Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jaarlijks 800 inbraken via onveilige sleutelkluisjes

28-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9911 keer bekeken
  •  
930x520 Sleutelkluisje
Naar schatting wordt ieder jaar zo’n 800 huishoudens het slachtoffer van een inbraak doordat het sleutelkluisje bij de voordeur wordt gekraakt. Veelgebruikte sleutelkluisjes blijken in luttele seconden open te breken. Hoewel ouderenbond KBO-PCOB en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid daar al jaren voor waarschuwen is het probleem nog niet opgelost.
Sleutelkluisjes worden gebruikt om hulpverleners voor de thuiszorg of personenalarmering binnen te laten bij cliënten thuis. Zij zijn vaak niet in staat om zelf de deur te openen. Daarom stoppen ze hun huissleutel in het kluisje naast de voordeur. Hulpverleners kunnen die openen met een code en daarna met de sleutel naar binnen.
150.000 onveilige sleutelkluizen
Maar veel van de sleutelkluisjes zijn onveilig. Ouderenbond KBO-PCOB, stelde in 2014 dat er zo’n 150.000 sleutelkluizen zonder het Politie Keurmerk Veilig Wonen aan de gevels in Nederland hangen. Recentere cijfers heeft de bond niet, maar de KBO-PCOB denkt dat het aantal sindsdien maar zeer beperkt is gedaald. Naast dat dus veel sleutelkluisjes makkelijk te kraken zijn, constateert de ouderenbond nog een probleem. Oplichters worden door de kluisjes geattendeerd op potentieel kwetsbare bewoners die misschien makkelijk in een babbeltruc trappen, aldus KBO-PCOB.
Sleutelkluis in 15 seconden open
Een redacteur van Kassa zonder eerdere ervaring probeerde 3 veelgebruikte sleutelkluizen zonder keurmerk open te breken. De ‘Masterlock 5415D’ was in 75 seconden open en de ‘Vinz sleutelkluis met code voor buiten’ bleek gekraakt in 25 seconden. De ‘Masterlock 5401D’, door verschillende winkels aangeprezen als de meest verkochte sleutelkluis, spant de kroon. Het kluisje bezweek in slechts 15 seconden.
Zorgsector verkoopt zelf sleutelkluis zonder keurmerk
Verschillende thuiszorginstellingen verwijzen naar zorgwinkel Medipoint die op haar site maar één sleutelkluis aanbiedt, de Masterlock 5415D, zonder Politiekeurmerk. Nadat Kassa daarover belde heeft Medipoint haar site aangepast. De sleutelkluis wordt niet langer veilig genoemd. De Masterlock 5415D is ook de sleutelkluis die zorginstelling Vérian verkoopt aan haar cliënten. Volgens de zorginstelling en Medipoint is dat wel de beste optie.
De volledige reactie van Medipoint is HIER te lezen.
Sleutelkluis met keurmerk volgens fabrikant onveilig
Zowel Medipoint of Vérian zijn op zoek naar een sleutelkluis die met een code kan worden geopend. Dat heeft maar 1 sleutelkluis met een Politiekeurmerk, de PUCK. Maar die is door de fabrikant van de markt gehaald. De PUCK bleek kort nadat het politiekeurmerk was verstrekt, toch makkelijk te kraken. Sindsdien werkt de fabrikant aan een verbeterde versie maar die ligt nog niet in de winkels. Het keurmerk is de PUCK ondertussen echter niet kwijtgeraakt.
Andere oplossingen kosten volgens Vérian te veel. Er draaien pilots met een modern systeem. Daarbij wordt in huisdeuren een cilinderslot geplaatst dat met een smartphone-app te openen is. Maar dat systeem gaat waarschijnlijk 20 euro per maand kosten. Ook voor andere gecertificeerde sleutelkluizen moet al snel 300 euro of meer worden betaald. Te duur voor veel cliënten en Vérian zelf, stelt de zorgorganisatie.
Kamervragen 50PLUS
Politieke partij 50PLUS zet zich ook in om de problemen met de onveilige sleutelkluisjes op te lossen. Volgens de partij kunnen gemeenten en verzekeraars mogelijk een bijdrage leveren in de kosten van een goede oplossing. De partij gaat Kamervragen stellen over de problemen met de sleutelkluisjes.
Lees HIER welke Kamervragen de partij 50PLUS gaat stellen.
Per direct stoppen met onveilige sleutelkluisjes
KBO-PCOB wil in ieder geval dat per direct gestopt wordt met het gebruik van sleutelkluisjes zonder keurmerk. Totdat er een veilige oplossing is, adviseert de KBO-PCOB ouderen van hulpverleners te vragen 5 minuten van te voren te bellen zodat er genoeg tijd is om de deur te openen. Een andere oplossing is dat een van de buren of een familielid de deur opent voor de thuiszorg of personenalarmering.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor