Voor mensen met een allergie kan het lastig zijn om een huisdier te houden. Niezen, jeukende ogen of benauwdheid maken het soms onmogelijk om een kat of hond in huis te nemen. Toch lijkt er een oplossing te zijn: hypoallergene huisdieren. Maar bestaan die wel echt? Wij zoeken het voor je uit.
Hypoallergene huisdieren worden vaak aangeprezen als een geschikte optie voor mensen met een allergie die tóch een huisdier willen.
De volgende katten en hondenrassen worden bijvoorbeeld als hypoallergeen aangeprezen:
- Poedel
- Labradoodle
- Schnauzer
- Italiaanse windhond
- Sphynx
- Cornish rex
- Oosters korthaar
De term hypoallergeen betekent "weinig allergeen" of "lage kans op een allergische reactie." Dit suggereert dat deze dieren minder allergenen produceren en daardoor minder allergische reacties veroorzaken. Maar klopt dat wel?
Om te begrijpen of hypoallergene huisdieren wel echt bestaan, is het belangrijk om te weten waar mensen met een allergie precies op reageren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn dat niet de haren van het dier zelf.
De boosdoeners zijn huidschilfers, speeksel en urine. In deze stoffen zitten eiwitten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Door het inademen van deze allergenen ontstaan de allergieklachten. Haren kunnen deze allergenen wel vasthouden en verspreiden, maar zijn op zichzelf niet de oorzaak.
Vooral katten produceren sterke allergenen, waardoor een kattenallergie vaker voorkomt en meestal ook heviger is dan een hondenallergie.
In een digitale folder over allergie bij huisdieren meldt het Reinier de Graaf ziekenhuis aan patiënten klip en klaar:
“In tegenstelling tot wat er op internet en door veel fokkers wordt beweerd, bestaan er géén hypoallergene katten of honden. Uit onderzoek blijkt dat álle honden en katten (onafhankelijk van type of ras) een allergische reactie kunnen veroorzaken. De soort vacht, of zelfs haarloosheid, maakt daarbij niet uit. Dit is wetenschappelijk onderzocht."
Bij onderzoek van de Universiteit van Utrecht werden in woningen met zogenaamde hypoallergene honden zelfs net zo veel allergenen gevonden als in woningen met 'gewone' hondenrassen.
Veel andere experts bevestigen deze conclusie, waaronder het VieCuri Medisch Centrum, het Deventer Ziekenhuis en zorgorganisatie DC klinieken.
Volgens zowel het Reinier de Graaf ziekenhuis als dierenrechtenorganisatie Dier & Recht is het zelfs schadelijk voor de dieren om als hypoallergeen bestempeld te worden.
“Voor honden en katten betekent dit een leven lang leed”, stelt Dier & Recht. Kaalheid of weinig verharing zorgt voor veel leed bij honden en katten. Een vacht beschermt namelijk tegen zon en kou. Deze bescherming moeten de dieren in dit geval missen. Daarnaast raakt een kale huid snel beschadigd.
Daarnaast vraagt een vacht dat nauwelijks of niet verhaart vaak intensieve verzorging. Wekelijks urenlang moeten ontklitten is voor het dier geen pretje. Ook moeten deze dieren meerdere keren per jaar naar de trimsalon, wat lange behandelingen en veel stress met zich meebrengt. Bij sommige langharige rassen hangen de haren bovendien vaak voor de ogen, wat het zicht belemmert.
Laat je dus niet misleiden door het label ‘hypoallergeen’ en informeer jezelf goed voordat je een huisdier aanschaft. Dat is beter voor je eigen gezondheid, én het welzijn van het dier.
Bronnen: allesoverallergie.nl, Dier&Recht, VieCuri Medisch Centrum, Deventer Ziekenhuis, DC Klinieken, Reinier de Graaf ziekenhuis, Organimal, Omlet, Allergie Centra Nederland
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!