Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Hypotheekbemiddelaar in verdrukking'

03-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
hypotheek_01.jpg
Hypotheekbemiddelaars krijgen het steeds moeilijker. Dit komt niet alleen door de sterk gedaalde verkoop van hypotheken. Ook aangescherpte wetgeving speelt de branche parten.
Dit zegt directeur Bas Millenaar van De Hypotheker, de grootste bemiddelaar in hypotheken in Nederland. ,,Intermediairs komen steeds meer in de verdrukking. In aantal zijn ze daardoor sterk afgenomen. Vooral in december waren er veel faillissementen'', aldus Millenaar.
Veel hypotheekbemiddelaars kampen met een ,,liquiditeitsdal'', zegt Millenaar. Zij moeten de kosten voor het aanbrengen van hypotheken bij banken gelijk financieren, terwijl ze hun inkomsten gespreid over enkele jaren ontvangen. In een markt die in drie jaar tijd is gehalveerd wordt dat voor velen fataal.
Het adviesbureau IG&H Consulting, dat uitvoerig onderzoek verrichtte naar de hypotheekmarkt, heeft becijferd dat vorig jaar meer dan honderd hypotheekintermediairs failliet zijn gegaan. Vooral de middelgrote kantoren moesten er aan geloven. Het bureau verwacht dat de komende jaren veel intermediairs samen moeten gaan met concurrenten om het tij te keren.
Op dit moment is er volgens De Hypotheker geen gelijk speelveld tussen de bemiddelaars in hypotheken en de banken. Millenaar: ,,De wetgever richt zich op consumentenbelangen, hetgeen tot uiting komt in transparantie en een gedegen opleidingstraject voor de hypotheekadviseur. Dit zou in dezelfde mate voor banken moeten gelden. Nu is het zo dat een bankmedewerker die een reisverzekering verkoopt ook over hypotheken mag adviseren.''
Bij de verkoop van hypotheken hebben banken, ondanks de grote problemen die zij hebben gehad met de kredietcrisis, 60 procent van de markt naar zich toe getrokken, zo schat Millenaar. Daarmee is de concurrentie verminderd. In 2008 konden hypotheekspecialisten, verzekeraars en andere partijen nog de helft van de koek verdelen. Verzekeraars hebben wel fors marktaandeel gewonnen, maar intermediairs zijn sterk gezakt.
Voor de hypotheekspecialisten dreigen nog meer donkere wolken. Steeds minder kunnen zij hun inkomsten uit provisie halen. Banken en verzekeraars willen volgens Millenaar het liefst dat de klant de bemiddelaars een vergoeding in uurlonen betaalt. ,,Daardoor gaan de kosten voor huizenkopers oplopen. Wij vinden dat banken en verzekeraars ook moeten betalen. Zij krijgen immers een kant-en-klaar dossier op een presenteerblaadje aangereikt.''
Hoewel makelaars begin dit jaar melding maakten van een hogere interesse in huizen die te koop staan, ziet Millenaar de hypotheekmarkt nog niet aantrekken. Bij het Kadaster zijn in januari minder hypotheken aangemeld dan een jaar eerder, toen er al sprake was van een sterke neergang.
Een gebrek aan concurrentie speelt de markt nu ook parten, aldus de directeur van De Hypotheker. ,,Door de kredietcrisis zijn er al veertien financiers verdwenen. Banken zijn nu bezig wat meer vet op de botten te krijgen. Wanneer dat gelukt is, zullen zij weer meer gaan concurreren op de prijs van hypotheken. Dat versterkt ook ons aanbod richting de klant'', aldus Millenaar. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor