Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe gaat het met de vergoeding van spoofing gedupeerden?

16-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5417 keer bekeken
  •  
Drie weken geleden kondigden de vier grootbanken (ING, ABN-AMRO, Rabobank en de Volksbank) onder druk van minister Hoekstra van Financiën aan dat zij de schade van slachtoffers van spoofing tóch gaan vergoeden. Dat was goed nieuws voor honderden bankklanten die in veel gevallen al hun spaargeld kwijt zijn geraakt met deze uiterst geraffineerde vorm van oplichting, maar betekent in veel gevallen niet dat het geld direct weer op hun rekening staat. Hoeveel mensen hebben hun geld inmiddels terug en hoe lang gaat het nog duren? En waarom worden sommige gevallen van spoofing toch afgewezen voor vergoeding?
De banken zeggen uit ‘coulance’ de slachtoffers van spoofing te compenseren. De Minister stelt in de Kamerbrief waarin de afspraken met de banken uiteengezet worden, dat een ‘coulancekader’ is opgesteld waarbinnen de banken het door spoofing buitgemaakte bedrag aan hun klanten vergoeden. Er zijn twee voorwaarden waaraan dan moet zijn voldaan:
1 - Er moet duidelijk misbruik van de naam of het telefoonnummer van de bank zijn gemaakt.
2 - Het slachtoffer moet aangifte hebben gedaan bij de politie en deze ook aan de bank hebben opgestuurd.

Vergoedingen

We vroegen Stichting GIBO, die opkomt voor de belangen van gedupeerden van Internetoplichting, hoeveel spoofing slachtoffers inmiddels hun geld terug hebben. ING gaat voortvarend te werk. Van de 564 ING-gedupeerden die zich bij GIBO meldden, zijn 127 mensen vergoed. ABN Amro, met 160 gedupeerden bij GIBO, is minder snel en heeft op dit moment 4 klanten vergoed. En van de 30 gedupeerden van de Volksbank hebben 24 mensen hun geld terug.

Afwijzingen

Ondanks de collectieve afspraken tussen de banken blijken een aantal klanten van de Volksbank toch gedeeltelijk of geheel afgewezen zijn voor vergoeding, ook al valt hun zaak in eerste instantie wel binnen de gestelde criteria. Zo kreeg Harry Eibergen, die zijn verhaal doet in de reportage, van de SNS bank te horen dat hij maar een vijfde van het schadebedrag vergoed zou krijgen. Dit volgens de bank omdat hij niet naar één maar naar meerdere rekeningnummers geld had overgemaakt tijdens het gespoofde telefoongesprek met een nep-medewerker van de SNS bank die belde met het echte nummer van de bank.

Na navraag van Kassa zegt de Volksbank nu toch complete coulance toe te gaan passen voor Harry en voor vergelijkbare gevallen die tot nu toe ook niet (volledig) gecompenseerd zijn. De complete reactie van de Volksbank lees je hier. Ook een ABN-AMRO klant kreeg een afwijzing van haar bank, twee dagen ná dat bekend werd dat de banken zouden gaan vergoeden. Zij verbaast zich over de brief, waarin de bank aangeeft dat zij geen recht heeft op vergoeding bij misbruik van haar bankrekening omdat ze zelf heeft ingelogd met haar eigen gegevens. Maar ABN-AMRO laat Kassa weten dat deze brief per abuis de nieuwe afspraken gekruist heeft, en de gedupeerde klant de daadwerkelijke reactie van de bank over haar spoofing zaak dus nog moet ontvangen.

Afwikkeling vergoeding

ING geeft aan inmiddels 30% van de gedupeerde klanten vergoed te hebben en verwacht voor half februari alle gedupeerden klanten die binnen het coulancekader vallen gecompenseerd te hebben. De complete reactie van ING lees je hier.

ABN Amro denkt over 1 à 2 maanden alle slachtoffers volgens de afspraken te hebben gecompenseerd en geeft aan momenteel bij sommige klanten opnieuw hun proces-verbaal op te vragen als dit niet in hun centrale terecht is gekomen of niet duidelijk was. De antwoorden van ABN Amro op onze vragen lees je hier.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor