Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe herken je huidkanker?

17-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
26006 keer bekeken
  •  
zonnebrandcreme 1127

De zomer komt er weer aan en daarmee de noodzaak om je goed in te smeren ook. Met 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar is dit de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Omdat het belangrijk is om alert te blijven op mogelijk verdachte signalen, praten we met dermatoloog Marlies Wakkee, die je tips geeft.

Als het om huidkanker gaat, zijn er drie verschillende vormen: het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcel-carcinoom en het melanoom. De carcinomen zijn vaker wel dan niet resultaat van verbranding vaak en lang indoor de zon. Bij het melanoom is onder andere verbranding in de jeugd een risicofactor.

Carcinoom

Het basaalcel- en plaveiselcel-carcinoom zijn zowel de meest voorkomende vormen van huidkanker als de best behandelbare. “Deze zien we heel vaak in het gezicht, op de borst, armen, onderbenen of handruggenen”, legt Wakkee uit. “Omdat het vaak voortkomt door blootstelling aan zonlicht ontstaan deze plekjes op plekken op de huid die het meeste zon zien.”

Van het basaalcelcarcinoom zijn er jaarlijks zo’n 48.000 nieuwe gevallen en van het plaveiselcel-carcinoom 14.000. Zoals gezegd zijn deze varianten bijzonder sterk verbonden met zonlicht. “Als er plekjes op je huid groeien die spontaan een wondje geven of pijnlijk zijn dan is dat iets waar je je huisarts voor moet raadplegen”, adviseert Wakkee.

Melanoom

In Nederland zijn er zo’n 7.000 nieuwe patiënten per jaar met een melanoom. Deze agressieve vorm van huidkanker zaait sneller uit dan andere vormen. Melanomen kunnen voort komen uit moedervlekken, maar kunnen ook uit het niets ontstaan. Om deze agressieve cellen snel te herkennen, raadt Wakkee de ABCDE-regel aan:

  • A: Asymmetrie, is de moedervlek asymmetrisch?
  • B: Begrenzing, is er een regelmatig onregelmatige of grillige rand?
  • C: Color (of kleur), heeft het 3 of meer verschillende kleuren?
  • D: Diameter, is de moedervlek groter dan 0,6 centimeter?
  • E: Evolutie, neemt de moedervlek in grootte toe?

Bij veel moedervlekken is het belangrijk om vooral te kijken naar moedervlekken die uit te toon vallen door bijvoorbeeld een andere kleur of grootte, ook wel het ‘lelijke eendje’ genoemd. Als de moedervlek aan een van bovenstaande criteria voldoet, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Verbranden als kind

Er wordt wel eens gezegd dat de kans op huidkanker verdrievoudigt als je als kind een keer verbrand bent. Maar volgens Wakkee is zo’n uitspraak niet hard te maken. “Als je een profiel maakt van iemand die kans heeft op een melanoom dan hoort verbranding op de kinderleeftijd daar wel bij, ja. Maar er harde risico cijfers verbinden per verbranding kan haast niet.”

Ook met een lichte huid of veel moedervlekken behoor je tot dit risicoprofiel. Tot slot is er ook een familiare aanleg voor. Als je uit een familie komt met een geschiedenis van huidkanker, is het verstandig om je huid goed in de gaten te houden en extra voorzichtig te zijn met de zon.

UV-werende kleding

Ook kleding kan je beschermen tegen uv-straling. “Kleding kan een deel van de straling tegenhouden”, legt Wakkee uit. “Hoe dikker de stof, hoe beter de bescherming. Als je het wilt controleren kan je een shirt bijvoorbeeld even tegen het licht houden om te kijken hoeveel er doorschijnt. Zo beschermen donkere stoffen je beter dan lichtere. Tot slot moet je wel altijd goed oppassen wanneer je het water in gaat met kleren aan. Daardoor gaat vrijwel alle bescherming verloren!”

Bron: KWF/Huidarts

Bekijk hier afgelopen Kassa uitzending over zonnebrandcrème:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor