Kamer vraagt weer om visverbod dioxinepaling
17-11-2010
• leestijd 2 minuten
Voor de derde keer heeft dinsdag een Kamermeerderheid gevraagd om het vissen op met dioxine vervuilde paling per direct te verbieden. Volgens initiatiefneemster Stientje van Veldhoven (D66) is het verbod nodig omdat de vissers hun verantwoordelijkheid niet nemen en toch paling gaan vangen in de vervuilde grote rivieren en de Biesbosch.
Volgens het D66-Kamerlid heeft de sector ook voorgaande jaren al genoeg gelegenheid gehad om maatregelen te treffen en willen de vissers in december toch weer gewoon uitvaren. Verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker (Visserij) vond het eerder nog te vroeg om te kunnen constateren dat deze palingvissers hun verantwoordelijkheid niet nemen, aangezien er tot december niet op met uitsterven bedreigde paling mag worden gevist. Hij garandeerde de Kamer dat de vinger aan de pols wordt gehouden. Ook de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert extra.
Bleker zei in de Kamer dat hij vooralsnog de door zijn voorgangers Ab Klink en Gerda Verburg ingezette lijn volgt. Verburg riep deze groep palingvissers eerder op om ook in december niet te vissen en ervoor te zorgen dat er voorjaar 2011 een keurmerk is dat garandeert dat de verkochte paling veilig gegeten kan worden. Klink zette de voorbereidingen in gang voor een visverbod. Hij wilde dat achter de hand hebben voor als de vissers ondanks extra controles toch gewoon hun gang zouden gaan. Ook Bleker streeft daarnaar.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwde in 2007 al voor een te hoog dioxinegehalte in paling die wordt gevangen in de grote rivieren en in de Biesbosch.Te veel dioxine kan kanker veroorzaken. Jaarlijks werd in Nederland 900 ton paling gevangen, waarvan 150 ton in de grote rivieren. Door het vangstverbod van drie maanden op de bedreigde paling is die hoeveelheid gehalveerd.
ANP