Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inleveren elektronisch afval wordt simpeler

14-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Recycle_07.jpg
Mensen die een kapot elektronisch apparaat willen inleveren, krijgen het makkelijker. Ze kunnen terecht bij meer inleverpunten dan er tot nu toe waren en ze kunnen hun afgedankte apparaat inleveren zonder dat ze daarvoor in de plaats een nieuwe kopen.
Inzamelpunt
Het ministerie van Milieu liet dit donderdag weten. Winkels met een verkoopoppervlakte voor elektronische apparatuur van meer dan 400 vierkante meter zijn voortaan verplicht om een inzamelpunt voor klein afgedankt elektrisch of elektronisch afval te hebben.
Producenten en importeurs zijn (mede)verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van de producten die zij op de markt brengen, op het moment dat die afgedankt worden. Met de nieuwe regeling, die formeel de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur heet, wordt stapsgewijs de hoeveelheid ingezamelde apparatuur die zij jaarlijks moeten innemen verhoogd: van nu 4 kilo per Nederlander, naar 12 kilo in 2016, naar uiteindelijk 17 kilo per Nederlander in 2019.
'Waardevolle grondstoffen hergebruiken'
De nieuwe regeling zorgt er ook voor dat in Nederland (en in de landen waarnaar dit afval wordt geëxporteerd), de verwerkers van ingezameld elektrisch en elektronisch afval aan minimum kwaliteitseisen zullen moeten voldoen, stelt het ministerie. ,,Dit zorgt ervoor dat nog meer waardevolle grondstoffen herwonnen en hergebruikt kunnen worden.'' ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor