Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer: pil in basispakket en geen bedenktermijn abortus

26-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
seks soa pil anticonceptie 1127
De Tweede Kamer wil dat de verplichte vijf dagen bedenktermijn voor vrouwen die een abortus willen wordt geschrapt. De Kamer is er ook voor om de pil en andere anticonceptiemiddelen weer in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen.
Het voorstel voor het schrappen van de bedenktijd is een initiatief van Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA). Zij stellen dat vrouwen "niet lichtzinnig" overgaan tot een abortus en dat een verplichte bedenktermijn "geen recht doet" aan het proces dat vrouwen tot zo’n beslissing brengt.

Regeringspartij D66 steunt het voorstel. De partij steunde eerdere moties om de termijn te schrappen, omdat er in de formatie met de christelijke coalitiepartijen was afgesproken niet aan de abortuswet te tornen.

Op tafel tijdens formatie

Het is nog maar de vraag of de bedenktermijn ook werkelijk zal sneuvelen. Als een of meer christelijke partijen deel uitmaken van een volgend kabinet, dan zal het in de formatie opnieuw een heikel punt worden.

Anticonceptiemiddelen

De Tweede Kamer wil verder dat de pil en andere anticonceptiemiddelen weer in het basispakket komen. Een meerderheid steunde een motie van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken die het kabinet oproept dit te regelen. Het gaat om een breed scala aan voorbehoedsmiddelen die via de huisarts zijn te krijgen, maar niet om condooms.
De voorstanders vinden dat iedere vrouw toegang moet hebben tot optimale anticonceptie en dat dit niet afhankelijk moet zijn van de financiële situatie van vrouwen. Kuiken is ontzettend blij met de steun. "Anticonceptie is geen luxe maar een noodzaak. Geniet ervan, maar ook veilig en beschermd."
De anticonceptiepil werd in 2011 uit de basisverzekering gehaald, omdat er geen medische noodzaak voor zou bestaan. Meisjes onder de 18 jaar krijgen de pil nog wel vergoed uit de basisverzekering. Tussen de 18 en 21 jaar is dat ook zo, maar gaan kosten van het eigen risico af. Vanaf 21 jaar moeten vrouwen zelf betalen of zich aanvullend verzekeren.  ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor