Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoeveel contant geld kun je maximaal opnemen? Dit is de opnamelimiet per bank

  •  
Vandaag
  •  
leestijd 14 minuten
  •  
10025 keer bekeken
  •  
geldautomaten_1280px

Links een individuele geldautomaat, rechts een geldautomaat van Geldmaat, beiden gefotografeerd in het centrum van de gemeente Hilversum

© Kassa

Mensen betalen steeds vaker met hun pinpas of smartphone en het gebruik van contant geld neemt al jaren af. Maar verdwijnen? Nee hoor. Burgers kregen onlangs zelfs het dringende advies om contant geld in huis te hebben voor noodgevallen. Hoeveel contant geld kun je maximaal eigenlijk opnemen? We zetten per bank de opnamelimieten op een rij.

Contant geld wordt weliswaar ieder jaar iets minder gebruikt als betaalmiddel, maar zal voorlopig niet verdwijnen. Sterker nog, het gebruik van contant geld als betaalmiddel is momenteel zelfs vrij stabiel. Volgens Betaalvereniging Nederland werd zowel in 2023 als in 2024 nog altijd ongeveer 20 procent van alle winkelbetalingen gedaan met contant geld, oftewel één op de vijf betalingen.

Banken hechten er bovendien aan dat contant geld beschikbaar blijft als betaalmiddel en hebben dat niet lang geleden zelfs vastgelegd in een convenant (.pdf). Niet iedereen is immers even digitaal zelfredzaam.

Vooral mensen die digitaal minder vaardig zijn én die weinig te besteden hebben, kunnen met contant geld beter grip houden op hun uitgaven. Wie wél digitaal vaardig is, kan goed grip houden op uitgaven met de mogelijkheden die veel bankapps bieden.

Daarnaast spelen ook andere factoren mogelijk een rol. Zaken als opleidingsniveau, migratieachtergrond en eventuele fysieke of verstandelijke beperkingen kunnen van invloed zijn op de mate van (digitale) zelfredzaamheid. Zo kunnen óók deze factoren de voorkeur voor bepaalde betaalmethodes dus mede helpen bepalen.

Advies banken: "Houd contant geld in huis voor noodgevallen"

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) adviseerde burgers eind 2024 zelfs om ervoor te zorgen dat ze standaard een hoeveelheid contant geld in huis hebben voor noodgevallen. Dit advies werd uitgebracht in verband met de toegenomen geopolitieke spanningen.

Mocht de (digitale) betaalinfrastructuur bijvoorbeeld tijdelijk bezwijken als gevolg van een cyberaanval, dan is het van belang dat burgers zich financieel kunnen redden. En dan moeten ze genoeg contant geld hebben om wat essentiële benodigdheden te kunnen kopen waar ze in ieder geval een paar dagen mee door kunnen komen.

Hoeveel contant geld zou je eigenlijk in huis moeten hebben voor noodgevallen? Dat vroeg Kassa onlangs aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Dit artikel loopt verder na onderstaande link.

Is er een limiet aan de hoeveel geld die je maximaal kunt opnemen?

Je kunt bij geen enkele geldautomaat ongelimiteerd contant geld opnemen. Er is dus per definitie sprake van een opnamelimiet.

Deze opnamelimiet verschilt per bank en bij sommige banken zelfs per betaalpakket. Mensen hebben immers verschillende inkomsten- en uitgavenpatronen en mensen hebben als gevolg daarvan ook uiteenlopende financiële behoeftes. Veel mensen stemmen de keuze voor hun bank en/of betaalpakket af op hun bestedingspatroon.

Er is vrijwel altijd sprake van een dagelijkse opnamelimiet, maar niet altijd: de Rabobank werkt bijvoorbeeld met een wekelijkse opnamelimiet. Sommige banken bieden klanten bovendien de mogelijkheid om hun opnamelimiet tijdelijk te verhogen of juist te verlagen, maar ook dat geldt niet voor iedere bank.

Kortom, banken hebben hier onderling géén collectieve afspraken over gemaakt en het is een beetje een wirwar aan regels, regelingen en uitzonderingen. Maar dát er sprake is van een opnamelimiet staat in ieder geval vast, ongeacht bij welke bank je zit of welk betaalpakket je hebt. En daar zijn verschillende redenen voor.

NB: Het verhogen – of juist verlagen – van je betaallimiet is bij banken overigens wél mogelijk, maar dat is technisch een heel ander verhaal. Waarom? Omdat dat gaat om overschrijvingen (girale overboekingen) of pinbetalingen met je betaalpas waar géén contant geld bij komt kijken. Het aanpassen van de limieten voor girale overboekingen en het aanpassen van de limieten voor betalingen met je betaalpas komen in dit artikel niet. aanbod.

Veiligheid: Bescherming tegen diefstal en oplichting

Veiligheid is een belangrijke reden: denk bijvoorbeeld aan diefstal. Als jij een enorm geldbedrag uit een geldautomaat opneemt, ben je in potentie een gewild doelwit. De potentiële financiële schade wordt immers een stuk groter als er geen sprake is van een opnamelimiet en je in theorie met één druk op de knop (tien)duizenden euro's uit de muur kunt trekken zolang je saldo toereikend is.

Dit geldt vanzelfsprekend ook voor zaken als oplichting. Zo is bankhelpdeskfraude al jaren een gigantisch probleem. Bankhelpdeskfraude leidt jaarlijks tot tientallen miljoenen euro's aan schade. Cijfers over 2024 zijn nog niet bekend, maar in 2023 is de totale schade als gevolg van bankhelpdeskfraude flink gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Oplichters doen zich tegenwoordig vaker voor als nepagent dan als bankmedewerker. In 2024 zijn ruim 8300 incidenten met nepagenten geregistreerd door de politie, ongeveer vijftien (!) keer zo veel als het jaar ervoor. En van nepagenten is bekend dat ze "soms ook proberen om de bankpas en pincode mee te krijgen."

Als oplichters jouw bankpas én pincode weten te ontfutselen, kunnen ze in één handeling met je volledige saldo aan de haal gaan, mocht er geen sprake zijn van een opnamelimiet. En dan hebben mensen met een wat groter vermogen direct een enorm probleem, mocht dit ze overkomen.

Witwassen

Een andere reden is het beperken van het risico op witwassen. Voor criminelen kan het interessant zijn om ongehinderd in één keer grote sommen geld op te (laten) nemen. Er is dan wel een papieren spoor waaruit blijkt dat er een groot bedrag aan contant geld is opgenomen, maar waar dat geld vervolgens aan wordt uitgegeven, is stukken lastiger te traceren. Zo onthulde Zembla vorig jaar dat specifiek onafhankelijke geldautomaten – die door een winkelier zelf kunnen worden bijgevuld met contant geld uit zijn eigen winkelkassa – eenvoudig kunnen worden misbruikt voor witwaspraktijken.

Om die reden is er een wet in de maak die contante betalingen boven de 3.000 euro verbiedt. In de Tweede Kamer is het wetsvoorstel op 24 september 2024 overigens al goedgekeurd, alleen de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen.

Momenteel is er nog geen sprake van een wettelijke limiet voor contante betalingen. Wél zijn verkopers verplicht om een cliëntenonderzoek te doen bij aankopen boven de 10.000 euro indien er contant wordt betaald. Het staat verkopers daarnaast overigens vrij om contante betalingen boven een bepaald bedrag te weigeren of er zelfs voor te kiezen om überhaupt geen contant geld te accepteren. Maar er is óók wetgeving in de maak die verschillende soorten ondernemers juist zal verplichten om contant geld als betaalmiddel te accepteren voor aankopen tot maximaal 3.000 euro.

Hoe zit dat eigenlijk met winkeliers die contant geld weigeren? Mag dat wel of niet? En wat zijn daar precies de regels voor? In onderstaande artikel lees je er meer over. Dit artikel loopt verder na deze link.

Hoge bedragen

Als we spreken over opnamelimieten gaat het over het algemeen om behoorlijke bedragen, bedragen die vaker wel dan niet ver buiten het huishoudboekje van de doorsnee Nederlander vallen.

Het kan incidenteel uiteraard gebeuren dat je een groot geldbedrag contant betaalt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of om een aanbetaling te doen in een meubelzaak. Dergelijke hoge bedragen kun je in meerdere sessies uit een geldautomaat trekken na het tijdelijk verhogen van jouw opnamelimiet, mocht jouw bank deze optie bieden. Dat zijn in principe incidentele uitgaven en veel mensen weten wel dat ze voor zulke grote uitgaven hun opnamelimiet tijdelijk moeten verhogen.

Geld afhalen bij de balie van een bankkantoor was vroeger vrij normaal, maar is tegenwoordig in onbruik geraakt. Veel fysieke kantoren van banken waar klanten terecht konden, zijn de afgelopen jaren immers uit het straatbeeld verdwenen en veel meer dienstverlening vindt tegenwoordig online plaats. Woordvoerder Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland zegt zelfs: "Ik ken geen gewone consumentenbank waar dat nog kan. Het kan echt alleen nog bij geldautomaten."

Maar wie wekelijks een bedrag pint voor de boodschappen en overige alledaagse uitgaven, zal in de praktijk eigenlijk niet op problemen stuiten vanwege het feit dat banken een opnamelimiet hanteren. Dat komt door het doodeenvoudige feit dat de opnamelimieten van de meeste banken behoorlijk ruim zijn en vrijwel niemand honderden euro's per dag of zelfs duizenden euro's per week nodig heeft om in de dagelijkse kosten van levensonderhoud te voorzien.

Bovenstaande gaat over de limiet die je van veel banken 'gratis' kunt opnemen. Meer opnemen is mogelijk, maar bij bepaalde pakketten van jouw bank moet je dan wél een vergoeding betalen.

Kost contant geld opnemen eigenlijk geld? En maakt het uit bij welke geldautomaat je geld opneemt?

In Nederland zie je voornamelijk geldautomaten van Geldmaat in het straatbeeld, herkenbaar aan de karakteristieke gele kleur. Ruim driekwart van alle geldautomaten in Nederland is van Geldmaat, een initiatief van de drie grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank. Daarnaast zijn er ook onafhankelijke geldautomaten, die voornamelijk in particuliere winkelpanden staan of aan de gevel daarvan bevestigd zijn.

Moet je eigenlijk betalen als je contant geld opneemt bij een Geldmaat? En hoe zit het met de kosten als je dat bij een onafhankelijke geldautomaat doet? Rekenen commerciële aanbieders van onafhankelijke geldautomaten afwijkende tarieven voor de opname van contant geld? Of kost geld opnemen in principe niks, ongeacht bij welke automaat je geld opneemt?

We vragen het na bij Betaalvereniging Nederland. Woordvoerder Berend Jan Beugel stelt: "Een aanbieder van geldautomaten in de EU mag voor de vergoedingen van gebruikers geen onderscheid maken tussen gebruikers uit verschillende EU-landen. Wél mag een aanbieder verschillende kosten hanteren voor 'eigen' klanten en voor klanten van andere banken. Dat zie je bijvoorbeeld veel in Duitsland."

En hoe zit dat specifiek in Nederland? Beugel vervolgt: "Voor zover ik heb kunnen vaststellen, kan ik bij alle soorten geldautomaten in Nederland 'gratis' geld opnemen met een gewone EU-bankpas van Maestro of V PAY*. De geldautomaten brengen daar geen eigen kosten voor in rekening. Als een geldautomaat dat wél doet, dan moet de gebruiker dat goed kunnen zien vóórdat die de geldopname goedkeurt."

Wie met een Nederlandse bankpas geld opneemt bij een Nederlandse geldautomaat, betaalt dus géén transactiekosten aan de geldautomaat. Of het een geldautomaat van Geldmaat is of een geldautomaat van een onafhankelijke aanbieder, maakt in beginsel niet uit.

Mocht jouw bank toch geld in rekening brengen voor het opnemen van contant geld binnen Nederland, bijvoorbeeld als je bij een onafhankelijke geldautomaat geld opneemt in plaats van bij een Geldmaat? Dan is dat één van de voorwaarden van jouw specifieke betaalpakket bij jouw bank, en géén voorwaarde van de geldautomaat waar je contant geld opneemt.

Voor Nederlandse rekeninghouders in Nederland geldt dus: het is altijd de bank die de hoogte van eventuele tarieven betaalt, niet de geldautomaat.

*Banken zijn momenteel bezig om Maestro- en V PAY-betaalpassen uit te faseren en te vervangen door vernieuwde betaalpassen van Visa Debit en Debit Mastercard. Rekeninghouders hoeven daar zelf niks voor te doen: zodra hun huidige bankpas verloopt, krijgen ze van de bank een nieuw exemplaar. Met de nieuwe passen wordt het iets makkelijker om in winkels in het buitenland te betalen, en dat geldt óók voor betalingen in buitenlandse webshops.

Welke soorten geldautomaten zijn er eigenlijk in Nederland?

Contant geld opnemen? Bij deze geldautomaten kun je terecht
In 2024 waren er in Nederland exact 5.001 geldautomaten. Dit aantal is sinds 2021 vrij stabiel. Dat blijkt uit de Toegankelijkheidsmonitor Consumenten en Ondernemers 2024 (.pdf) van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. In dit document wordt de meest actuele stand van zaken wat betreft verschillende aspecten van het betalingsverkeer op een rij gezet.

GELDMAAT

Verreweg het grootste deel van de geldautomaten in Nederland – vorig jaar ruim 3.800 stuks – zijn van Geldmaat.

Deze geldautomaat in de karakteristieke gele kleur is een bekende verschijning in het straatbeeld en valt ook te vinden in verschillende winkels en supermarkten. Dit is de officiële geldautomaat van de Nederlandse banken ING, ABN AMRO en Rabobank. Klanten van alle Nederlandse banken kunnen geld opnemen bij een Geldmaat, maar alléén klanten van de drie genoemde banken kunnen daarnaast ook gebruik maken van aanvullende diensten. Denk dan aan het wijzigen van pincodes en bij sommige automaten ook het storten van bankbiljetten en/of muntgeld.

ONAFHANKELIJKE GELDAUTOMATEN

Er zijn daarnaast ook onafhankelijke geldautomaten, in 2024 waren dat er 1.120. We vragen Betaalvereniging Nederland of ze ons wellicht kunnen vertellen welke andere aanbieders er geldautomaten exploiteren in Nederland, om zo tot een volledig beeld te komen. 

Persvoorlichter Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland wijst ons op de geldautomaten van Travelex (voorheen GWK Travelex), EuronetYourCash en In2Retail. Eerstgenoemde vind je voornamelijk op NS-treinstations, al zijn er vorig jaar 24 van de 42 gesloten uit angst voor plofkraken. De rest vind je voornamelijk aan gevels van winkels of in de vorm van automaten die in bepaalde winkels zijn geplaatst.

Voor winkeliers kan het commercieel interessant zijn om een geldautomaat in de winkel of aan de gevel te plaatsen, omdat dit zorgt voor extra aanloop en in theorie dus voor extra omzet. Wie eenmaal in de winkel is om geld op te nemen, is eerder geneigd om ter plekke iets aan te schaffen, is het idee. Ook kunnen deze ondernemers verdienen aan buitenlanders uit niet-eurolanden die euro's opnemen, en wel via de wisselkoers. De door de automaat gehanteerde wisselkoers wijkt namelijk altijd af van de daadwerkelijke wisselkoers. En ze verdienen sowieso aan buitenlanders van buiten de EU in verband met de extra opnamevergoeding.

Overigens vonden wij zelf nog een geldautomaat van het bedrijf AllTransact, te zien op de afbeelding bovenaan dit artikel. Informatie over deze geldautomaat is echter zo summier dat we vermoeden dat er slechts een handvol van deze geldautomaten in Nederland zijn.

LOCATIEWIJZER - WAAR KUN JE EEN GELDAUTOMAAT VINDEN?

Wie contant geld nodig heeft, weet waarschijnlijk wel waar de dichtstbijzijnde geldautomaat is. Maar als deze een storing heeft of wanneer je in een voor jou onbekende stad bent, is het prettig als je snel kunt opzoeken waar de dichtstbijzijnde geldautomaat zich bevindt. Die vind je met behulp van onderstaande links.

- Locatiewijzer Geldmaat (let op: alléén voor Geldmaat!)
- Global ATM Locator van VISA (let op: Engelstalig, wél wereldwijd)
- MasterCard ATM Locator van MasterCard (let op: Engelstalig, wél wereldwijd)

Hoe hoog zijn de opnamelimieten eigenlijk per bank?

We weten nu dat de kosten voor het opnemen van contant geld worden bepaald door de bank, niet door exploitanten van geldautomaten. Maar hoe zit dat eigenlijk met de opnamelimieten?

Hoeveel geld je maximaal per tijdsvak (een dag of een week) kunt opnemen, is eveneens afhankelijk van jouw bank en soms zelfs van jouw betaalpakket. Tijd om de opnamelimieten van de grootste, meest bekende banken eens nader onder de loep te nemen.

We hebben het in dit artikel specifiek over opnamelimieten die Nederlandse banken hanteren voor hun klanten die met een bankpas van een Nederlands rekeningnummer contant geld opnemen bij Nederlandse geldautomaten.

Automaten in het buitenland laten we buiten beschouwing, net als de eventuele kosten die houders van betaalpassen van buitenlandse banken in Nederland moeten betalen voor het opnemen van contant geld. Wél geldt in algemene zin: als jouw bank géén aparte kosten doorberekent voor een geldopname bij een onafhankelijke geldautomaat in Nederland, dan mag dat óók niet bij geldopnamen in andere eurolanden.

Hoeveel contant geld kunnen klanten van ING opnemen?

Wie een rekening heeft bij ING, heeft standaard een opnamelimiet van 500 euro per dag. Dat komt neer op 3.500 euro per week.

Via de ING-app kunnen klanten hun dagelijkse opnamelimiet echter verhogen, bijvoorbeeld als ze een grote(re) aankoop contant willen voldoen. De maximale opnamelimiet die klanten van ING kunnen instellen, is 5.000 euro per dag.

Wat kost het opnemen van contant geld voor klanten van ING?

Klanten van ING kunnen binnen Nederland in principe gratis contant geld opnemen, maar daarbij verwijst ING haar klanten wél specifiek naar de (eigen) geldautomaten van Geldmaat. Volgens woordvoerder Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland suggereert deze verwijzing echter niet dat klanten van ING bij andere aanbieders van geldautomaten wél moeten betalen: "Qua kosten voor de kaarthouder maakt ING volgens mij geen onderscheid tussen Geldmaat en andere aanbieders. Tot nu toe zie ik dat alleen bij Rabobank."

Wél zijn er twee uitzonderingen.

  • Houders van een ING OranjePakket met korting betalen 80 cent per transactie. Klanten met dit pakket betalen overigens een lager basistarief, maar moeten wél extra betalen voor aanvullende diensten.
  • Houders van een ING Studentenrekening mogen 12 keer per kalenderjaar gratis contant geld opnemen. Daarna betalen ze een tarief van 80 cent per transactie.

Meer over contant geld opnemen lees je op de website van ING.

Hoeveel contant geld kunnen klanten van de Rabobank opnemen?

De Rabobank werkt met een weeklimiet in plaats van een daglimiet. Standaard kunnen klanten van de Rabobank een bedrag van 1.250 euro per week contant opnemen met hun betaalpas.

Dat geldt voor geldopnames bij een Geldmaat, want over onafhankelijke geldautomaten zegt de Rabobank: "Bij geldautomaten die niet van Geldmaat zijn, kun je één keer per dag tot 250 euro opnemen."

Ook hier zijn weer twee uitzonderingen op de standaardregelingen:

  • Klanten met een Rabo Riantpakket kunnen 5.000 euro per week contant opnemen bij een Geldmaat.
  • Klanten met een Rabo JongerenRekening (beschikbaar voor iedereen jonger dan 18) kunnen 250 euro per week contant opnemen bij een Geldmaat.

Ook de Rabobank biedt klanten de mogelijkheid om de maximale opnamelimieten naar eigen inzicht te verhogen of juist te verlagen. De maximale limiet die klanten kunnen instellen als daglimiet is 5.000 euro per dag.

Wat kost het opnemen van contant geld voor klanten van de Rabobank?

Over de kosten stelt de Rabobank dat het opnemen van contant geld gratis is als je dat doet bij een automaat van Geldmaat. Bij alle andere geldautomaten betaal je als klant van de Rabobank een vast bedrag van 79 cent per geldopname. Niet alleen in Nederland, maar óók in alle andere eurolanden.

En voor het opnemen van muntgeld betaal je een vast tarief van 7 euro plus 50 cent per muntrol, maar voor de meeste particulieren is het contant opnemen van muntgeld eigenlijk nauwelijks relevant.

Meer over contant geld opnemen lees je op de website van de Rabobank.

Hoeveel contant geld kunnen klanten van ABN AMRO opnemen?

Klanten van ABN AMRO kunnen – zolang de limiet en het banksaldo toereikend zijn – per betaalpas maximaal 10.000 euro per dag contant opnemen bij een geldautomaat.

Per transactie geldt een opnamelimiet van 2.000 euro. Maar als jij bijvoorbeeld een keer 8.000 euro nodig hebt voor een tweedehands auto, kun je als klant van ABN AMRO dus zonder problemen vier keer achter elkaar een bedrag van 2.000 euro uit de muur trekken. De enige voorwaarde is dat je genoeg geld op je rekening hebt.

Wat kost het opnemen van contant geld voor klanten van ABN AMRO?

Bij ABN AMRO wordt wel gerekend met een enigszins afwijkende, meer complexe kostenstructuur dan bij de overige twee grote banken. Deze lichten we even toe.

Sinds 1 januari 2022 is de grens voor het gratis geld opnemen verhoogd van 12.000 euro per jaar naar 17.500 euro per jaar. Blijf je onder dat bedrag? Dan betaal je dus niets. Dat geldt voor alle klanten met een standaard Betaalrekening van ABN AMRO. Omgerekend is dat ruim 1.450 euro per maand of bijna 340 euro per week.

Deze grens geldt per rekeninghouder en dus niet per bankpas of bankrekening. Wie meerdere rekeningen heeft bij ABN AMRO, kan dus niet per rekening gratis contant geld blijven opnemen tot het grensbedrag van 17.500 euro is bereikt. Dat bedrag geldt gecombineerd namelijk als grensbedrag voor alle rekeningen. En is er sprake van een gezamenlijke rekening? Dan worden de opnames gelijk verdeeld.

Neem je in één jaar meer op dan 17.500 euro aan contanten? Dan betaal je vanaf het moment dat je de limiet overschrijdt een standaardtarief van 5 euro per geldopname aangevuld met een variabel tarief dat bestaat uit 0,50 procent van het opgenomen geldbedrag.

Voor klanten met een ABN AMRO Studentenrekening geldt een bovengrens van 6.000 euro per jaar. Wie in één jaar meer contant geld opneemt dan die 6.000 euro, betaalt wederom het standaardtarief van 5 euro per geldopname aangevuld met het variabele tarief van 0,50 procent van het bedrag dat je opneemt.

Tot slot biedt ABN AMRO ook een Jongerengroeirekening. De voorwaarden en eventuele kosten voor opname van contant geld zijn hetzelfde, alleen wordt hier een bovengrens gehanteerd van 2.000 euro voordat de bank kosten in rekening gaat brengen.

Hoe zit dat bij de andere banken?

Met ING, de Rabobank en ABN AMRO hebben we het grootste gedeelte van de particuliere markt besproken, want deze drie banken hadden in 2023 een gecombineerd marktaandeel van 83 procent.

Toch kijken we kort even naar de voorwaarden die andere, kleinere banken hanteren wat betreft het opnemen van contant geld.

Contant geld opnemen als klant van Triodos Bank

Wie bankiert bij Triodos Bank, kan maximaal 500 euro per dag opnemen. Deze limiet is tijdelijk te verhogen tot 1.500 euro per dag. Voor mensen met een Triodos Jongeren Rekening geldt een opnamelimiet van 250 euro per dag.

Triodos stelt verder: "De limiet geldt per pas van de rekening. Heb je een en/of rekening? Dan kunnen beide rekeninghouders hun opnamelimiet verhogen tot 1.500 euro. Gebruik je beide passen, dan kun je dus 3.000 euro per dag opnemen. ​​​​​​De opnamelimiet van een Triodos Jongeren Rekening kan niet verhoogd worden."

Contant geld opnemen als klant van Bunq

Klanten van Bunq kunnen 500 euro per dag contant opnemen. Maar voor nieuwe klanten geldt een afwijkende limiet: de eerste drie maanden kunnen nieuwe klanten maximaal 250 euro per dag contant opnemen. Dit valt – voor zover wij kunnen nagaan – niet te wijzigen.

Of er kosten in rekening worden gebracht, is afhankelijk van het betaalpakket. Duurdere pakketten bieden tot 6 gratis geldopnames per maand, goedkopere pakketten niet. Een vergelijking van de verschillende pakketten die Bunq aanbiedt, vind je hier.

Contant geld opnemen als klant van Knab

Klanten van Knab hebben een standaard opnamelimiet van 1.000 euro per dag, wat op te hogen valt tot 1.500 euro per dag. Mocht je desalniettemin tegen limieten aanlopen, dan stelt Knab: "Houd er rekening mee dat er soms ook een opnamelimiet is ingesteld bij een geldautomaat zelf."

Contant geld opnemen is binnen de eurozone gratis voor rekeninghouders van Knab. Op de website van Knab lees je meer over contant geld opnemen.

Contant geld opnemen als klant van de Volksbank (SNS Bank, ASN Bank en RegioBank)

Klanten van SNS Bank, ASN Bank en RegioBank (alle drie onderdeel van de Volksbank) hebben een opnamelimiet van 1000 euro per dag. Dit valt te verhogen naar maximaal 5000 euro per dag. Wél geldt in dat geval de beperking dat je met deze verhoogde limiet alleen terecht kunt bij een Geldmaat.

ASN Bank geeft verder aan: "Een geldautomaat kan zelf ook een limiet per opname hebben. De limiet per opname wordt bepaald door de aanbieder van de geldautomaat. Is de limiet per opname lager dan het bedrag dat je per dag kunt pinnen, en kun je niet in één keer genoeg geld opnemen? Dan kun je het bedrag in meerdere transacties opnemen. Dat kan direct na elkaar."

Bij de RegioBank geldt dat je je opnamelimiet slechts voor één dag kunt verhogen. Voor iedere dag waarop je je opnamelimiet wenst te verhogen, moet je een aparte aanvraag indienen.

Meer over contant geld opnemen bij deze drie banken:

NB: Alle informatie in dit artikel is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Toch een foutje gespot? Meld het bij de internetredactie. Contactgegevens staan hier.

Bron: Banken.nl, Betaalvereniging Nederland, De Nederlandsche Bank, Nederlandse Vereniging van Banken, ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor