Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ING, ABN Amro en Rabobank pleiten voor 'klimaatlabel' voor huizen

21-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10256 keer bekeken
  •  
klimaat 1280 energielabel

Er moet naast een energielabel ook een klimaatlabel komen voor huizen, schrijven ING, ABN Amro en Rabobank in een rapport over de invloed van klimaatverandering op de woningmarkt.

Een uniform klimaatlabel moet ervoor zorgen dat een huizenkoper klimaatrisico's kan meewegen in het besluit om een huis te kopen of niet. Huizen met meer klimaatrisico's zullen minder waard worden.

Wonen wordt duurder

De grootste banken van Nederland voorspellen dat wonen de komende jaren veel duurder wordt. Huizen moeten worden aangepast aan klimaatverandering, schrijven de hoofdeconomen van de drie banken in hun gezamenlijke rapport. Zonder ingrijpen van vooral de overheid worden de verschillen tussen arme en rijke mensen nog groter. Een deel van de huiseigenaren heeft volgens hen dan ook hulp nodig om hun huis klimaatbestendig te kunnen maken.

Vooral het energiezuinig maken van huizen is duur. Dit kost volgens Marieke Blom van ING tot 2050 elk jaar zo'n 1 procent van het bbp. In 2022 was het bbp ruim 53.000 euro per inwoner. "Uitgaven verdienen zich voor slechtere energielabels vaak terug via de energierekening en een hogere woningwaarde, maar dat doorzien is een hele kluif en mensen zien op tegen het gedoe. En een woning helemaal energieneutraal maken, is vaak niet rendabel", zegt ze.

Wateroverlast, droogte en funderingen

De tweede grootste kostenpost zijn aanpassingen aan wateroverlast, droogte en hitte, wat elk jaar ongeveer 0,2 procent van het bbp kost. Daarna komen het repareren van funderingen die verzakken of verrotten door droogte en bodemdaling.

De waarde van een huis kan dalen als de mogelijke gevolgen van klimaatverandering groot zijn op de plek waar een huis staat. De waarde kan juist stijgen als woningen zo worden gebouwd dat ze goed tegen weersomstandigheden kunnen die worden veroorzaakt door klimaatverandering.

De verschillen kunnen leiden tot een tweedeling in de samenleving, waarschuwt Ester Barendregt van Rabobank. "Dat komt doordat woningzoekenden die minder te besteden hebben eerder een woning kopen in een wijk waar de prijzen lager liggen, misschien zonder zich te realiseren dat wateroverlast of funderingsschade er vaker voorkomen. Of doordat buurten waarin huiseigenaren méér te besteden hebben maatregelen treffen, waardoor de woningwaarde juist stijgt."

"Niks doen kost volgende bewoner geld"

De hoofdeconomen wijzen er ook op dat als eigenaren niks doen, de volgende kopers, vaak jongvolwassenen, opgescheept dreigen te zitten met de kosten van huizenschade en het klimaatbestendig maken van de woning. De economen willen onder meer dat de overheid, hypotheekverstrekkers, verzekeraars en taxateurs informatie delen over klimaatrisico's en -kosten van woningen. Daarom moet er een uniform klimaatlabel komen om ervoor te zorgen dat huizenkopers klimaatrisico's kunnen meenemen in hun besluit om een huis te kopen. Verder willen ze dat in het fonds voor funderingsherstel van huizen ook andere schade- en kostenposten komen. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor