Voor als je je afvraagt: moet ik mijn dekbed wel reinigen, ik was het overtrek toch regelmatig? Dekbedden, zowel zomer- als wintervarianten, kunnen een bron zijn van bacteriën, huisstofmijt en allergenen. Regelmatig reinigen is dus een must. Hoe vaak moet dit gebeuren? En stop je het dekbed gewoon in de wasmachine of moet deze naar de stomerij? Met deze adviezen houd je een dekbed schoon en verleng je de levensduur.
Al sinds omstreeks de jaren tachtig slapen de meeste mensen niet meer onder een laken en wollen deken. Een dekbed met bijpassend overtrek ligt lekkerder en is praktischer in gebruik.
Een schoon dekbed draagt bij aan een comfortabele nachtrust. Echter, door zweet, dode huidcellen en lichaamsvloeistoffen kunnen bacteriën en allergenen zich gaan ophopen.
Bij je thuis, maar zeker ook in zorginstellingen, is het met enige regelmaat wassen of laten stomen van het dekbed essentieel om een hygiënische slaapomgeving te behouden.
Huisstofmijt kan zich gaan nestelen in het dekbed, letterlijk en figuurlijk. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn een bekende oorzaak van allergieën en astma bij mensen.
Het zal niet verbazen, maar oudere dekbedden bevatten doorgaans meer huisstofmijt dan nieuwe. Regelmatig luchten en wassen of stomen helpt om de populatie mijten laag te houden.
In Nieuw-Zeeland is onderzoek gedaan bij 34 huishoudens naar huisstofmijt in synthetische dekbedden - gevuld met kunstmatige vezels - en donzen dekbedden.
In de studie werden in synthetische dekbedden tot 15 keer meer allergenen gevonden dan in de donzen varianten.
Waarom is dit? De verklaring hiervoor is dat synthetische materialen minder ademend zijn en meer vocht vasthouden. Dat creëert een gunstiger klimaat voor de huisstofmijt. Dons en veren zijn van nature meer ademend. De tijk (buitenstof) van donzen dekbedden is vaak wat dichter geweven, waardoor huisstofmijt moeilijker kan binnendringen.
Het spreekt dus voor zich dat niet alleen het dekbedovertrek maar ook het dekbed zelf regelmatig gestoomd of gewassen moet worden voor een goede slaapkamerhygiëne. Vlekken, bacteriën, dode huidcellen en huisstofmijt eruit wassen of stomen, is geen overbodige luxe.
Het algemene advies is om het dekbed minimaal één keer per jaar te reinigen. Wissel je tussen een zomer- en winterdekbed? Dan is het wisselmoment ideaal om het even te doen.
Als je last hebt van allergieën, 's nachts erg zweet of als er vervelende vlekken op zijn gekomen, dan is het raadzaam om het dekbed vaker te reinigen.
Het hangt van het dekbedmateriaal af of je het moet wassen in de wasmachine of moet laten stomen.
Over het algemeen geldt: wollen dekbedden kun je het beste laten stomen. Deze reinigingsmethode is geschikt is voor een kwetsbare vulling zoals wol. Het helpt de vorm en structuur van het dekbed te behouden.
Wassen is geschikter voor synthetische, katoenen, donzen en bamboe dekbedden. Deze vullingen zijn over het algemeen bestand tegen het water en het rondjes draaien van de wasmachine.
Weet je niet meer precies wat het wasvoorschrift is voor je dekbed? Dit vind je meestal op een label of etiket aan een van de randen van het dekbed.
Is het label niet (meer) aanwezig? Kijk dan even op de website van de fabrikant en zoek naar het wasvoorschrift bij jouw type dekbed.
Je donzen dekbed kan in de wasmachine, indien het label dit toestaat. Het wasvoorschrift geeft ook aan op welke temperatuur (40 of 60 graden) dit het beste kan. Gebruik een mild wasmiddel zoals een fijnwasmiddel of een speciaal donswasmiddel om je dekbed te reinigen.
Geeft het label aan dat je dekbed in de wasdroger mag? Tip: stop dan een paar tennisballen erbij in de droger om klontering van de donzen vulling te helpen voorkomen.
Lig je onder een groot (tweepersoons)dekbed dat niet in de trommel van je wasmachine past? Ga er dan mee langs een stomerij of wasserij.
De meeste synthetische dekbedden kunnen in de wasmachine gewassen worden op een temperatuur van maximaal 60 graden. Lees voor de zekerheid eerst het label. Kijk ook of het dekbed na de wasbeurt in de droger mag. Bij de meeste synthetische dekbedden is dit het geval.
Een dekbed van wol is vaak ongeschikt voor een wasbeurt in de wasmachine thuis, tenzij het label wat anders aangeeft. Dit houdt in dat je voor een chemische reinigingsbeurt bij de stomerij langs moet.
Dekbedden van zijde kunnen het beste chemisch gereinigd worden bij de stomerij. In de wasmachine kan dit dekbed krimpen, maar raadpleeg ook hier het waslabel even.
Dekbedden met een bamboe of katoenen vulling zijn meestal geschikt voor een wasbeurt in de wasmachine. Ook hier geeft het label uitsluitsel. Gebruik bij de wasbeurt een mild wasmiddel en vermijd hoge wastemperaturen om krimp te voorkomen.
Dekbedden van katoen of bamboe mogen in principe in de wasdroger, maar het is belangrijk om het waslabel te controleren voor specifieke instructies en aanbevelingen. Over het algemeen wordt aangeraden om de droger op een lage temperatuur in te stellen.
Kies je voor luchtdrogen, binnenshuis of buiten? Dat kan natuurlijk ook. Maar houd er dan rekening mee dat het drogen soms langer dan een dag kan duren. Houd in dat geval een vervangend dekbed paraat om onder te slapen.
Een dekbed wordt zeer intensief gebruikt en gaat niet eeuwig mee, dus wanneer moet je ‘m vervangen? Meestal wordt voorgeschreven om een levensduur van acht tot tien jaar aan te houden.
Je kunt aan de vulling vaak wel merken of het dekbed sleets aan het raken is. Deze blijft na enige jaren niet meer goed op zijn plek, gaat klonteren en op sommige plekken is het dekbed dan wat dunner aan het worden.
Benieuwd naar hoe vaak je het beddengoed moet verschonen? Raadpleeg deze tips en adviezen.
Bronnen: NCBI, VT wonen, Ihateironing.com, SwissSense
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!