Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe duurzaam is jouw koffie of thee?

11-03-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2503 keer bekeken
  •  
duurzaamheid koffie thee 1127
Nederlanders drinken gemiddeld vier koppen koffie en twee koppen thee per dag. Waar je voorheen een groot deel hiervan wellicht op kantoor dronk, drink je door de coronacrisis je thee of koffie vooral thuis. Je bepaalt hierdoor nu zelf welke merken je drinkt en dus hoe duurzaam jouw kopje thee of koffie is. Voor wie niet weet hoe duurzaam zijn of haar koffie en thee is, zetten we wat feiten op een rij.
Op een glas water na is thee een van de meest ecologische dorstlessers. Maar dat betekent niet dat elke kop thee (of koffie) even duurzaam is. Van alle drank die we weggooien, is maar liefst 60 procent koffie en thee, aldus Milieu Centraal.

Duurzaamheid thee

Keurmerk thee

Thee wordt vaak met de hand geplukt, waardoor het telen arbeidsintensief is. Het telen gebeurt vaak onder slechte werkomstandigheden en daarnaast spelen er gezondheidsrisico’s vanwege blootstelling aan gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.
Wil je zorgen dat de thee zelf ook duurzaam geproduceerd is? Let dan op het keurmerk op de verpakking. Dit zegt je hoeveel aandacht er was voor mens en milieu bij de productie van de thee. Er bestaan verschillende theekeurmerken. Het ene keurmerk legt de nadruk op eerlijke handel in de productielijn, waar het andere keurmerk vooral kijkt naar milieu. Je kunt de verschillende theekeurmerken vergelijken op de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
keurmerk thee 1127

Duurzaamheid theeverpakking

Daarnaast doet de hoeveelheid verpakking bij jouw thee ertoe. Als je veel thee drinkt, is het handig om te kiezen voor een thee met zo min mogelijk verpakking eromheen. Als je wat minder vaak thee drinkt, is het wel handig om ervoor te zorgen dat de thee goed verpakt is. Zo blijft je thee langer goed smaken.

Hoeveel water kook jij voor jouw kopje thee?

Als je het over de duurzaamheid van thee hebt, dien je ook te kijken naar de hoeveelheid water die je hiervoor kookt. Vaak warmt men namelijk meer water op dan nodig. Als je dubbel zoveel water kookt dan je nodig hebt, is de klimaatimpact van één kopje thee alweer anderhalf keer groter dan nodig.

Duurzaamheid koffie

Zet je koffie op maat

Wereldwijd wordt er steeds meer koffie gedronken en met gemiddeld vier kopjes koffie per persoon per dag, is koffie de meest gedronken drank in Nederland. Wil jij de impact van jouw bakkie pleur reduceren? Dan kun je ervoor zorgen dat je je koffie – net als je thee – op maat zet. Dat betekent dat je enkel zoveel koffie maakt als er nodig is.
Bij filterkoffie moet je zelf goed inschatten dat je niet te veel zet. Meet daarom je koffie af met een koffieschepje en meet het water af met je koffiekopje. Bij een volautomatische koffiemachine zet je je koffie al automatisch op maat.

Cups, pads of toch filterkoffie?

Wie nadenkt over de duurzaamheid van koffie, denkt waarschijnlijk ook aan de verschillende verpakkingen waarin je het kunt kopen. Zo heb je cups en pads, waarin koffie elke keer los verpakt is, of filterkoffie, waarin alle koffie in één verpakking zit.
Het voordeel van cups en pads is dat ze verspilling voorkomen, doordat elk bakje koffie op maat wordt gezet. Wel zorgen cups en pads voor meer afval dan filterkoffie en mogen de cups en pads niet bij de GFT-afvalbak. Wel hebben sommige merken die cups aanbieden een eigen inzamelsysteem, waardoor de cups gerecycled kunnen worden. Andere cups, waarbij dit niet kan, gaan bij het restafval. Dit geldt ook als je cup is voorzien van een ‘OK Compost logo’, zegt Milieu Centraal. Deze cups composteren namelijk niet snel genoeg. Daarnaast mogen pads niet in de biobak, omdat deze voor een deel uit plastic bestaan.
OK compost logo 1127

Doe je koffie in een thermoskan

Zet je extra koffie? Doe dit dan in een thermoskan, zodat je het niet opnieuw hoeft op te warmen. Ook als je op een later tijdstip koffie wilt, kun je extra zetten, zodat het niet opnieuw gezet hoeft te worden. Dit argument geldt natuurlijk ook voor thee.

Zet je koffie energiezuinig

Ongeveer de helft van de klimaatimpact van jouw kopje koffie, zit ‘m in het koffiezetten zelf. Je kunt dit verminderen door je koffiezetapparaat energiezuinig te gebruiken. Schakel daarom je apparaat op tijd uit.

Koop koffie met een keurmerk

Net als bij thee bestaan er bij koffie varia keurmerken en legt het ene keurmerk meer nadruk op mens en werk en het andere op milieu. Je kunt letten op keurmerken als Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ, Biologisch en EKO. Wil je meer weten over de verschillende keurmerken? Ga dan naar deze Keurmerkenwijzer.
keurmerken koffie 1127

Hoe zwaar weegt melk in de duurzaamheid bij koffie of thee?

Drink je je koffie of thee met melk? Als je al genoeg zuivel op een dag binnenkrijgt, kun je ook hier klimaatwinst boeken door minder melk aan je koffie of thee toe te voegen. Veertien kopjes koffie staat qua duurzaamheid namelijk gelijk aan een koffie verkeerd, stelt Milieu Centraal.

Hoe gezond is een kopje koffie of thee?

Een kopje thee is gezonder dan de meeste kopjes koffie, maar je kunt beide dranken beter niet drinken na 8 uur ’s avonds vanwege de aanwezige cafeïne en theïne. Wel kun je kruidenthee drinken. Dat is een uitzondering, omdat hier geen cafeïne inzit.
Volgens het Voedingscentrum valt een kop koffie zonder suiker in een gezond eetpatroon. Gefilterde koffie is gezonder, want daar zit minder cafestol – de sterkste cholesterolverhogende stof – in. Begin 2015 concludeerde de Gezondheidsraad dat er grote bewijskracht is voor de gunstige effecten van koffie, mits iemand niet meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt. Twee tot vier koppen koffie (zonder suiker) zorgt namelijk voor 10 procent lager risico op coronaire hartziekten, de meest voorkomende hart- en vaatziekten, en beroerte en vijf koppen zorgt voor 30 procent lager risico op diabetes type 2.
Het drinken van thee heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert daarom ook om drie koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Dit verkleint de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk.
Bronnen: Consumentenbond, Milieu Centraal, voor de wereld van morgen

Wil je op je leefstijl letten? Doe mee aan Kassa’s Leefstijlprogramma

Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.

Stel je vraag op ons forum Vraag & Beantwoord

Heb jij een vraag over duurzaamheid? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!