Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huisartsen: "Geldzorgen leiden tot meer fysieke of mentale klachten"

12-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1586 keer bekeken
  •  
huisarts_20220812

Huisartsen zien in de wachtkamer steeds vaker patiënten die zich melden met fysieke of mentale klachten. Het vermoeden bestaat dat stress om financiële problemen ten grondslag ligt aan deze klachten. De medici constateren dat geldstress door kan werken op het lichaam.

Dat blijkt uit berichtgeving van het AD. Meerdere huisartsen hebben tegenover die krant bevestigd dat zij in de praktijk steeds vaker aanlopen tegen patiënten die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stelt daarover: "Huisartsen zien in de wachtkamer steeds vaker patiënten verschijnen die zich melden met fysieke of mentale klachten. Het vermoeden bestaat dat stress om financiële problemen ten grondslag ligt aan deze klachten. De medici constateren dat geldstress door kan werken op het lichaam."

Eén op de vijf huishoudens heeft problematische schulden

Dat mensen zich vaker melden met fysieke of mentale klachten dat doen vanwege zorgen om de financiële situatie, is volgens de LHV niet altijd direct duidelijk. Maar nu één op de vijf huishoudens met problematische schulden kampt, zien artsen een stijging van het aantal mensen voor wie de stress te veel wordt:

"Alle huisartsenpraktijken hebben er wel mee te maken, maar dat geldzorgen een factor zijn bij de medische problemen waarmee mensen zich melden, is niet altijd direct helder als een patiënt zich meldt in de spreekkamer", zo stelt een woordvoerder van de LHV tegenover AD.

Koken op een waxinelichtje

Het dagblad sprak ook huisarts Robert Mol, die in zijn werkzaamheden ook meer zorgelijke gevallen tegenkomt: "Onlangs reed ik in Rotterdam een visite bij een vrouw van 80, die het allemaal niet meer kan betalen, afgesloten is van stroom en gas en kookt op waxinelichtjes. Schrijnend!"

Een ander voorbeeld betreft dat van een oudere met reuma die uit angst voor een hoge gasrekening niet meer warm gaat douchen: "Dat is natuurlijk geen goed verhaal."

Schaamte en verborgen armoede

Volgens Robert Mol zijn er steeds meer mensen die zich schamen vanwege hun teruglopende financiële situatie. Dat leidt volgens Mol tot stress: "Het is de combinatie van alles: de duurdere boodschappen, de hoge benzineprijs en de opgelopen energierekening."

Een andere huisarts – die anoniem wil blijven – bevestigt dit beeld tegenover het AD en stelt dat het gaat om het topje van de ijsberg. Volgens deze huisarts speelt de financiële stress onderhuids een steeds grotere rol. En dat heeft gevolgen op het algehele welzijnsniveau.

"Armoede heeft enorm effect op gezondheid"

Ook directeur Patricia Heijdenrijk van landelijk expertisecentrum Pharos ziet deze problemen: "Je ziet dat armoede een enorm effect heeft op de gezondheid van mensen". Als het moeilijk wordt om in bepaalde basisbehoeften te voorzien, levert dat een hoge mate van stress – en daarmee kwetsbaarheid – op. 

En de huidige, torenhoge inflatie draagt daar niet in positieve zin aan bij. Zij zou dan ook graag zien dat mensen die in armoede leveren beter in beeld zijn. Denk dan aan gemeenten, zorgverzekeraars en huisartsen, die kunnen doorverwijzen voor hulp.

Bron: AD

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor