Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe beïnvloedt jouw eten je hersenen?

15-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2139 keer bekeken
  •  
eten meloen 1127

Wanneer het aankomt op wat je afbijt, kauwt en doorslikt, hebben jouw keuzes een direct en langdurig effect op jouw grijze massa.

Hapklare hersenweetjes

Jouw hersenen en eetgedrag kennen een ietwat paradoxale relatie: je dieet heeft direct invloed op de werking van je hersenen én tegelijkertijd sturen jouw hersenen je eetgedrag aan. Zo maak je in je hersenen gezonde en ongezonde voedingskeuzes, maar beïnvloedt je voedsel ook de gezondheid van het brein. Voor een optimaal functionerend brein, het krachtigste orgaan in je lichaam, hebben je hersenen voldoende zuurstof én voedingsstoffen nodig. Dat betekent indirect dat de werking van je hersenen, waaronder je intelligentie en geheugen, te beïnvloeden is via wat jij eet.

Grotere hersenen

Van elke hap die je neemt, gaat maar liefst twintig procent van de ingenomen energie naar je hersenen, meldt de Hersenstichting. Wat je in je mond stopt, heeft effect op hoe gezond, alert en actief je bent en heeft zelfs effect op hoe groot je hersenen zijn. Zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus Universitair Medisch Centrum, onder 4000 Nederlanders, dat mensen die gezond eten en suikerhoudende frisdranken laten staan, grotere hersenen hebben dan mensen met een ongezondere levensstijl.

Bevorder je creativiteit

Yvonne van Stigt, klinisch psychisch neuro immunoloog en directeur van het Opleidingsinstituut voor Preventieve en Functionele Geneeskunde, stelt dat je – wanneer je creatiever wilt worden – voldoende eieren dient te eten. De aangeraden hoeveelheid is minstens één ei per dag. Ei bevat de stof acetylcholine. Dat dient als een neurotransmitter* die de hersenen soepelheid geeft en helpt bij een goede informatie-uitwisseling in het brein. Appeltje-eitje, toch?

*Een neurotransmitter zorgt ervoor dat cellen met elkaar communiceren. Een neurotransmitter kan een elektrische impuls van iets doorgeven aan een volgende zenuwcel.

Eten en energie

Waarom voel je je soms zo moe na het eten? En waarom kun je je ’s nachts weleens rusteloos voelen? Net als je eten bevatten je hersenen vetzuren, glucose, aminozuren, micronutriënten en proteïnes. Je hersenen zijn zelfs, na het vetweefsel, de meest vette organen van je lichaam. Natuurlijk is het brein meer dan de som van deze bouwstoffen, maar elk van deze bouwstoffen heeft grote invloed op het functioneren en de ontwikkeling van je hersenen en ook op je humeur en energie.

Vet slim

Van de vetzuren in je hersenen zijn omega-3 en -6 de supersterren. Omega-3 helpt onder andere de afbraak van hersencellen tegen te gaan en bevordert daarnaast de aanmaak van nieuwe cellen. Omega-6 draagt bij aan de aanleg en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Deze essentiële vetzuren dien je uit je voeding te halen. Eet daarom omega-rijk voedsel, zoals noten, zaden en vette vis.

Let wel: niet al het vet eten is goed. Een langdurige consumptie van transvetten en verzadigde vetten kan de gezondheid van je hersenen juist in gevaar brengen. Zo kunnen verkeerde vetten ervoor zorgen dat de buitenwanden van cellen gaan verschrompelen en verharden en raakt de productie en afgifte van neurotransmitters verstoord. Dit alles leidt tot een slechte communicatie tussen cellen en dus tot niet goed functionerende hersenen. Fastfood-liefhebbers zijn dus gewaarschuwd!

Eten en humeur

Naast dat vetten belangrijk zijn voor je hersenen, zijn ook de andere bouwstoffen van belang. Zo zijn eiwitten en aminozuren de bouwstenen voor groei en ontwikkeling en beïnvloeden ze hoe we ons voelen en gedragen.

Ook andere stofjes in je hersenen zijn van invloed op je humeur. Mensen die vaak neerslachtig en/of depressief zijn, hebben in hun hersenen waarschijnlijk een tekort aan de stof fenylethylamine. Wat kun je daartegen doen? Eet pure chocolade! Dit bevat fenylethylamine en ook de pigmentstoffen flavonoïden, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten.

De boodschap om mee te nemen naar de eettafel is een ‘no-brainer’: als je goed wilt presteren, is het raadzaam gezonde voeding te eten.

Bron: Hersenstichting, Mia Nacamulli

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor