In Nederland gebruiken veel mensen met een donkere huidskleur blekingsmiddelen om witter te worden. Veel van die middelen zijn verboden in Nederland, maar worden 'onder de toonbank' verkocht. Deze illegale huidbleekproducten kunnen ernstige gezondheidsschade veroorzaken, zo blijkt donderdag 31 oktober uit de
ZEMBLA-uitzending
'Blank is Beter'.
Ernstige gezondheidsschade
In de illegale middelen worden sterke geneesmiddelen gebruikt als hydrochinon en hormonen, die als cosmetica streng zijn verboden. Het gebruik van verboden huidbleekmiddelen leidt volgens dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus Medisch Centrum, tot ernstige gezondheidsschade. Van Hees weet en begrijpt niet, waarom huidbleken in Nederland nooit goed is onderzocht. “Er worden geneesmiddelen gebruikt op een niet-zieke huid. Vaak bij jonge mensen. Soms met permanente schade tot gevolg”, aldus van Hees.
Rolmodellen van invloed
Een sterke onderlinge discriminatie onder hier wonende Hindoestanen en Afrikanen, zet mensen aan tot bleachen. Maar ook internationale rolmodellen hebben een grote invloed. De Hindoestanen willen net zo licht worden als de Indiase Bollywoodsterren. Surinamers en Afrikanen spiegelen zich aan steeds blankere beroemdheden in videoclips: "Als donkere meid gebruik je zo’n crème om net zo licht te worden als Beyoncé."
Miljardenomzet
Binnen een paar jaar groeit de wereldwijde markt van bleekproducten voor mensen met een donkere huidskleur, naar een jaaromzet van 15 miljard euro. Crèmes, pillen en injecties, om blanker te worden. Internationale onderzoekers stellen, dat overal waar donkere mensen wonen, er wordt gebleekt. Maar over de situatie in Nederland is nagenoeg niets bekend. Terwijl in de Nederlandse toko's en beautyshops op grote schaal legale en illegale huidbleekmiddelen worden verkocht, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.
Geen reactie NVWA
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is verantwoordelijk voor het toezicht op deze markt. De NVWA stelde al in 2007 en 2009 vast, dat er veel verboden huidbleekmiddelen werden verkocht. Het is onduidelijk of er destijds maatregelen zijn genomen. De NVWA wil niet op de bevindingen van ZEMBLA reageren.