Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe staat het nu met 5G?

29-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
402 keer bekeken
  •  
5G mast netwerk 1127
Nederland maakt zich al een tijdje klaar voor de komst van de nieuwe generatie mobiel netwerken: 5G. Vorig jaar juli zetten we al voor je op een rij wat je moet weten over 5G. Inmiddels is er een hoop veranderd. Tijd voor een update! 

Wat is 5G?

Zoals we in een eerder artikel over 5G al schreven, werken allerlei bedrijven hard aan de opvolger van 3G en 4G voor mobiel internet en bellen, namelijk 5G. Met deze nieuwe generatie mobiel netwerken zullen apparaten sneller met elkaar kunnen communiceren. Hoeveel sneller 5G gaat worden ten opzichte van 3G en 4G, is op dit moment nog niet duidelijk.

Wat is de rol van telecomaanbieders (en de consument)?

De telecomaanbieders bepalen welke technologie zij aanbieden. Hiermee spelen ze in op de vraag van consumenten. Aangezien de consument en de bedrijfswereld de laatste jaren steeds meer data zijn gaan gebruiken, neemt de vraag naar deze data alleen maar toe.
Overal in Nederland moet een telecomaanbieder jou een minimale datasnelheid aan kunnen bieden. Deze eis vanuit de overheid wordt ook wel een ‘dekkingseis’ genoemd. Om consumenten van 5G te kunnen voorzien, hebben aanbieders frequenties nodig. Sinds 2018 mogen Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie en bedrijven al testen met 5G-technologie, maar konden ze deze nog niet aanbieden.

Hoe zit het met de 5G-frequenties?

Om 5G aan te kunnen bieden, dienen telecomaanbieders eerst frequenties te kopen. Op 29 juni 2020 veilde de Rijksoverheid de eerste frequentiebanden, namelijk voor de 700-, 1400- en 2100-MHz-frequenties. De 700-MHz band is het meest geschikt voor 5G.
Zoals we in 2019 al vertelden, stuurde het kabinet op de veiling aan op een evenwichtige verdeling van frequenties voor mobiele communicatie tussen de drie grote telecomaanbieders. Geen enkel bedrijf mocht namelijk aan het einde van de veiling over meer dan 40 procent van de totaal beschikbare frequentieruimte beschikken. Hierbij werden de huidige vergunningen ook meegerekend.

Wie is er in het bezit van de vergunningen?

De frequentiebanden werden via een meerrondenveiling verdeeld. De drie banden waren middels in totaal 26 vergunningen met een looptijd van twintig jaar te verkrijgen. In totaal haalde de veiling maar liefst 1,23 miljard euro op. Drie deelnemers, namelijk KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, waren tot de veiling toegelaten. Iedere aanbieder heeft ongeveer een gelijk aantal vergunningen verkregen. KPN legde 416 miljoen euro neer voor een aantal frequenties.
In 2022 vindt er nog een frequentie-veiling plaats, maakte de Rijksoverheid bekend. Dan wordt de 3,5 Gigahertz-frequentie geveild. Daarna volgt er ook nog een 26 GHz-frequentie.
Met de op de veiling verkregen frequenties gaan de verschillende providers een landelijk dekkend 5G-netwerk aanbieden. Aan de verkregen frequentie-vergunningen zitten ook diverse verplichtingen. Zo eist staatssecretaris Monica Keijzer dat Nederland uiteindelijk een 5G-dekking heeft van minimaal 98 procent met een gemiddelde mobiele snelheid van 100 megabit per seconde. Doordat de beschikbare frequentieruimte onder de drie biedende partijen gelijkwaardig is verdeeld op de veiling, ziet het ernaar uit dat de drie partijen straks ook gelijkwaardige 5G-netwerken kunnen aanbieden.

Wanneer heeft Nederland een dekkend 5G-netwerk?

De verwachting is dat Nederland eind 2020 een werkend 5G-netwerk heeft. Zodra het technische aspect van de eerdergenoemde veiling is afgerond, waarbij wordt gekeken welke stukken van de frequentie welke provider krijgt, is de weg vrij voor providers om 5G te activeren.
Hoe snel Nederland dan een dekkend 5G-netwerk heeft, is nog niet duidelijk. Het is afhankelijk van of de techniek van de telecomaanbieders het al geheel toelaat. Wel maakte T-mobile na de veiling bekend de 700-MHz band direct in te gaan zetten voor 5G. Op dit moment is de aanbieder het 5G-netwerk op verschillende plekken in Nederland al wel aan het testen, zoals het ook aangeeft in het onderstaande Twitter-bericht.
VodafoneZiggo was in mei al begonnen met het aanbieden van 5G via frequenties die ook worden ingezet voor 4G. Deze telecomprovider zal het 5G-netwerk straks verder uitbouwen op alle beschikbare frequenties. Hoe ver de ontwikkelingen staan bij KPN, is nog niet bekend.

Zijn er al 5G-abonnementen?

Hoewel het 5G-netwerk nog niet overal live is, bieden verschillende aanbieders al wel 5G-abonnementen aan. Zo bood T-Mobile al vanaf februari een 5G-abonnement aan. Klanten kunnen met zo’n abonnement gebruik maken van 5G, zodra het netwerk op 28 juli live gaat. Ook krijgen bestaande klanten met T-Mobile Go Unlimited op termijn toegang tot het 5G-netwerk. Bij Vodafone zit het 5G-netwerk standaard in de Red abonnementen. Als je een Start abonnement hebt, dien je gebruik te maken van de add-on optie voor het verkrijgen van 5G. KPN kondigde eind 2019 al 5G-ready abonnementen aan met de komst van KPN Hussel. Vanaf dinsdag 28 juli 2020 zet KPN zijn vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie aan. Dan kunnen klanten in het grootste deel van de Randstad en Eindhoven met een geschikt toestel hiervan gebruikmaken.

Wordt mijn abonnement duurder door 5G?

Gaat de prijs voor nieuwe abonnementen dan nu omhoog? Volgens econoom Mathijs Bouman niet, meldt Business Insider. Hij geeft aan dat de kosten die een bedrijf betaald op de veiling, nooit worden doorberekend in de prijs van een abonnement. De kosten worden betaald uit de winst.
Bron: Business Insider, NOS, Rijksoverheid, RTL Nieuws, Tweakers
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor