Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is een bezoek aan de tandarts een luxe geworden?

20-11-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
10599 keer bekeken
  •  

Sinds 2006 zit de tandarts voor iedereen boven de 18 jaar niet meer in de basisverzekering. Als je naar de kaakchirurg moet dan worden de kosten voor tandzorg wel vergoed, maar een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist moet je zelf betalen. Je kunt je aanvullend verzekeren maar de kosten voor die verzekering zijn hoog en worden steeds hoger. Als je lang niet naar de tandarts gaat dan kan voor grote problemen zorgen.

Uit cijfers van Dokters van de Wereld blijkt dat 1.5 miljoen mensen geen gebruik maken van mondzorg. Zij vinden dan ook dat mondzorg geen luxe is, maar een basisrecht en willen dat het terugkomt in de basisverzekering.

De beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland, de KNMT, is hier geen voorstander van. Jan Willem Vaartjes: ”Wij maken ons ook zorgen over mensen die regelmatig bezoek aan de tandarts mijden omdat ze dat niet kunnen betalen. Tandartsen zien vaak de schrijnende gevolgen ervan als het te laat is. Wij vinden alleen dat er maatwerk nodig is om voor deze groep de drempel te verlagen om weer regelmatig naar de tandarts te gaan.”

“We weten dat omdat ook toen mondzorg in de basisverzekering zat veel mensen niet naar de tandarts gingen”, zegt Vaartjes. “Zorgen dat deze mensen alsnog weer de mondzorg krijgen die ze verdienen kan volgens ons het best door maatregelen die er al zijn te verbeteren. Denk aan betere voorlichting over het feit dat mondzorg tot 18 jaar wél verzekerd is. Dat werkt: als zorgverzekeraars ouders van kinderen aanschrijven die niet naar de tandarts gaan, gaat de helft alsnog!” 

Aanvullende tandartsverzekering of zelf betalen? 

1. Voorbeeld - Verzekering niet nodig

Als je twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat en ook je gebit twee keer tien minuten laat reinigen door de mondhygiëniste en je verder geen klachten hebt, dan ben je rond de honderd euro per jaar kwijt. Een verzekering heeft dan geen zin want de premie voor een simpele aanvullende tandartsverzekering begint vanaf 100 euro per jaar.

Vaak wordt maar 75 procent van het totaalbedrag vergoed, dus is het in dit geval goedkoper om de tandarts uit eigen zak te betalen.

2. Voorbeeld - Simpele aanvullende verzekering

Ga je een keer per jaar naar de tandarts en heb je de pech dat er een klein gaatje gevuld moet worden? En je combineert dit met de mondhygiëniste - die een half uur bezig om je gebit te reinigen - dan ben je al gauw 185 euro kwijt.

In dit geval kun je het beste wél een aanvullende verzekering nemen. Bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis (Basis) kun je je voor 95 euro per jaar verzekeren. Je moet dan wel 17 euro zelf bijbetalen. Maar je bent met deze verzekering wel 73 euro goedkoper uit dan wanneer je geen verzekering neemt.

Kijk wel goed naar welke tandartsverzekering je neemt, want bij Ohra (Sterk) betaal je 127 euro per jaar. En ook daar moet je bijbetalen (in dit geval 46 euro) en ben je dus maar 12 euro goedkoper uit.

Je bent bij deze tandartsverzekeringen voor 250 euro gedekt en je kunt dus ook nog eens een keer extra op controle bij de tandarts, want je de premie dekt in dit geval meer.

3. Voorbeeld - Duurdere aanvullende verzekering

En dan een laatste voorbeeld: je moet een kroon. Dat kost je, als je het zelf betaalt, al snel 600 euro. Bij Menzis (Tandverzorgd 500) betaal je 252 euro aan premie, moet je 120 euro zelf betalen en ben je dus 228 euro voordeliger uit. 

Bij VGZ (Tand Beter) ben je duurder uit want daar betaal je 300 euro aan premie, moet je 120 euro zelf betalen. Maar ben je uiteindelijk toch 180 euro voordeliger uit.

Wachttijd of vragenlijst

Wil je een duurdere aanvullende tandartsverzekering afsluiten? Houd dan wel rekening met een wachttijd. Dat betekent dat je twaalf maanden moet wachten tot je een rekening mag indienen. Pas dan mag je gebruik maken van de vergoeding!

Er zijn ook verzekeraars waarbij je een vragenlijst, naar waarheid, moet invullen. En als je dan naar waarheid invult dát je een kroon nodig hebt, dan zegt de verzekeraar dat je je niet aanvullend mag verzekeren.

Gebitsreiniging en poetsinstructies worden door de mondhygiënist gedaan. Zij rekenen per vijf minuten 13,85 euro. Op de tandartsrekening staan codes voor elke handeling die de tandarts of mondhygiënist doet. 

Ontwikkeling premies afgelopen vijf jaar

Peter Ruys van de vergelijkingssite ZorgKiezer heeft de premies van alle aanvullende tandartsverzekeringen van de laatste vijf jaar bekeken. Daaruit blijkt dat veel pakketten in de afgelopen vijf jaar gestegen in de premie. Slechts enkele verzekeraars zijn de afgelopen drie jaar met de premies gelijk gebleven voor de tandartsverzekering. Dus als je je wilt verzekeren tegen mondzorg, dan moet je steeds meer betalen. En dan zijn er vaak nog andere obstakels waardoor je niet meteen van de verzekering gebruik kan maken.

Benieuwd naar de premieontwikkeling van de afgelopen vijf jaar? Bekijk het in de bijlage:

Aanvullende polis bij alle verzekeraars af te sluiten

Je kunt een aanvullende tandartsverzekering, los van bij wie je de basisverzekering hebt, bij álle verzekeraars afsluiten. Om prijzen te vergelijken kun je terecht bij verschillende vergelijkingssites zoals ZorgKiezer, de Consumentenbond of Independer.

Petitie 'tandarts in basispakket'

Wil je dat de tandarts terugkomt in het basispakket? Teken dan hier de petitie van Dokters van de Wereld. Deze organisatie verleent in Nederland medische en psychische zorg aan de meest kwetsbaren.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor