Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe kun je milieuvriendelijk hout herkennen?

18-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1866 keer bekeken
  •  
Hout

Hout wordt voor heel veel toepassingen gebruikt; meubels, vloeren, gitaren, potloden, kozijnen… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Forumgebruiker Rob Kelder vraagt zich af hoe je verantwoord geproduceerd hout kunt herkennen. Wij leggen het je uit.

Hout moet gekapt, bewerkt en vervoerd worden. Daar zijn weinig fossiele brandstoffen voor nodig (namelijk gas, kolen en olie). Daarnaast kunnen bomen opnieuw geplant worden, is het hout te hergebruiken en is het biologisch afbreekbaar. Hout is dus in principe een mooi natuurproduct. Er is alleen wel een grote maar: alleen hout uit duurzaam beheerde bossen is milieuvriendelijk en als het zo lang mogelijk mee kan gaan.

Keurmerken

Verantwoord hout kun je herkennen aan de keurmerken FSC en PEFC. Als hout zo’n keurmerk heeft, dan komt het gegarandeerd uit duurzaam beheerde bossen. Ben je bezig met het verbouwen van je huis? Dan kun je de aannemer vragen om hout met een van de twee keurmerken te gebruiken.

Ben je op zoek naar een houten tafel en ben je al in de winkel? Dan kun je het navragen bij de verkoper. Weet de verkoper het niet? Dan kan de verkoper - maar ook jijzelf - leveranciers van hout uit verantwoord beheerd bos opzoeken in het Houtdatabase en het Houtadresboek.

Heel soms kun je ook het MTCS-keurmerk tegenkomen. Dit is een Maleisisch keurmerk dat goedgekeurd is in onder andere Nederland.

fsc_pefc

Geïmpregneerd en gemodificeerd hout

Je hebt naast het FSC- en PEFC-keurmerk ook het KOMO-keurmerk. Dit keurmerk staat bij milieuvriendelijk geïmpregneerd hout en betekent dat hout op een verantwoorde manier behandeld is met chemische middelen. Chemische middelen worden gebruikt om verrotting tegen te gaan, maar ze zijn wel schadelijk voor het milieu. Het KOMO-keurmerk geeft aan dat geïmpregneerd hout getest is op fixatie van de bestrijdingsmiddelen in het hout. Dat wil zeggen dat de bestrijdingsmiddelen in het hout blijven zitten en er niet uitkomen. Dat is minder schadelijk voor het milieu.

Door geïmpregneerd hout is tropisch hardhout minder nodig. Dat zorgt er vervolgens voor dat de druk op tropische bossen vermindert. Maar geïmpregneerd hout heeft wel een paar nadelen: er is een kans dat giftige stoffen in de bodem terecht kunnen komen en het hout is niet te recyclen.

Naast geïmpregneerd hout heb je ook gemodificeerd hout. Dat betekent dat de eigenschappen van het hout verbeterd zijn door het met azijn te bewerken of in een bad met kokend water te dompelen. Dit hout kan hergebruikt worden omdat het geen giftige stoffen bevat.

Jaarlijks verdwijnen er bossen met een oppervlak twintig keer zo groot als Nederland. Waardevolle planten- en diersoorten verdwijnen en vruchtbare grond spoelt weg. Er kan geen CO2 meer opgenomen worden als bossen verdwijnen en dat heeft vervolgens weer een grote invloed op de klimaatverandering.

Soorten hout

Er zijn verschillende soorten hout geschikt voor diverse doeleinden. Zo kun je buitenshuis voor bijvoorbeeld tuinmeubels en schuttingen het beste hardere houtsoorten gebruiken, zoals eiken, kastanje, douglas, lariks of robinia. Deze soorten zijn beter bestand tegen vocht.  Voor binnenshuis kun je grenen- of vurenhout gebruiken. Verder is hardhout uit Europa een betere keuze voor het milieu dan tropisch hout.

Gerecycled hout

Gerecycled hout of tweedehands hout is het milieuvriendelijkst. Producten van hout met het label FSC-Recycle zijn gemaakt van minimaal 85 procent gerecycled hout.

Hout op de juiste manier weggooien

Er zijn verschillende manieren om hout op een verantwoorde manier weg te gooien. Als het hout niet hergebruikt kan worden maar nog wel goed is, dan kun je het naar een kringloopwinkel of handel in bouwmaterialen brengen. Het weggooien van A-hout, B-hout en C-hout gaat niet op dezelfde manier. Lees op de website van Milieu Centraal meer over hoe je hout op een juiste manier kunt weggooien.

Bronnen: NBvT, Milieu Centraal

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor