denk er even aan: een parttimer moet zijn lessen ook voorbereiden en meedoen aan de vergaderingen. Als je twee dagen werkt, zet daar in totaal maar vier dagen voor (voorbereiding, nakijken, contacten, verplichte nascholing en vergaderen). Full-timers hebben vaak meerdere malen een klas op hetzelfde niveau en het zelfde jaar. Dus lessen kan je soms drie keer gewoon gebruiken. Parttimers mogen blij zijn als ze die krijgen. Dus verhoudingsgewijs zijn ze veel meer tijd aan voorbereiding kwijt. Iedereen weet van alles over het onderwijs, alleen ze weten er echt geen moer van! Lijkt wel voetbal.Bovendien zijn het vaak de ouders van de meest onopgevoede kinderen, de prinsjes en prinsesjes die nooit eens nee hebben gehoord. Mogen wij ze heropvoeden.... Bij het spoor stap ik van mijn trein af (oa. een TRAXX, dag collega!) rij naar huis en ik ben vrij! Met lease auto erbij, goed salaris en op vakantie wanneer ik wil (in de goedkope tijden). Gek he, dat zoveel mensen het onderwijs ontvluchten. Lekker voor een lage prijs, een hoge output krijgen met behulp van Nuttige Idioten, de idealisten en de hobbyisten die het allemaal zo dolletjes vinden en werken voor rijkgevulde kassen van de besturen. Bah!
Gi Raf
Gi Raf6 okt. 2019 - 13:17
''Als meer mensen parttime zouden werken, zouden we nog minder werkelozen hebben. In geval van ouders is beide parttime, hartstikke mooi wanneer ze kinderen hebben (ook wanneer ze geen kinderen hebben).'' Helemaal mee eens. Goed voor de kinderen en ook voor de beide ouders. Is er ook veel minder kinderopvangsubsidie nodig want dat loopt weer helemaal uit de klauwen. Wat wel vreemd is in dit geval dat er dan in dat gezin dan 2 maal tweeverdiensubsidie wordt opgestreken. Beide ouders verdienen dan netto per uur veel meer dan een collega die in voltijd werkt. Is dat nu echt nodig? Die hele tweeverdienersubsidie regeling was oorspronkelijk bedoeld om dames aan de slag te krijgen. En het tegenovergestelde is gebeurd. In Nederland werken dames veel minder uren dan in onze buurlanden. Erg schrijnend, vooral in bijvoorbeeld gevallen waar kinderen zonder onderwijzer zitten. En maar mekkeren dat er zo weinig dames in topposities zitten. Allemaal te danken aan ''progressieve'' scorebord politiek.
madbako
madbako6 okt. 2019 - 14:14
@Gi Raf 6 oktober 2019 at 15:17 Wat wel vreemd is in dit geval dat er dan in dat gezin dan 2 maal tweeverdiensubsidie wordt opgestreken. Beide ouders verdienen dan netto per uur veel meer dan een collega die in voltijd werkt. Is dat nu echt nodig? Je laat wederom blijken dat je er dus echt geen kaas van hebt gegeten. Wat een volstrekt kansloze jibberjabber komt er uit je nek
TRAXX2
TRAXX26 okt. 2019 - 15:13
@Mark Grootendorst: Lease-auto? Dan zit jij niet bij de raampjes-treinen ;))) Maar je verhaal is verder duidelijk en net wat je zegt: iedereen heeft verstand van het onderwijs (en wat dat aangaat ook van het spoor en van de luchtvaart) maar intussen hebben ze gewoon géén idee waar ze het over hebben.... ;)
Gi Raf
Gi Raf6 okt. 2019 - 16:24
Spijtig dat je meent een ''Van der Horstje" te moeten doen Bako. Zonder argumenten een mening die niet in je straatje past afdoen als lariekoek. Niettemin houd ik staande dat een arbeider m/v die in deeltijd werkt netto per uur meer zal overhouden dan een collega die in voltijd werkt vanwege de heffingskorting(en). Tot een inkomen van ca €20.000 per jaar bruto is de algemene heffingskorting ca. €2.500, daarboven wordt die afgebouwd. Dus krijgt de voltijdswerkende collega als hij/zij meer dan €20.000 verdient door meer uren te werken zo wie zo al minder heffingskorting, bovendien werkt hij/zij meer uren zodat netto per uur veel minder overblijft dan bij een parttimer. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/algemene_heffingskorting/tabel-algemene-heffingskorting-2019 Voor de inkomensafhankelijk arbeidskorting een gelijkluidend verhaal. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/arbeidskorting/tabel-arbeidskorting-2019
Peterrr2
Peterrr26 okt. 2019 - 16:43
Gi Raf, doet me denken aan Gekke Henkie uit de kroeg. Die met de wildste (complot)theorieën kwam, maar vaak geen idee had waarover het ging. Olav schreef dat het grootste probleem in het onderwijs is dat er te weinig wordt geïnvesteerd. Ik denk dat dat het één na grootste probleem is. Het grootste probleem is dat iedereen die ooit zelf op school heeft gezeten denkt te weten hoe het er aan toe gaat in het onderwijs. Je hoort vaak de meest domme dingen over leerkrachten. Gi Raf is daar een typisch voorbeeld van. Maar ook het orakel die als oplossing voor het lerarentekort heeft om alle leerkrachten na 20 jaar te ontslaan. Alleen als je werkelijk geen enkel verstand van zaken hebt kom je met dit soort dingen...
Satya
Satya6 okt. 2019 - 18:25
https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/3843201/belastingkloof-tussen-eenverdieners-en-tweeverdieners-steeds-groter Wat dat dan weer met progressief te maken heeft ontgaat mij maar hij heeft een punt. Jammer van het zuur.
I am Legion
I am Legion6 okt. 2019 - 19:18
@Gi raf Ik zal je even voorrekenen hoe mis je het hebt. Docenten krijgen bij een fulltime-betrekking 38 uur betaald. Ze moeten daarentegen op papier 43 klokuren per week werken om met het overschot na zeven to acht weken een verplichte en zo ook verdiende week verlof op te nemen 7 tot 8 x 5 = ±38 uur. In werkelijkheid werken ze ongeveer 50 klokuren per week omdat de taken, buiten die met lessen samenhangen, structureel niet overeenstemmen met de op papier daaraan toegekende klokuren. De schoolbesturen weten dat best maar spelen in op de welwillendheid van de gemotiveerde docenten die veel voor de belangen van de kinderen over hebben. Als jij in het bedrijfsleven uren moet maken buiten de voorgeschreven werkweek krijg je daar in veel gevallen een hoger uurbedrag voor als overwerk. Docenten krijgen dat dus structureel niet. In het bedrijfsleven kan je er ook vaak voor kiezen extra werkuren op een later moment als als verlof op te nemen. Docenten hebben daarin geen keuze. Bovendien zijn de meesten ook in de "vakanties" nog bezig met achterstallig werk en voorbereiden. Deeltijdwerk verandert aan dit alles niets. Gelukkig mogen mensen daar zelf nog wel keuzes in maken. Zowel in bedrijfsleven als waar het om scholen gaat. Maar zoals Han al schreef klets je uit je lange nek.
Peterrr2
Peterrr26 okt. 2019 - 19:47
Satya 6 oktober 2019 at 20:25 https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/3843201/belastingkloof-tussen-eenverdieners-en-tweeverdieners-steeds-groter Wat dat dan weer met progressief te maken heeft ontgaat mij maar hij heeft een punt. Jammer van het zuur. @Satya, maar wat heeft dat met onderwijs te maken? Ook in andere sectoren wordt toch parttime gewerkt?
MountEverest
MountEverest7 okt. 2019 - 9:24
@Olav "Er is een groot tekort aan leerkrachten. Vooral in de grote steden en dan vooral wijken waarin de problemen zich toch al opstapelen" Veel leraren hebben geen zin om in probleemwijken te werken. Dat kan ik goed begrijpen want het beroep is op zich al zwaar genoeg. Ik las ooit een interview met een leraar die 30 jaar op een VMBO-school in Amsterdam-Noord werkte. Hij raakt in de loop der jaren zo gefrustreerd dat hij besloot om les te gaan geven op een VWO-school in Aerdenhout.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 9:36
@Gi Raf. Helemaal gelijk. Dat is dus ook een voordeel van 2 parttime werkende ouders: ze hoeven niet naar een dure opvang. Maar dit "Wat wel vreemd is in dit geval dat er dan in dat gezin dan 2 maal tweeverdiensubsidie wordt opgestreken. Beide ouders verdienen dan netto per uur veel meer dan een collega die in voltijd werkt. Is dat nu echt nodig?" Leg dat nou toch eens uit, die tweeverdienerssubsidie.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 9:47
Moet ik he zo begrijpen dat je dit: "Niettemin houd ik staande dat een arbeider m/v die in deeltijd werkt netto per uur meer zal overhouden dan een collega die in voltijd werkt vanwege de heffingskorting(en)." tweeverdienerssubsidie noemt?? Dit is waar wat je schrijft. Zo zit ons belastingstelsel in elkaar. Een salaris is een persoonlijke, individuele kwestie dat voor ieder individu op dezelfde manier volgens het belastingstelsel wordt behandeld. Verdien je meer, dan betaal je meer loonbelasting. Ongeacht je alleen bent of samenwoont. Dat salaris is op jou alleen gericht. Samenwonen kan wel op andere manieren tot derving van inkomsten leiden: ke krijgt bijv. minder huursubsidie, minder kinderopvangtoeslag, de kans op een wonen binnen de sociale huurgrens neemt af, want dan wordt wél gekeken naar de gezamenlijke inkomsten. Er is geen sprake van een 2verdienerssubsidie. Als 2-verdieners samen gaan wonen, heeft eerder nadelen dan voordelen.
Oranje2
Oranje2
5 okt. 2019 - 16:09
Minister Slob heeft erg weinig gevoel voor wat er leeft onder leraren. De lonen blijven achter, de werklast neemt toe. Dan komt Slob met een leeg schouderklopje om de leraren blij te maken. Hij zal wel verbaasd zijn over de reacties.
1 Reactie
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 9:51
Dan is hij een nog grotere onbenul dan hij met deze actie al blijkt te zijn.
Gefaald
Gefaald
5 okt. 2019 - 15:39
Onderwijs en onderwijzers kosten geld. Boeren leveren geld op. Of het belang van de landbouw voor de Nederlandse economie groot of klein is, hangt af van naar welke cijfers je kijkt. „Er zijn veel antwoorden te geven”, zegt econoom Cor Pierik van statistiekbureau CBS. „Die 1,4 procent van het bbp lijkt weinig, maar inclusief de verwerkende industrie en toeleveranciers zoals de zuivelindustrie en veevoerproducenten, ligt dat aandeel al op 7,5 procent.” Dat geldt net zo goed voor de werkgelegenheid. Kijk je puur naar de boerderijen, dan waren er in 2018 zo’n 170.000 mensen actief in de landbouw, 2 procent van de beroepsbevolking. Inclusief verwerkingsindustrie stijgt dat naar 9 procent, oftewel 626.000 werknemers. https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/nederlandse-boeren-produceren-grotendeels-voor-het-buitenland/ar-AAIjik6?li=BBoPMmi
6 Reacties
Katootje2
Katootje25 okt. 2019 - 20:43
Als ze biologisch zouden boeren, dan zou dat nog meer arbeidsplaatsen opleveren en gezondere levensmiddelen voor onszelf. En boeren zijn tenslotte geen melkkoetjes.
Katootje2
Katootje25 okt. 2019 - 20:45
Overigens zijn boeren al heel lang geen analfabeten meer en voor het succesvol runnen van een boerenbedrijf is een goede opleiding essentieel. We willen tenslotte niet terug in de tijd.
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 okt. 2019 - 22:23
Als het niveau van het onderwijs te maken heeft met het soort reacties als bovenstaande, moeten wij ons inderdaad beginnen zorgen te maken.
Imperialist
Imperialist6 okt. 2019 - 6:55
Voor de tweede keer binnen een half uur ben ik het met Han eens ... wat hebben die boeren en de onderwijzers in hemelsnaam met elkaar te maken?
madbako
madbako6 okt. 2019 - 8:28
Die mensen die je noemt hebben toch ook de school doorlopen!? Per saldo heeft dus ook het onderwijs bijgedragen aan het succes van die mensen. Hoezo onderwijs levert niets op.
Karingin
Karingin6 okt. 2019 - 10:01
Faal is compleet geobsedeerd door geld. Wat een kutleven heb je dan zeg.
bv-user-49742
bv-user-49742
5 okt. 2019 - 15:36
Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, die na stuntelkampioen Sander Dekker - in het vorige kabinet minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media - het stokje heeft overgenomen en verder bezig is met het ruïneren van het basisonderwijs en het ontmantelen van de Publieke Omroep. Shame on You mr. Slob.
1 Reactie
MountEverest
MountEverest7 okt. 2019 - 9:26
@Merel Dat is flauwekul. De salarissen zij met 8,5 % verhoogd en er komt nog meer. Voor het eerst sinds lange tijd is het aantal aanmeldingen voor de PABO's gestegen. Maar het duurt nog 4 jaar voor deze leraren voor de klas komen te staan.
de Boer2
de Boer2
5 okt. 2019 - 15:26
Toch een aardig boodschap. Je moet wel erg erg verhard of verbitterd zijn om dat niet te appreciëren.
1 Reactie
LaBou
LaBou 6 okt. 2019 - 8:57
Ongeveer alsof je een hond beloont met een aai over de bol, ja. Wát een waardering straalt dit uit (maar niet heus). Pas vooral goed op je geldzak boer. Waardering voor andermans werk zou je eens geld kosten.
Gefaald
Gefaald
5 okt. 2019 - 13:50
Docenten zeiken nog meer dan boeren.
1 Reactie
madbako
madbako6 okt. 2019 - 8:29
imbeciel
bv-user-40841
bv-user-40841
5 okt. 2019 - 13:29
Weer niet goed……. Was er geen bedankje geweest, hadden we waarschijnlijk gehoord: "Je krijgt zelfs niet eens een bedankje"..... En blijkbaar is geld alleen maar zaligmakend. Maar wie herinnert zich niet toen er in voorgaande jaren geld kwam, het meermalen voor andere zaken werd aangewend, of gewoon op de plank bleef liggen? En dat gezeul met aandacht voor bijzondere groepen; het ene jaar moeten ze apart; het jaar erop weer tussen de anderen…..
Minoes&tuin
Minoes&tuin
5 okt. 2019 - 12:59
Je moet maar durven! Met lamheid geslagen! Ik zal maar niet zeggen wat ik denk!
vdbemt
vdbemt
5 okt. 2019 - 12:58
Als je toch eenmaal op het pluche zit, naast de VVD, dan daalt het inzicht voor werkelijke waarden.
2 Reacties
Oranje2
Oranje25 okt. 2019 - 21:41
Valt toch best mee? In tegenstelling tot Sander Dekker is Arie Slob een ervaringsdeskundige, Slob heeft voor de klas gestaan. Ga er maar van uit dat de oplossing van het snel groeiende tekort aan leerkrachten niet van minister Slob komt.
vdbemt
vdbemt7 okt. 2019 - 10:00
@Oranje. Inderdaad. Erger dan Dekker kan het niet zijn. Ja: Slob heeft voor de klas gestaan. Voortgezet Onderwijs. Dat is toch echt wel wat anders dan het basisonderwijs. Ik persoonlijk vond het voortgezet onderwijs makkelijker. Zijn eigen directe ervaring zit, ook op andere manieren, alleen in het voortgezet onderwijs. Hij laat niet zien besef van het verschil in de praktijk te hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor