Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jong en oud onder één dak? Dat lost een boel woonproblemen op

28-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5560 keer bekeken
  •  
keuken appartement huis woning 1127
Senioren blijven met een beetje hulp langer thuis wonen en jongvolwassenen krijgen de betaalbare woonruimte waar ze zo hard naar op zoek zijn. Hoe? Door jong en oud samen te brengen onder één dak. Het concept voor Duo-wonen is simpel en verdient landelijke navolging, vindt de bedenker ervan, Amanda Schiltmans van Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ).
Tijdens de coronacrisis is de woonkloof voor jonge mensen alleen maar gegroeid. De prijzen van koopwoningen stijgen naar recordhoogten. De huurprijzen, vooral op de particuliere markt, zijn ook niet te stuiten. Waar moet je dan naartoe als jong bent en een betaalbare woning zoekt?

‘Win-winsituatie, voor jong en oud’

Amanda Schiltmans van Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) is de trotse bedenker van Duo-wonen. Breng ouderen en jongeren samen onder één dak, stelt zij voor. “Het is een win-winsituatie”, vindt de voorzitter van SOJ. Haar stichting zet zich in om jongvolwassenen aan betaalbare woonruimte te helpen.
Ze bedacht het concept al enkele jaren gelden. Schiltmans zag dat er in haar woonplaats Son en Breugel best veel ouderen in deels nauwelijks bewoonde huizen woonden. Kinderen het huis uit, zolder en slaapkamers niet meer gebruik. “Kunnen we die ongebruikte ruimten geen zinnige herbestemming geven?” Die gedachte liet haar niet meer los, ook omdat dit fenomeen zich landelijk voordoet.
Inmiddels is Duo-wonen onder de vleugels van stichting SOJ helemaal uitgewerkt. Door half leegstaande huizen van senioren kadastraal te splitsen, creëer je twee zelfstandige woningen. Ieder met een eigen huisnummer. Op de begane grond heb je de seniorenwoning, waar de oorspronkelijke bewoner(s) vertoeft. Boven komt een sociale huurwoning van rond de 50 à 60 vierkante meter voor een jongvolwassene, met een eigen, keuken, slaapkamer, douche en voordeur.

Pilot in Son en Breugel

Met een gezin (man 66, vrouw 61) wordt in Schiltmans’ woonplaats Son en Breugel een Duo-wonen pilot gestart. “Dit echtpaar wil graag zo lang mogelijk in de eigen woning blijven. Het ongebruikte deel stellen ze graag beschikbaar voor bewoning”, licht ze toe. “Er is inmiddels een match, met een jonge woningzoekende van 25. In het derde kwartaal van dit jaar wordt het huis verbouwd. De nieuwe bewoner krijgt inspraak in hoe alles eruit gaat zien.” In de plaats Best wordt eenzelfde proeflocatie voorbereid, waarbij senioren hun eigen woning gaan delen met een jongere.

Hulptaken horen erbij

Voorwaarde binnen het concept is dat de jongvolwassene hulptaken verricht voor de senior(en) bij wie hij of zij in huis komt. Naast een huurovereenkomst komt er bij het Duo-wonen ook een hulptaak-overeenkomst. “De jongere kan in de tuin helpen, boodschappen doen, helpen met de computer of andere technische klusjes”, ligt Schiltmans toe. 
Daar staat nog een bonus tegenover: “Omdat de jongere hulptaken op zich neemt, mag die een deel van zijn huur ‘wegsparen’. Dit opzij gezette geld kan in de volgende levensfase worden benut, als hij of zij een huis koopt. Bijvoorbeeld inzetten voor de verschuldigde kosten koper bij een koopwoning. Is het volgende huis een huurwoning met een contract voor onbepaalde tijd? Dan kan het opzij gezette geld worden benut om dat huis te stofferen.”

Sociale huurprijzen

De woon-units worden aangeboden voor een huurprijs die onder de sociale huurgrens zit, benadrukt Schiltmans. “Zo kunnen jongvolwassenen huursubsidie aanvragen, als dat nodig is. Wij doen dit niet voor financieel gewin, maar om woningen toe te voegen aan de sociale woningmarkt.”

Aandacht van gemeenten

Dankzij aandacht in de media begint het concept te leven. Nadat het magazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een artikel wijdde aan het fenomeen Duo-wonen, namen diverse gemeenten contact met haar op. “Het leeft. Elke gemeente heeft problemen als het gaat om wonen van jong en oud. Het is zo urgent.”
In Eindhoven zijn gesprekken gaan met een woningcoöperatie, die het concept wil gaan loslaten op huurwoningen. Grondgebonden woningen uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 die ruim van opzet zijn, zijn geschikt om Duo-wonen in te realiseren. Ook hier is het plan om jongeren intrek te laten nemen in huizen waar senioren wonen. Ook woningbouwverenigingen in Schagen en Nieuwegein hebben interesse getoond in het plan om bestaande oudere woningen te splitsen, om zo hun woningcapaciteit en -aanbod te vergroten.
“Ik ben ervan overtuigd dat over vijf jaar 80 procent van de gemeenten Duo-wonen op de agenda heeft staan”, voorspelt Schiltmans. “Er moet ook gewoon flink worden bijgebouwd. Maar dit concept is veel sneller realiseerbaar.”

Van deze tijd

Het past ook helemaal bij deze tijd, betoogt ze: “Het gaat niet ten koste van kostbaar groen. Je hoeft niet op uitstootregels te letten omdat er niet bijgebouwd hoeft te worden. Leegstaande vierkante meters kun je een mooie en zinnige herbestemming geven. Alleen al in de provincie Zuid-Holland staat er zes miljoen vierkante meter woonruimte leeg. De provincie Utrecht kent een leegstand van één miljoen vierkante meter. Dan hebben we het over zolders en slaapkamers die niet gebruikt worden in huizen. Het is toch te gek voor woorden dat we die niet een zinnige herbestemming geven? Wetende dat je jongeren en senioren kunt helpen.”
Wat als je als particulier met een groot, half leeg huis interesse hebt in Duo-wonen? Schiltmans wil geïnteresseerden via haar stichting graag helpen. “Zijn er mensen die met ons willen pionieren? Dan komen wij heel graag met ze in contact. Particulieren kunnen via www.st-soj.nl informatie vinden en een e-mailadres.”

Heb je een vraag? Doe mee op Vraag & Beantwoord

Heb jij een vraag over jouw woonsituatie? Plaats 'm op ons forum! Alle soorten consumentenvragen zijn welkom op  Vraag & Beantwoord. Stel hier jouw vraag.

Vind je het leuk om anderen van advies te voorzien? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie door vragen te beantwoorden op ons forum. Iedereen is welkom!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor