Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe kun je computerbestanden écht verwijderen?

12-11-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
12928 keer bekeken
  •  
Harde schijf 1127

Iedereen heeft weleens een computerbestand dat niet meer nodig is. Een oude foto die weg mag of een digitaal kasboekje van enkele jaren geleden. Even op  'bestand verwijderen' drukken, de prullenbak leegmaken en klaar is kees… Toch? Wij leggen uit hoe je een bestand écht verwijdert.

Wanneer je een bestand verwijdert, zal deze in eerste instantie in de ‘prullenbak’ terechtkomen. Je computer bewaart dan de bestanden voor het geval je die per ongeluk hebt verwijderd. Zodoende kan je het bestand dan alsnog terugplaatsen. 

Bestand is bijna nooit helemaal weg

Als je zeker weet dat je de bestanden wilt verwijderen, dan kan je op “prullenbak leegmaken” klikken. Dat is vooral handig als je de computer wilt opschonen, omdat je die bijvoorbeeld wil verkopen. Je wilt immers niet dat een nieuwe eigenaar toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden. Maar weg is in dit geval niet helemaal weg. Wie een beetje handig is kan bestanden alsnog terughalen uit het digitale hiernamaals. Zelfs wanneer je de prullenbak hebt leeggemaakt! Hoe kan dit?

Informatie op de harde schijf

Bestanden worden vaak niet helemaal verwijderd. Op de harde schijf staat nog informatie opgeslagen over het bestand, waardoor het mogelijk is om die informatie weer opnieuw op te bouwen tot het oorspronkelijke bestand. Daarvoor kunnen data herstelprogramma’s worden gebruikt. Pas als de achtergebleven informatie is overschreven, dan is een bestand daadwerkelijk onherstelbaar geworden. 

Vergelijk het met potlood en papier

Je kan de opslag van een harde schijf vergelijken met het volgende: Je schrijft met scherp potlood een woord op een papiertje (dit is je bestand). Dat woord gum je vervolgens helemaal uit (je verwijdert het). Als je het papier vervolgens tegen het licht houdt, dan zie je mogelijk toch nog de afdruk van het potlood in het papier (deze informatie blijft achter op de harde schijf). Op die manier kan je alsnog die afdruk overtrekken met een potlood, waardoor de informatie is achterhaald (dit doet een herstelprogramma). Als je met een pen het woord helemaal doorkrast, dan is het niet meer terug te halen (je overschrijft de informatie).

Data herstelprogramma’s 

Een data herstelprogramma analyseert de harde schijf, waarna je een lijst ziet met alle bestanden waarvan nog informatie staat opgeslagen, zelfs wanneer die ooit zijn verwijderd. In een deel van de gevallen kan het bestand dan hersteld worden. Een data herstelprogramma kan dus een uitkomst bieden wanneer je een belangrijk bestand bent kwijtgeraakt die ooit is opgeslagen op de computer. Het is niet altijd mogelijk om een bestand te herstellen. Wanneer de informatie is beschadigd doordat het (gedeeltelijk) is overschreven, dan is het bestand niet meer terug te halen.

Wat jij kan, kan iemand anders ook

Hoewel het heel handig is dat je een bestand kan terughalen, is het wel belangrijk om je te realiseren dat andere mensen dus óók jouw bestanden kunnen terughalen. Houd hier dus rekening mee als je een oude computer weggeeft of verkoopt. De computer simpelweg terugzetten naar de fabrieksinstellingen is ook niet genoeg.

Hoe verwijder je een bestand definitief? 

Door een bestand te overschrijven kun je voorkomen dat iemand anders ooit nog bij je bestanden kan komen. Het is dan natuurlijk goed om te weten welke opties je hebt om dit te doen. 

Doorgaans is één keer overschrijven genoeg, maar als het om zeer vertrouwelijke bestanden gaat, kan het nooit kwaad om de schijf meerdere keren te overschrijven. Zo weet je zeker dat er geen enkel stukje informatie achterblijft.

Welke programma’s kun je gebruiken?

Er zijn verschillende programma’s te vinden die gemaakt zijn om bestanden en schijfruimte te overschrijven. Sommige programma’s zijn ervoor gemaakt om alleen de ruimte te overschrijven terwijl je de computer gebruikt zoals gewoonlijk. Andere programma’s zijn in staat om de gehele harde schijf volledig te verwijderen, inclusief het besturingssysteem. Zo is er voor ieder doel een oplossing. 

Simpel en gebruiksvriendelijk

Diverse sites, waaronder die van de Consumentenbond en Pcmweb benoemen het programma “Eraser” als een goede, simpele en gratis manier om je bestanden grondig te verwijderen. Ook “Ccleaner” wordt aangedragen als een gratis programma om de klus te klaren. Het zijn beide gebruiksvriendelijke programma’s die op een simpele manier grondig bestanden verwijderen.

Minder gebruiksvriendelijk, maar grondig

Heb je te maken met gevoelige informatie waarvan je 100 procent zeker wil zijn dat het op geen enkele manier is terug te halen? Dan kom je al gauw uit op een programma zoals “Darik’s Boot and Nuke.” Zowel Pcmweb, de Consumentenbond als Hardeschijfverwijderen.nl geven dit programma aan als optie. Dat programma overschrijft één tot vijfendertig keer alle informatie op de harde schijf. Het nadeel is dat het een minder gebruiksvriendelijk programma is en dat ook het besturingssysteem (Windows, Linux of Mac OS) standaard wordt verwijderd. Je moet dus goed weten wat je doet!

Naast “Darik’s Boot and Nuke” zijn er meerdere programma’s om alle data te vernietigen. “Killdisk” is een alternatief. Een laatste optie is om een goed aangeschreven bedrijf te benaderen die zich specialiseert in datavernietiging, al hangt daar wel een prijskaartje aan.

Tot slot de analoge optie

Weet je zeker dat je de gegevensdrager niet wilt verkopen of weggeven? Dan kan je natuurlijk ook altijd de meest effectieve manier gebruiken die de mensheid al duizenden jaren toepast om van ongewenste spullen af te komen: De harde schijf volledig kapot maken. Vergeet dan niet om daarna langs een recyclestation te gaan.

Bron: Consumentenbond, Hardeschijfvernietigen.com, Infonu.nl, Pcmweb 

Heb jij een vraag over bestanden verwijderen? Of over een andere consumentenkwestie? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor